Al drieduizend jaar geleden was er aandacht voor een gezond lichaam, namelijk vanuit de Ayurveda. Wel nog zonder krachttoestellen, maar hier werd eigenlijk al fitness bedreven. Ook bij de Grieken, 2795 jaar geleden, functioneerden al sportcentra als scholen waar deelnemers aan de Olympische spelen hun training hielden. Hippocrates (460 v. Chr.-370 v. Chr.) beweerde als een van de eersten dat ziekten niet te maken hadden met de goden, maar dat het een lichamelijk fenomeen was. De sofist Prodicus (465-400 v.Chr.) was de eerste die het verband tussen lichaamsoefeningen en gezondheid aantoonde. Hoewel in de late 18e en vroege 19e eeuw twee pioniers op het gebied van fysieke educatie - Johann Friedrich GutsMuths (1759 - 1839) en Friedrich Ludwig Jahn (1778 - 1852) - oefeningen op apparaten ontwikkelden, die uiteindelijk hebben geleid tot wat nu fitness wordt genoemd, startte fitness hier in Nederland pas echt door de opkomst van Body Building in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. (lees hier meer over de historie van Fitness).

Inmiddels sport maar liefst meer dan 20% van alle Nederlanders wekelijks in sport- en fitnesscentra. De populariteit is nog steeds aan het groeien en door de professionalisering van bijvoorbeeld Preventiecentra van NL Actief en internationaal ‘Exercise is Medicine’ van ACSM, wordt fitness steeds meer gezien als een belangrijk ‘medicijn’ om gezond te worden en blijven. (lees hier alles over Bewegen is Medicijn Nederland). Fitness wordt inmiddels al ingezet in obesitas klinieken, in gecombineerde leefstijl interventies, voor mensen met Niet aangeboren Hersenletsel, diabetes fit programma’s en veel meer preventie programma’s.

Nederland telt momenteel al bijna 2000 sportcentra en er werken al meer dan 30.000 mensen met passie in dit vak om de meer dan 3 miljoen mensen die er gebruik van maken te begeleiden naar een fitter en gezonder lijf. De laatste jaren wordt Fitness steeds vaker gecombineerd met kennis vanuit de zogenaamde Blue Zones en de nieuwe Positieve Gezondheid beweging.

Leden van de Europese commissie zien de fitnessbranche als een belangrijke schakel in het bestrijden van overgewicht en obesitas, misschien wel de belangrijkste gezondheidsbedreiging van de toekomst. Een belofte die EFAA/Nieuwe Gezondheid in de pledge van ‘Alles is Gezondheid’, geïnitieerd en onderdeel van het Ministerie van VWS Nationaal Preventie Programma heeft gedaan, is om bij te gaan dragen aan een trendbreuk in de toename van overgewicht. Omdat uit onderzoek van maart 2018 blijkt dat slechts 17% van de fitness professionals de Overgewicht en Obesitas richtlijn kennen, gaat EFAA nu ten strijde voor een branche brede kennis update.

Fitness met Passie workshop:

Overgewicht en Obesitas beweegdeskundige richtlijn en Motivational Interviewing e-learning cadeau!

Ook motivational interviewing is blijkbaar nog maar bij een klein percentage van de fitness professionals bekend en wordt nog maar weinig toegepast. Met de ‘Fitness met Passie’ workshops wil EFAA de kennis op gebied van afslankbegeleiding en begeleiding binnen sportcentra naar een wetenschappelijk gevalideerd niveau brengen. In de workshops wordt informatie aangereikt over de Overgewicht en Obesitas richtlijn van NL Actief en Motivational Interviewing, maar ook over de nieuwe voedingsrichtlijn van de Gezondheidsraad, de nieuwe beweegrichtlijn van de Gezondheidsraad, de Blue Zones principes, werken met Positieve Gezondheid in de praktijk en toepassen van de leefstijlscan. Deelnemers ontvangen de twee e-learning programma’s (Overgewicht en Obesitas preventie en Motivational Interviewing) cadeau en bovendien tools om de voeding en beweegrichtlijnen, de leefstijlscan en Positieve Gezondheid visie in de praktijk te toetsen bij leden.

EFAA/Nieuwe Gezondheid geloofd in de preventieve kracht van fitness en het belang van fitness op gebied van gezondheidsbevordering en preventie van overgewicht en diabetes. Wij nodigen iedereen die een passie heeft voor fitness uit om de workshop Fitness met passie bij te wonen. Samen gaan we de strijd aan tegen overgewicht om de toename een halt toe te roepen.

Wil jij deelnemen aan de workshop Fitness met passie?

Je bent hier:

Fitness met passie Stop overgewicht

EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO