04-08-2022

Cognitieve capaciteiten verbeteren!

We hebben allemaal wel eens gehoord dat onze cognitieve capaciteiten verminderen als we ouder worden, hiermee vermindert ook onze kwaliteit van leven, waarbij gebruik van de gezondheidszorg snel groeit. Kunnen we dit beïnvloeden? En zo ja, hoe?

Sinds enige tijd is het bekend dat een fysieke actieve leefstijl en het cognitieve vermogen geassocieerd zijn, in die zin dat fysiek actieve mensen ofwel op een hoger niveau gaan functioneren ofwel een verminderd risico lopen op dementie.

Gezondheidswetenschapper Maaike Angevaren (36 jr.) heeft tijdens haar promotie, onderzoek gedaan of cardiorespiratoire fitheid mogelijk de mediator is in deze associatie. Haar belangrijkste conclusie is dat het inderdaad deels een verklaring kan zijn voor de positieve associatie. Daarnaast blijkt dat de fysieke activiteit van voldoende intensiteit moet zijn en dat alleen de cognitieve snelheid wordt beïnvloed en niet het geheugen, de mentale flexibiliteit of de globale cognitieve functie.

Naast de wekelijkse fitheid lijkt het ook duidelijk dat elke vorm van mentale stimulatie het cognitief functioneren ten goede komt. Het is immers belangrijk om te weten dat bijna iedere vorm van fysieke activiteit automatisch leidt tot stimulatie van het brein. Denk hierbij terug aan de beweegrichtlijnen bij het kopje ‘Bewegen als medicijn’, je kan dus weinig verkeerd doen!

Ben je nu benieuwd hoe het met jouw cognitieve vermogen zit? Dit valt altijd te testen met verschillende en voornamelijk leuke testjes gericht op het IQ. Hieronder volgt een link met een aantal van dit soort testjes.

Verschillende IQ testjes op 123test: https://www.123test.nl/iq-tests-oefenen/

Kijktip: Wat is een fit brein?

https://www.youtube.com/watch?v=4UtHx-VxNHs

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO