05-04-2016

Het trieste nieuws van het RIVM in maart 2016 sloeg in als een bom, de laatste 4 generaties worden we steeds  ongezonder en bij het niet adequaat ingrijpen bewegen we richting 75% overgewicht in de volgende generatie.  Dat vraagt om een rigoureus ingrijpen om het tij te keren en EFAA, een opleidingsorganisatie en initiatiefnemer van het Overgewicht Preventie Netwerk Nederland, ziet een belangrijke bijdrage aan de oplossing bij sportcentra, personal trainers en leefstijl coaches liggen.

Het is voor fitness trainers, personal trainers, maar ook voor Gewichtsconsulenten, fysiotherapeuten, diëtisten, leefstijl adviseurs, WMO consulenten en wellicht ook praktijk ondersteuners en huisartsen  cruciaal om up to date te blijven met de nationale en internationale richtlijnen op gebied van gezond bewegen en goede voeding.  Er wordt veel onderzoek gedaan en regelmatig vernieuwen de adviezen vanuit de World Health Organization en Gezondheidsraad op gebied van voeding en beweging. Onlangs werd het leefstijl recept compleet gemaakt door de publicatie van de nieuwe voedingsrichtlijnen van de Gezondheidsraad.

Het gezond leven recept ontrafeld!

Samengevat bevatten de beweeg- en voedingsrichtlijnen het meest uitgebreide en unieke preventieve leefstijl recept.  Aangevuld met de visie en ervaringen vanuit de Blue Zones, de 5 gebieden waar mensen het ouds worden, op een gezonde manier, en met de nieuwe visie on ontwikkeling vanuit de WHO, Positieve Gezondheid, hebben we een recept in handen, waarvan je zou willen en hopen dat iedereen dat recept toepast en daar de vruchten van plukt.

Dat totaal recept heeft de naam gekregen ‘Nieuwe Gezondheid’.

Toepassing en implementatie, de grote uitdaging!

Het recept is dus bekend, onder de pijlers van het Nieuwe Gezondheid model liggen 15 leefstijlthema’s. De visie is om deze Nieuwe Gezondheid thema’s en kennis te verspreiden en massaal toe te passen. Passen sportcentra en trainers collectief deze richtlijnen toe, dan zal er op den duur een significante daling plaatsvinden van chronische aandoeningen, onder alle leeftijd groepen. Maar nog belangrijker, de leef kwaliteit van onze leden gaat significant toenemen, waardoor de waarde beleving van onze leden toe gaat nemen. Wij als trainers, coaches en adviseurs zien wekelijks miljoenen mensen en met de juiste informatie en middelen kunnen we meer gaan betekenen dan uitsluitend sport adviezen geven en ondersteuning bieden.

Nieuwe LEEFSTIJLCOACH TOTAAL opleiding EFAA ontwikkelde op basis van de twee richtlijnen en op basis van de behandelmethodes van obesitas klinieken en het Fit!vak/TNO kennisdossier en protocol Beweegdeskundige Overgewicht en Obesitas , een unieke leefstijlcoach totaal opleiding. In de eerste twee dagen worden de richtlijnen en de geschiedenis van bewegen en ons huidige voedingspatroon besproken en hulpmiddelen om die met klanten door te spreken. In dag 3 en 4 worden gedragsoorsprong, motivational interviewing, cognitieve gedragstherapie en coach modellen besproken en ook op dit vlak praktische hulpmiddelen om meteen in de praktijk toe te passen.

Op www.efaa.nl onder ‘’leefstijlcoach” is de informatie te vinden, De modules kunnen achter elkaar of los van elkaar gevolgd worden. https://www.efaa.nl/web/fitness_en_pt/leefstijlcoach_totaal_opleiding

“De fitnessbranche transformeert langzaam maar zeker naar een preventieve gezondheidsbranche. Geen enkel landelijk netwerk kan zoveel betekenen voor een gezonder Nederland dan de fitnessbranche, zeker als de samenwerking verder invulling gaat krijgen met de zorgsector, bedrijven, onderwijs en lokale overheden. Maar een eerste stap is de expertise update voor ons, werknemers en ondernemers in de branche. Met nieuwe Gezondheid en de onderliggende thema’s en met de toekomstvisie van Positieve Gezondheid van de WHO en Machteld Huber, kunnen we meer dan 10 miljoen mensen raken en een impuls geven aan dienst gezondheid, een fantastische missie toch” aldus John van Heel van EFAA en ontwikkelaar van de Leefstijlcoach Totaal opleiding.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO