19-12-2008

De wettelijk toegestane leeftijd voor alcoholverkoop op openbare plaatsen en gelegenheden moet worden verhoogd naar achttien jaar en zoete alcoholhoudende mixdranken moeten duurder worden door een speciale belasting van minimaal 60 cent per flesje. Dat adviseert de Nationale DenkTank 2008 in zijn eindrapport om de jeugd in Nederland gezonder te laten leven. Het rapport met als titel 'Gezond voor elkaar', is woensdag gepresenteerd aan onder anderen minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin.

Leeftijdsgrens op reclameOok moet volgens het rapport alcoholbezit onder de achttien jaar strafbaar worden gesteld en het aantal controleurs van alcoholverkooppunten moet worden verzesvoudigd. De organisatie adviseert verder reclame voor ongezonde voedingsmiddelen niet te richten op jongeren tot twaalf jaar, reclames voor ongezonde producten niet toe te staan tussen vier uur 's middags en negen uur 's avonds en in die reclame geen gebruik te maken van kinderidolen en fictieve figuren.

LifestylecheckNaast beperkende maatregelen heeft de DenkTank een aantal stimulerende maatregelen bedacht, waarbij ouders, omgeving en instanties meer samenwerken om jongeren gezond te houden. Daaronder zijn een 'lifestylecheck' waarmee overgewicht vroegtijdig kan worden ontdekt en een website, www.ditismijnplan.nl, waar jongeren subsidie kunnen aanvragen voor zelfbedachte projecten in hun buurt.

Gezond?Volgens het rapport gedraagt bijna de helft van de jongeren tussen tien en twintig jaar zich ongezond terwijl 83 procent vindt dat ze gezond leeft. Jongeren zien drugsgebruik en roken als de grootste probleemgebieden onder jongeren, terwijl één op de tien jongeren lijdt aan zwaar overgewicht. Bijna de helft van die leeftijdsgroep vindt dat je bij zes glazen alcoholische drank op een avond nog niet te veel hebt gedronken.

Download hier het rapport van de Nationale Denktank Gezond voor elkaar [ pdf - 5853kB]

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO