01-05-2018

Een fitness trainer begeleidt mensen bij fitness training. In de meeste gevallen individueel, maar ook vaak in groepsverband. Over het algemeen heeft de fitness trainer de supervisie over meerdere mensen die vrij trainen in de fitnesszaal. De fitness trainer is er verantwoordelijk voor dat de deelnemers een goede instructie krijgen bij de opstart, getest worden op fysieke fitheid en of er geen beperkingen zijn waar rekening mee gehouden moet worden, de trainer stelt een trainingsplan op, dat is afgestemd op de doelstelling van de deelnemer, bespreekt de voortgang met klanten en stelt voortgangsschema’s op en de fitness trainer zorgt er voor dat de deelnemer goed geïnstrueerd wordt over veilige en effectieve uitvoering en die veilige vorm van training ook blijft handhaven. Veel fitness trainers geven naast fitness begeleiding ook groepslessen en verzorgen advies op gebied van bijvoorbeeld voeding, afvallen en gezonder leven in het algemeen. De fitness trainer is daarnaast verantwoordelijk voor orde, toezicht op toepassing reglement, hygiëne, rapportage en vaak ook onderhoud.

Er zijn veel vormen van fitness training, waardoor de fitness opleidingen ook steeds breder georiënteerd zijn. Er is natuurlijk de traditionele vorm van fitness training, de toestellen. Voor elke grote spiergroep zijn er verschillende toestellen. Voordeel van de toestellen is dat de spier geïsoleerd getraind kan worden, wat een laag blessure risico met zich meebrengt en een hoge mate van effectiviteit wat betreft de prestatie vergroting van die oefeningen. Het is echter ook een nadeel dat je bij toestellen de spier geïsoleerd traint.  Je prikkelt minder spiervezels en je traint dus minder ´functioneel´, als we kijken naar het effect voor het dagelijkse gebruik van de spieren. Hierdoor zijn er in de afgelopen jaren veel vormen van fitness training ontwikkeld, die vaak samengevat worden onder de noemer ´functionele training´. Dit is training met bv losse gewichten, eigen lichaamsgewicht, met attributen zoals kettlebells, dynabands, gymballs, camaganball, gym club en meer. Trainingsvormen die hier uit voort zijn gevloeid zijn o.a. bootcamp, cross fit, maar ook Body Pump en strong by Zumba lesconcepten.

Fitness trainer worden

Om gekwalificeerd fitness trainer te worden, erkend door de brancheorganisatie NL Actief, moet je de Fitness A opleiding volgen. Je kan dit vervolgen met de Fitness B opleiding, je kan een (NASM) Personal Training opleiding volgen en je kan je daarna specialiseren in leefstijlcoaching, functionele houding specialist, running instructeur, bootcamp trainer, core conditioning trainer of in een van de erkende 4+ expertises, waarvan beschikbaar zijn: Beweegdeskundige diabetes, overgewicht en Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH).

Nieuwe Gezondheid trainer netwerk

Heb jij interesse om Fitness trainer te worden, maar wil je eerst eens proeven aan de materie? Start dan eens als deelnemer van het Nieuwe Gezondheid trainer netwerk. Dat kost je niets, maar je wordt wel geïnformeerd met nuttige informatie. Zo krijg je;

  • Toegang tot de gratis kennismaking e-learning module anatomie, fysiologie en trainingsleer. Een inkijkje in een aantal hoofdstukken van de fitness A studie materie.

  • Elke week een fitness trainer inspiratie mail

  • De beschikking over twee Bewegen is Medicijn e-learning programma’s waarin je kennis maakt met de internationale beweegrichtlijn

  • De Bewegen is Medicijn/Schijf van 3 inspiratie materialen aangereikt

  • De beschikking over een Functieprofiel Fitnesstrainer A

Je krijgt ook 50% voordeel op de deelname aan de Assistent fitness trainer e-learning module. Schrijf je daarna in voor de Fitness trainer A opleiding, dan wordt je bijdrage voor de assistent opleiding in mindering gebracht.

https://www.efaa.nl/web/trainers_netwerk

https://www.efaa.nl/web/fitness_en_pt/fitvak_fitnesstrainer_a_opleiding

UITNODIGING

Kennismaking Fitness A trainer opleiding

Op 29 juni vindt er een gratis kennismakingsdag plaats voor Fitness A, NASM PT en de Leefstijlcoach opleiding en voor de toepassing van de Leefstijl Switch. De docent van de Fitness A opleiding geeft inzage in de voorbereidende e-learning, de inhoud van de contactdagen, de stage opdrachten en het examen.

Je kunt alle vier de sessies volgen op 29 juni, of een of meerdere van de sessies.

  • 10.30 uur – 11.30 uur: Kennismaking Fitness A trainer opleiding

  • 11.30 uur – 12.30 uur: Kennismaking NASM personal trainer opleiding

  • 12.30 uur – 13.30 uur: Kennismaking leefstijl coaching opleiding

  • 13.30 uur – 14.30 uur: Kennismaking / toepassing Leefstijl Switch

Wil je die gratis dag bijwonen of alleen de Fitness A sessie, mail dan naar info@efaa.nl.  

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO