19-04-2021

Tot nu toe zijn de meeste uitingen vanuit de Rijksoverheid over corona gericht op externe factoren van bescherming. Er komen echter steeds meer geluiden vanuit de maatschappij, ook vanuit de zorgsector, om de interne factoren meer aandacht te geven. Op www.doedeswitch.nl van de Rijksoverheid valt nu zelfs te lezen: ‘Gezond leven houdt uw weerstand op peil. U wordt minder snel ziek en hebt een betere bescherming tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En wie toch ziek wordt, herstelt meestal sneller.’.

Op het gebied van sport, spiertraining en bewegen is het advies echter beperkt: ‘Probeer vaker te bewegen’. Er worden verder 3 sub-tips gepresenteerd en 3 radiospotjes over bewegen.

  • Maak elke dag een ommetje. Alleen, of spreek een vaste tijd af en wandel samen met iemand uit de buurt. Ergens waar u voldoende afstand van elkaar kunt houden.
  • Extra steuntje in de rug nodig? Een wandelapp zoals Ommetje of een stappenteller kunnen helpen.
  • Zit u de hele dag? Ga elk half uur even staan. En als u met iemand belt, doe dit dan lopend of staand.

Gezonder leven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Deze radiospotjes van de overheid inspireren mensen om met simpele veranderingen gezonder te leven:

Mooi dat de Rijksoverheid de waarde goed in begint te schatten van bewegen, wat echter een gemiste kans is, is de Gezondheidsraad beweegrichtlijn die meer is dan een ommetje maken. In het Nationaal Preventieakkoord geeft de overheid aan, het percentage mensen die de beweegrichtlijn halen van 49% omhoog te willen krijgen naar 75% voor 2040. Waarom in dit advies dan niet de complete beweegrichtlijn van de Gezondheidsraad benoemen? Het zal toch wel al een enorme kluif worden om die doelstelling te bereiken en als het ooit urgent was, dan is dat nu.

Men verzuimt ook om naar de complete beweegrichtlijn door te verwijzen: https://www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/producten/beweegrichtlijnen/

Maar laat ons niet voor de troepen uit lopen, wellicht gaat de campagne nog uitgebreid worden met de andere onderdelen van de Gezondheidsraad beweegrichtlijn, de drie beweegvormen zijn namelijk: Recreatief bewegen, sporten en spiertraining. Voor senioren wordt bovendien nog balanstraining geadviseerd.

Ook adviseert de Rijksoverheid op het gebied van eten, drinken, alcohol en roken.

Eet gezond en drink voldoende water

Kies voor verschillende soorten groenten, fruit en volkoren graanproducten. Drink kraanwater, thee en koffie zonder suiker. Door gevarieerd en gezond te eten krijgt u alle belangrijke voedingsstoffen binnen.

  • Zorg dat groenten en fruit voor het grijpen liggen, bijvoorbeeld op tafel.  
  • Drink water in plaats van vruchtensap of frisdrank.
  • Wilt u weten of een product gezond is? Scan met de app ‘Kies ik Gezond’ de streepjescode en lees of het product gezond is. De app stelt een alternatief voor als een product niet gezond is.

Meer informatie over coronavirus en voeding staat op de site van het Voedingscentrum.

Radiospotjes ‘Doe de switch’

Pas op met alcohol

Drink maximaal 1 glas alcohol per dag. Bekijk:

Probeer te stoppen met roken

Wat zou het mooi zijn als de Rijksoverheid de handen in elkaar zou slaan met experts op het vlak van gezond leven, met sportbonden, zoals NOC*NSF, NL Actief, KNKF, maar ook met patiënt verengingen, om gezamenlijk een gezonder leven campagne te ontwikkelen en uit te dragen. De boodschap kan completer en beter, professionals in de markt kunnen het ondersteunen en uitdragen en de kans dat we hiermee dan effect genereren is vele malen hoger volgens mij. Maar wellicht moet er hiervoor eerst een motie ingediend worden, door een partij die de waarde en het belang van het behalen van de beweegrichtlijn goed in kan schatten, waarmee er een preventiebudget beschikbaar komt om echt de trendbreuk naar gezonder leven te realiseren.

De links naar meer informatie:

https://www.loketgezondleven.nl/advies-ondersteuning/coronavirus

www.doedeswitch.nl

Allesoversport.nl 

John van Heel

EFAA opleidingen en Leefstijlclub

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO