29-04-2019

Naast erfelijkheid, luchtverontreiniging, geluid, straling, voeding en de leefstijl, wordt onze gezondheid ook beïnvloed door omgevingsfactoren. Voorbeelden hiervan sociale omgeving en fysieke omgeving. Voorbeelden van fysieke omgevingsfactoren zijn naast de al genoemde factoren ook de lokale ruimtelijke ordening, de fysieke omgeving waarin we dagelijks vertoeven (thuis, werk, winkels, sport) en de prikkels die we op ons netvlies krijgen door o.a. productleveranciers. De sociale omgeving omvat onder andere sociale steun en de sociale cohesie vanuit de familie, vrienden, vanuit de wijk of buurt, van collegae, maar ook van sportmaatjes en trainers.

Een gezonde leefomgeving nodigt uit tot gezond gedrag, maar een ongezonde leefomgeving natuurlijk ook tot ongezond gedrag. Volgens ZonMW helpt een gezonde leefstijl en een gezonde omgeving bij het voorkomen van aandoeningen die de hoogste ziektelast voor de totale bevolking veroorzaken. De overheid zet ook met meerdere programma’s in om onze omgeving gezondheidsbevorderend in te richten met o.a. de Gezonde School, J.O.G.G. (Jongeren op gezond gewicht), Gezonde kantine. Gezondeleefomgeving.nl, het nationaal preventieakkoord en meer. De overheid doet ook een beroep op maatschappelijke partijen, waaronder de 70 partners van het preventie akkoord.

Wat kan je doen als sport- en beweegaanbieder. Allereerst is het goed om te kijken of je alleen op het vlak van je eigen sport adviseert en begeleidt of dat je adviseert op alle drie de beweegadviezen van de beweegrichtlijn, namelijk, recreatief bewegen, intensiever bewegen en spiertraining. Bied je klanten eens een beweeganalyse en advies aan, waarna ze een beweegadvies ontvangen. Een ander aspect is de fysieke omgeving. Kom je bij de fruitboer, dan zie je een poster hangen over de gezondheidseffecten van fruit, waardoor bevestigd wordt dat je het juiste doet voor je gezondheid. Datzelfde kan je natuurlijk ook als sport- en beweegaanbieder doen, benadruk op verschillende manieren (posters, flyers, factsheets) wat de voordelen zijn van de verschillende vormen van sport en bewegen. Nog een mogelijkheid is, wat je aanbiedt in de kantine, aan de bar. Op scholen en in kantines op bedrijven, maar ook bij sportclubs, wordt gewerkt aan gezonde kantines. Kantines waar o.a. minder snoepgoed en frisdrank aangeboden wordt. Misschien goed om ook eens een check te doen, wordt er niet teveel ongezond eten aangeboden, wordt er bij de inkoop rekening gehouden met voldoende gezonde voeding en gezond eten. Tevens kan de werkwijze aan de bar gezond gedrag beïnvloeden. Vraag bijvoorbeeld of men een koekje bij de koffie wil, zodat men de kans krijgt om ‘nee dank je’ te zeggen, in de plaats van het koekje er automatisch bij te krijgen.

Een gezonde leefomgeving is een zaak van ons allemaal. Als ouders weet je dat, als je een pot snoep neerzet op de keukentafel, dat ie snel leeg gaat, maar dat zelfde gebeurt met een schaal fruit of een bakje wortelen. Check dus gerust eens op welk vlak jij de leefomgeving van je klanten gezonder in kan richten.

Wil je meer weten over wat er gedaan wordt aan gezonde leefomgeving, check deze links;

https://www.loketgezondleven.nl/gezonde-gemeente/themadossiers/gezonde-leefomgeving

https://www.womb-project.nl/4-omgevingsfactoren-die-ons-eetgedrag-enorm-beinvloeden/

https://www.zonmw.nl/nl/onderzoek-resultaten/preventie/projecten-pp4/gezonde-leefstijl-en-een-gezonde-omgeving/

https://www.zonmw.nl/nl/onderzoek-resultaten/preventie/programmas/project-detail/preventieprogramma-4/changing-physical-or-social-environmental-factors-what-works-best-for-promoting-walking-among-older/

https://www.gezondeleefomgeving.nl/

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO