28-02-2022

Hoge urgentie voor bewustwording en ondersteuning!

“We hoeven alleen maar naar de cijfers over de uitdijende tailleomvang van de Europeaan te kijken om te zien dat obesitas ook in Europa oprukt. Vooral de toename van obesitas bij kinderen is een zorgwekkende ontwikkeling. Obese kinderen houden vaak hun leven lang gezondheidsproblemen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en andere ernstige chronische aandoeningen. Van de volwassen EU-bevolking heeft meer dan de helft overgewicht of is obees en een op de drie kinderen is te zwaar.”

Philippe Roux, eenheidshoofd, DG SANCO, eenheid C4 Gezondheidsdeterminanten

Het percentage mensen met overgewicht is in de laatste 70 jaar toegenomen van 15% naar een schrikbarende 53% (2019).

In de EU sterven jaarlijks 1,68 miljoen mensen aan hart- en vaatziekten, jaarlijks 1,2 miljoen 

mensen aan kanker, meer dan een kwart (25,8 %) van het totale aantal sterfgevallen.

3,7 % van alle sterfgevallen in de EU was het gevolg van mentale en gedragsstoornissen.

 

Twee derde van de EU-bevolking eet dagelijks slechts één portie groenten en fruit. 34,4% eet niet dagelijks groenten of fruit.

50% van alle Europeanen sport of beweegt geheel of bijna niet, 20% behaald de norm van 2.5 uur bewegen per week en slechts 16% sport, beweegt en traint in totaal 45 minuten gemiddeld per dag, terwijl het WHO advies is, 150 tot 300 minuten per week of meer, ofwel, 30 tot 60 minuten per dag.

Er zijn ongeveer 60 miljoen mensen met diabetes in de Europese regio, of ongeveer 10,3% van de mannen en 9,6% van de vrouwen van 25 jaar en ouder. De prevalentie van diabetes neemt toe onder alle leeftijden in de Europese regio, voornamelijk als gevolg van toename van overgewicht en obesitas, ongezonde voeding en lichamelijke inactiviteit.

Wereldwijd overlijden jaarlijks ongeveer 3,4 miljoen mensen aan een hoge bloedglucose. Bijna 80% van deze sterfgevallen vindt plaats in lage- en middeninkomenslanden, en bijna de helft zijn mensen onder de 70 jaar. De WHO voorspelt dat het aantal sterfgevallen door diabetes tussen 2005 en 2030 zal verdubbelen.

Primaire oorzaken van diabetes, overgewicht en obesitas? Onze eetgewoonten: Het eten van veel geraffineerde koolhydraten en verzadigd vet en niet genoeg fruit en groenten, en lichamelijke inactiviteit: studies hebben aangetoond dat slechts 30 minuten matige lichaamsbeweging per dag, vijf dagen per week voldoende is om een ​​goede gezondheid te bevorderen en de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 te verkleinen.

Gebrek aan health literacy

Onderzoek wijst uit dat bijna 50% van de EU bevolking een gebrek heeft aan ‘health literacy’, gezondheidsvaardigheden en kennis om goed voor de eigen gezondheid te KUNNEN zorgen en gezonde keuzen te KUNNEN maken. Als we mensen de primaire inzichten van een gezonde leefstijl niet meegeven, dan is gezond leven meer een gelukstreffer!

We kunnen constateren dat er een zeer hoge urgentie is voor bewustwording en ondersteuning op het gebied van gezonde leefstijl. Het Healthy Lifestyle, Healthy Ageing steunpunten netwerk van Leefstijlclub zet zich in om de essentiële inzichten over een gezonde leefstijl compact samen te vatten, begrijpelijk te formuleren en daar waar nodig te ondersteunen.

Informatie: www.leefstijlclub.nl

Op 8 december 2022 om 13.30 uur verzorgen we een informatie webinar over het Healthy Lifestyle, Healthy Ageing programma van Leefstijlclub. Aanmelden: info@leefstijlclub.nl

Enkele bronnen:

https://ec.europa.eu/eurostat/web/health/overview

https://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/diabetes/data-and-statistics

https://link.springer.com/article/10.1007/s11606-020-06407-8

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO