06-09-2021

De personal training markt is booming. Nu zeker, na de Corona periode, willen mensen weer aan de slag, terug fitter worden en velen liefst onder de persoonlijke begeleiding van een personal trainer. Die stok achter de deur en de garantie dat de trainingen dan ook optimaal effectief en veilig zijn, zijn belangrijke drijfveren om voor een personal trainer te kiezen. Personal training staat al jaren op plek 6 van de top tien van Fitness trends van ACSM.

Zelfstandig personal trainer

Als personal trainer kan je natuurlijk zelfstandig, als ZZP’er aan de slag gaan. Je huurt een ruimte, richt het in, zet je administratie op, formuleert je doelgroep, start de marketing en aan de slag. Je kan als zelfstandig personal trainer voor een andere context kiezen zoals bij mensen thuis, in een fitnessclub, bij bedrijven of in hotels, outdoor, met een trainingsvrachtwagen of camper naar de mensen toe, in een fitness studio of online via internet. De meeste zelfstandig personal trainers kiezen voor een combinatie van deze mogelijkheden. De meest gehoorde uitdaging voor de zelfstandig personal trainer is dat men zich een beetje verkijkt aan de organisatorische tijd die men er in moet stoppen. Je moet een goede administratie bijhouden, BTW aangifte, jaarstukken, je moet natuurlijk een website hebben, op Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, dat moet allemaal goed bijgehouden worden, marketing campagnes opstellen, algemene voorwaarden, verzekeringen, sales, klantenservice en als je een locatie hebt, facilitair onderhoud. Je moet je kwaliteit hoog houden, af en toe klantanalyses doen, je procedures af en toe checken en updaten, om maar een paar organisatorische verantwoordelijkheden te benoemen. En als de organisatie groeit, en er is noodzaak voor extra uren, dan kan je een partnership aangaan of andere personal trainers aan gaan nemen, in dat geval komt er personeelsbeleid bij, dus communicatie, functieprofielen, planning, arbeidsvoorwaarden, opleidingen, gedragsreglement, contracten, team uitjes en andere team betrokkenheidactiviteiten, enz. Kortom, de zelfstandig personal trainer is ook ondernemer en zal zich ook hierin bekwaam moeten maken en er tijd voor in moeten ruimen.

PT studio

In het boek Personal Training in Nederland, van Jan Middelkamp, Peter Wolfhaven en Ronald Wouters, wordt een mooi inzicht gegeven in de kengetallen van een PT studio. De gemiddelde grootte is 216 m2, er werken 4,5 personal trainers, men heeft gemiddeld 99 klanten en gemiddeld had elke personal trainer 27,2 klanten. Het gemiddelde uurtarief van personal training was 60 euro, waarbij aangetekend moet worden, dat de prijzen sterk uit elkaar liggen, van 15 euro per 30 minuten sessie tot 100 euro per uur. De gemiddelde maandomzet per klant was 410 euro en gemiddeld genomen bleven klanten 22,7 maanden klant.

Andere PT modellen

Veel personal trainers kiezen ervoor om als zelfstandige aan de slag te gaan zoals hierboven omschreven. Je zou er ook voor kunnen kiezen om in dienst te treden bij een club of een personal training organisatie, zoals een PT studio, een outdoor PT aanbieder of een hotel. Je kan je dan alleen op het personal trainen richten, de organisatorische verantwoordelijkheden vallen dan weg. De verdiensten per uur liggen dan soms wel iets lager, maar het voordeel is dat je die tijd niet aan de organisatorische zaken hoeft te besteden en dus meer PT uren kan draaien. Bij veel organisaties kan je ook als ZZP aan de slag. Bij sommige personal training organisaties heb je dan zelf ook nog uitsluitend een uitvoerende taak als personal trainer en wordt de marketing door de organisatie gedaan. Dat is bijvoorbeeld het geval bij www.yourhealthpt.nl en www.letsdoitpt.nl.

Bij LET’S DO IT en YourHealth Personal training wordt de marketing, websites opzetten & onderhouden en allerlei andere administratieve rompslomp rondom het ondernemerschap uit handen van de Personal Trainer genomen. LET’S DO IT en YourHealth Personal training gaan voor de personal trainer op zoek naar klanten in en rondom de eigen woonplaats. Dat scheelt je een hoop werk, tijd, en energie, zodat jij je kunt richten op wat je leuk vindt en waar jij goed in bent, namelijk training en coaching verzorgen op gewenste locatie van de klant. In deze formule werkt ook iedere trainer vanuit zijn/haar eigen woonplaats en krijgt alle vrijheid om de training naar eigen ervaring en kennis in te vullen op zijn of haar manier, zodat de persoonlijke creativiteit en passie van iedere trainer wordt aangesproken. Tevens beheert de PT’er zijn/haar eigen agenda met de klant.

Een mooie variant hierop is het Personal Trainer concept van Basic-Fit. Met 1000 locaties waar meer dan 1500 personal trainers actief.  Bij Basic-Fit krijg je de mogelijkheid om aan de slag te gaan als Head Trainer, waarmee jij jouw eigen PT business op kan bouwen. Je hebt exclusiviteit en bent eindverantwoordelijk voor alle taken rondom jouw PT eigen bedrijf.  Als Head Trainer stel jij jouw eigen team van trainers samen en heb je de mogelijkheid om door te groeien naar meerdere locaties. Wil je meer weten over het concept van Basic-Fit? Maandelijks verzorgen zij een webinar voor alle geïnteresseerde (partners@basic-fit.com).

Bij Ultimate Performance bieden ze voor hun personal trainers een platform en een carrière pad. Trainers starten eerst als Junior Training, hiermee is men gestart in 2012 en velen van hun zijn nu bedrijfsleider, directeur, gymmanager en sommigen zijn zelfs in hun hun carrièrepad doorgegroeid naar het U.P. Hoofdkantoor. Personal trainers zijn bij Ultimate Performance vrij om zich volledig te concentreren op het beheersen van het vak, zonder zich te hoeven bekommeren over verkoop of marketing. Ze bieden promotiemogelijkheden gedurende de loopbaan van de Trainer. Alle nieuwe trainers die lid worden van U.P. als 'Junior' zijn en vervolgens in de loop van de tijd en op basis van prestaties doorgroeien naar het niveau van Associate en senior Personal Trainer. Bezoek onze website voor meer informatie: https://ultimateperformance.com Een ander platform voor Personal Trainers is Fitee. Fitee is een platform met als doel om personal trainers en freelancers in contact te brengen met hun sportende doelgroep. Op de website  https://fiteesports.com/  kunnen personal trainers zich registreren en hun services aanbieden. De trainers kunnen zelfstandig de training, prijs, locatie en omschrijving hun service bepalen. Het platform zal vervolgens de doelgroep zoeken en verbinden met het aanbod. Daarnaast zorgt Fitee er voor dat de sporters zich direct in kunnen schrijven en betalen, voor de training die zij gaan volgen. Alles staat in het teken van het helpen van sport freelancers door middel van klanten te vinden, marketing campagnes en andere administratieve taken. Fitee organiseert ook evenementen en workshops voor mensen met een passie voor sport.

Naast Basic Fit bieden ook andere ketens een model aan waarbij je als zelfstandig personal trainer aan de slag kan gaan zoals Anytime Fitness, Fit20, Fit for Free, Curves, Sportcity, Laco en meer. Sommige ketens bieden de mogelijkheid om in loondienst verband PT’er te worden, maar de meesten bieden uitsluitend de mogelijkheid om als ZZP Personal Trainer te starten.

Een ander veel gebruikt model is het huur model. Als zelfstandig personal trainer betaald je een vaste maandelijkse huur, een huur per uur of een percentage van je inkomsten, om gebruik te mogen maken van de faciliteiten van een club of studio. Je blijft dan zelf verantwoordelijk voor de organisatie, maar hoeft geen faciliteit in te richten en te huren.

Belangrijkste PT promotie!

In het genoemde boek, Personal Training in Nederland, wordt een helder overzicht gepresenteerd van de meest gebruikte marketing en promotie middelen van personal trainers. De website wordt als meest belangrijk aangeduid, daarna komen visitekaartjes, dan referals, het schrijven van artikelen en blogs, dan flyers en dan pas advertenties, vouchers, nieuwsbrief enz. Van zelfstandig personal trainers verneem ik vaak dat met name de internet marketing een belangrijke marketing pijler is, bij sommigen doorslaggevend zelfs.

Trends voor personal trainers

Leefstijl staat nu meer dan ooit op de kaart, mensen zijn zich bewuster van het belang van gezond leven en de zorg beweegt zich langzaam richting preventie en leefstijl interventies. Klanten van personal trainers willen over het algemeen een specifiek doel bereiken en daar zo optimaal voor trainen. Uit onderzoek blijkt dat men naast de training, vooral ook meer wil weten over gezonde voeding en stress reductie. Dat zijn kansen voor personal trainers, om nog meer meerwaarde te bieden aan de klanten. Ook het coachen is sterk in opkomst, wat o.a. door de introductie van de GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie) komt. Deze is alleen beschikbaar voor mensen met obesitas, echter door de aandacht hiervoor en ook door de aandacht op leefstijl tijdens de Corona periode, willen steeds meer mensen gezonder leven, gezonder eten en beter met stress om kunnen gaan. Hierin liggen enorme ontwikkelkansen voor personal trainers.

Healthy ageing en personal training!

Het aantal 50, 60, 70 en 80 plussers stijgt nog enorm de komende decennia. Momenteel worden we gemiddeld 85 jaar, in 2050 is de verwachting, door de medische wetenschap, dat we gemiddeld 95 jaar worden. Honderden jaren geleden was het niet zo belangrijk om gezond te leven, want we werden maar 50 jaar gemiddeld, nu we echter veel ouder worden, wordt het steeds belangrijker om ons lijf fit en gezond te houden. Hier zijn ook steeds meer mensen zich bewust van en daarom wordt ook steeds meer voor personal training of voor small group training door een personal trainer gekozen. Mensen worden ook steeds leergieriger, ze willen weten hoe het zit, hebben steeds meer vragen over o.a.  voeding, stress management, omgaan met diabetes, hoe de rug sterk te houden, enz. De personal trainer ontwikkelt zich langzaam tot healthy lifestyle expert, adviseur, educator en coach. EFAA ontwikkelt al jaren lezingen, webinars en cursussen, die nu ook kunnen worden ingezet door personal trainers. Allereerst voor de eigen kennis update, om doorlopend te blijven verdiepen, maar zeker ook om de klanten extra meerwaarde te bieden buiten de training. Tevens kunnen de webinars en lezingen ook gemakkelijk ingezet worden om binnen bedrijven te presenteren. Denk dan aan lezingen/webinars zoals ‘Bewegen voor een gezond gewicht’, ‘Healthy ageing en sarcopenie preventie’, ‘Eten om af te vallen’, ‘Een gezond voedingspatroon’, ‘De mindset van een gezonde leefstijl’, ‘Loskomen van een gefixeerde mindset’ en ‘De gouden regels van optimale en veilige spiertraining’. EFAA/Leefstijlclub reikt de powerpoints aan, de online training voor de personal trainers en de bekendmakingsmaterialen. Ready to use. Interessant voor je?/ Mail naar info@leefstijlclub.nl.

De toekomst van personal training?

De interesse om persoonlijk begeleid te worden in de uitdaging van trainen en doelen bereiken groeit alleen maar. De laatste jaren komt daar bij dat mensen gezondheid bewuster worden en dat steeds duidelijker wordt wat de impact van ongezond eten en stress is op resultaten en de gezondheid. Leefstijl interventies worden steeds vaker ingezet als behandeling bij chronische aandoeningen en revalidatie, waardoor de brug naar en samenwerking met de zorg steeds meer voor de hand ligt.

Als personal trainer is het in eerste instantie belangrijk om te focussen. Wat is je expertise, waar ligt je passie en welke doelgroep kan je hier het best mee bedienen. Daarin ligt waarschijnlijk je meest belangrijke en sterke basis. Vanuit die basis is het goed om te onderzoeken wat je klanten nog meer nodig hebben om hun doelstellingen te bereiken waarvoor ze bij je komen. De persoon die af wil vallen of die six-pack wil zien verschijnen, zal toch zeker ook met zijn of haar voeding aan de slag moeten, ook daar kan je wellicht in ondersteunen of coachen. Steeds meer mensen met een chronische aandoening krijgen te horen van de dokter of specialist om meer te bewegen en hun voeding aan te passen, kan je je wellicht specialiseren in een aantal specifieke ziektebeelden? Stress management begeleiding en coaching kan voor misschien wel meer dan 50% van je deelnemers van grote waarde zijn en wat te denken van gedragsverandering of motivatie coaching? Als je mensen weet te begeleiden en coachen van een gefixeerde mindset naar een groei mindset, dan geef je ze wat mee voor het leven. De personal trainer die ook leefstijl- en mindset coach wordt, wordt eigenlijk een soort van personal lifestyle assistent, coach en trainer.

Je toekomst zou ook helemaal in de richting van optimale sportbegeleiding kunnen liggen. Amateur of topsport begeleiding. De PES opleiding van NASM richt zich daar volledig op. PES staat voor Performance Enhancement Specialzation. Je ondersteunt en traint mensen dan om steeds beter in hun eigen sport te presteren, ook een fantastisch vak.

De specialisatie wordt door sommige personal trainers ook gezocht in, alleen voor vrouwen, PT tijdens zwangerschap, trainen van directeuren, senioren, martial arts, enz.. Een expertise op het gebied van Yoga, mindfulness, Tai-chi zien we niet vaak, maar kan wellicht ook een grote doelgroep aanspreken.

Wil jij meteen met een opleiding aan de slag, dan zijn er verschillende opties.

Met de totaal opleiding Fitnesstrainer A, B en NASM PT heb je een NL Actief erkende basis en een Europese EQF 4 personal trainer certificering binnen een opleidingsprogramma. (meer info).

Heb je al een Fitnesstrainer A opleiding gevolgd, dan kan je kiezen voor de combinatie opleiding Fitnesstrainer B en NASM PT  (meer info).

De meest gekozen combinatie opleiding is de Fitnesstrainer A in combinatie met de NASM PT opleiding  (meer info).

Maar het kan natuurlijk dat je de A en/of de B al hebt of een dergelijke opleiding, dan kan je ook gewoon voor de NASM Personal Trainer opleiding kiezen (meer info).

Heb je al een Personal Trainer certificering maar zoek je naar een specialisatie, NASM biedt verschillende online (Engelstalige) personal trainer specialisaties aan (meer info).

Wil jij je meer verdiepen in voeding, om je klanten op dat vlak beter te adviseren, begeleiden en coachen, check dan deze opleidingen: Voeding-, health- en lifestyle

Belangrijkste blijft, focus op dat waar je passie ligt en daar in uitblinken! Kansen voldoende dus voor dit fantastische vak.

Bied jij of de organisatie waarin je werkt kansen en mogelijkheden voor personal trainers, mail ons hier gerust over, dan bekijken we of we iets toe kunnen voegen aan dit stuk.

John van Heel

j.vanheel@efaa.nl 

EFAA opleidingen en Leefstijlclub

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO