24-01-2022

Primaire preventie is: ‘activiteiten die voorkomen dat gezonde mensen een bepaald gezondheidsprobleem, ziekte of ongeval krijgen’, zo valt te lezen op de websites van de Rijksoverheid www.loketgezondleven.nl en www.volksgezondheidenzorg.info. Het idee achter primaire preventie is blootstelling aan gevaren, die ziekte of letsel veroorzaken, te voorkomen, ongezond of onveilig gedrag te veranderen dat tot ziekte of letsel kan leiden en onze weerstand tegen ziekte te verhogen indien blootstelling optreedt. De overheid regelt hiervoor o.a. wetgeving voor het omgaan met gevaarlijke stoffen zoals asbest en wetgeving om veilig te leven zoals de verplichting om een helm te dragen, niet appen als je aan het rijen bent, enz. Het totale vaccinatie programma valt ook onder preventieve maatregelen van de overheid. Als laatste is primaire preventie ook voorlichting en interventies over gezonde leefgewoonten zoals voldoen aan de Gezondheidsraad beweegrichtlijn en voedingsrichtlijn. Vanuit de Rijksoverheid wordt vanuit het budget van 85 miljard per jaar slechts 0,59% besteed aan gezondheidsbevordering, preventie, sport en bewegen. (lees hier het gehele artikel over hoe preventie en gezondheidsbevordering is geregeld door de overheid: Hoe is preventie en gezondheidsbevordering vanuit de Nederlandse overheid geregeld?).

Dat is een druppel op een gloeiende plaat van al 70 jaar stijgende overgewicht en obesitas cijfers, een diabetes pandemie en volgens de WHO een inactiviteit pandemie. Volgens het RIVM zullen de nu al schrikbarende cijfers de komende 20 jaar gewoon toe blijven nemen. Het wordt tijd om de focus te leggen op primaire preventie, zeker nu, na 2 jaar van ellende en toegenomen inactiviteit en overgewicht.

Healthy Lifestyle, Healthy Ageing steunpunten zorgen voor bewust fittere mensen.

De ontwikkelingen vanuit de overheid op gebied van gezondheidsbevordering en bewustwording zullen helaas zo’n vaart niet lopen. Wel staat er een enorme sector klaar om mensen te ondersteunen en begeleiden gezonder te leven en fitter te worden. Binnen de sport en fitness sector, maar ook binnen de zorg zijn al tientallen jaren mensen actief die, met passie, graag mensen helpen gezonder te leven. Ze reiken inzichten aan, ondersteunen, begeleiden en coachen naar een duurzaam gezondere leefstijl. In 2019 investeerde de Europese Unie in het New Health project van EFAA en Leefstijlclub, om een documentaire en video e-learning te maken waarin de primaire essentiële inzichten van gezond leven gepresenteerd konden worden. Dit is in 2020 en 2021 door ontwikkeld naar een Healthy Lifestyle, Healthy Ageing programma, waarvan nu het eerste, het Fit SWITCH programma, in februari 2022 al door 23 steunpunten, door heel Nederland, maar ook al een eerste op Bonaire, aan de eigen leden gepresenteerd wordt.

Fit SWITCH 12 weken plan voor een gezondere toekomst!

Het eerste programma is Fit SWITCH, daarna komen Food SWITCH en Mind SWITCH. Fit SWITCH is een 12 weken programma, met 4 informatielezingen/webinars en een ondersteunend online 12 weken programma. Leden leren de essentiële inzichten van gezonder en actiever leven en maken zelf de keuzes over wat ze willen veranderen in hun leefstijl. Stapje voor stapje, zodat het ook beklijft en men er ook een leven lang profijt van heeft.

Door de Europese subsidie kan dit programma voor een zeer schappelijk tarief door ZZPers, sportcentra en fysiotherapie praktijken, in de eigen regio worden aangeboden.

Wil jij als ZZP leefstijlcoach, Gewichtsconsulent of Personal Trainer, als sportcentrum of als fysio therapie praktijk steunpunt worden, mail naar info@leefstijlclub.nl voor een individuele afspraak via zoom of reserveer een plek op de informatie bijeenkomst op 8 december 2022 om 13.30 uur.

Bronnen:

https://www.loketgezondleven.nl

https://www.volksgezondheidenzorg.info

Meer informatie Leefstijlclub: www.leefstijlclub.nl

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO