21-03-2022

Meer dan 80% van de jeugd te inactief!

Op World Obesity Day bracht de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Europa een nieuwe studie uit die het schokkende feit aantoont dat 85% van de opgroeiende meisjes niet genoeg aan lichaamsbeweging doet! ️Het nieuwe onderzoek naar de ‘Barriers and Facilitators of Physical Activity Participation in Adolescent Girls’ brengt echter goed nieuws: er zijn stappen die genomen kunnen worden om dit beeld te veranderen.

Meisjes stoppen meestal met sporten omdat school- en academische activiteiten te veeleisend zijn, en hebben de neiging om betrokken te raken bij andere activiteiten die minder inspanning en motivatie vergen.

Uit een uitgebreide WHO-evaluatie van de deelname aan lichamelijke activiteit (PA) van meisjes tussen de 10 en 19 jaar bleek dat er dringend actie moet worden ondernomen om het welzijn van de huidige generatie jongeren te beschermen en tegelijkertijd hun gezondheid op de lange termijn te vrijwaren.

“Wereldwijd voldoet ongeveer 85% van de meisjes niet aan de WHO-aanbevelingen van ten minste 60 minuten per dag matige tot krachtige PA”, zegt Stephen Whiting, technisch ambtenaar bij het Europees Bureau voor de preventie en bestrijding van niet-overdraagbare ziekten van de WHO en een van de auteurs van de studie. “Hetzelfde niveau voor jongens ligt rond de 78%. Ook de deelname van meisjes aan beweging en sport neemt gedurende de adolescentie af.”

De WHO/Europa heeft nu de factsheet 'Barrières en begeleiders van lichaamsbeweging bij adolescente meisjes' gepubliceerd, waarin de bevindingen van het onderzoek worden samengevat en actiegebieden worden aangegeven die aansluiten bij het Europese werkprogramma 2020-2025 (EPW) van de WHO.

De factsheet belicht een groot aantal begeleiders die de afname van lichamelijke activiteit bij meisjes tijdens de adolescentie kunnen aanpakken - alles van het promoten van de sociale kansen van participatie en gewichtsverlies, tot een focus door de media op veranderende normen in de samenleving - wat betekent dat er veel hoop is deze lange termijn trend te keren.

https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/physical-activity/news/news/2022/3/85-of-adolescent-girls-dont-do-enough-physical-activity-new-who-study-calls-for-action

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO