11-07-2022

Met mindset naar een gezondere leefstijl!

‘Dat zit bij ons in de familie’, ‘dat is niks voor mij’, ‘dat vind ik maar lastig’, ‘dat lukt mij gewoon nooit’, ‘zo moeilijk om dat te veranderen’, ‘zo ben ik nou eenmaal’, zomaar een paar gefixeerde mindset gedachten en uitspraken, die mensen vast kunnen houden in oud gedrag. De theorie van mindset omschrijft dat wie gelooft (overtuigd is van) dat hij/zij zijn/haar talenten, vaardigheden, intelligentie, gedrag en gedachten kan ontwikkelen, dat over het algemeen ook beter kan dan de mensen die geloven dat talenten, vaardigheden, intelligentie, gedrag en gedachten niet te ontwikkelen zijn en vastliggen of aangeboren zijn.

Een gefixeerde mindset ontwikkelt zich ergens in ons leven en is specifiek, dat betekent, je bent niet een persoon die een gefixeerde mindset heeft, maar kan wel op een bepaald vlak een gefixeerde mindset hebben. Hoewel, als je op heel veel vlakken een gefixeerde mindset hebt, dan kan het wel lijken dat je een gefixeerd mindset denker bent. Gefixeerde mindset uitspraken en gedachten ontwikkelen zich tijdens een periode dat iets tegen zit, dat iets niet lukt, het moeilijk lijkt en men het lastig vindt om iets aan te pakken. In die periode en tijdens negatieve beleving komen negatieve gedachten natuurlijk gemakkelijk op. Houden we die gedachten vast, dan worden het overtuigingen en die ontwikkelen zich vaak tot een gefixeerde mindset. Ze verankeren zich in ons onderbewuste brein en we gaan ze dan steeds meer als excuus gebruiken om verandering te verwerpen en behoud van oud gedrag te verdedigen.

De kracht van mindset!

Onze mindset wordt dus bepaald door hoe we ergens over denken, welke stelling we innemen, waar we overtuigd van zijn. Als ik al meerdere malen heb geprobeerd om een fietsband te plakken, maar de band liep daarna weer leeg, dan gaat ons intelligente mensenbrein hier verklaringen voor zoeken, en helaas zoeken we die dan snel op persoonlijk vlak, ‘ik kan dat gewoon niet’, ‘volgens mij heb ik twee linker handen wat dat betreft’ en ‘dat soort dingen moet je mij ook niet laten doen’. Je bouwt met die opmerkingen een overtuiging op, iets waar je op een bepaald moment zeker van bent. Die overtuiging, die zekerheid, is natuurlijk niet altijd reëel of meestal niet zelfs, maar zorgt er wel voor dat je op dat specifieke vlak geen motivatie meer hebt om te verbeteren, te leren. Daardoor krijg je bevestigd wat je denkt, een selffulfilling prophecy valkuil! Je mindset wordt dus bepaald door de overtuigingen die je hebt over je specifieke eigenschappen en handelingen, over jezelf en over je intelligentie, vaardigheden en kwaliteiten.

De impact!

Je kan je wellicht voorstellen, dat de gefixeerd mindset denker veel minder initiatief neemt, negatiever denkt, sneller in problemen dan in oplossingen denkt, sneller gefrustreerd is en sneller de neiging heeft zichzelf te bewijzen, want het zelfvertrouwen is lager. Hij/zij leert dan ook aanzienlijk minder, niet alleen omdat hij/zij gelooft dat dat moeilijk en lastig is, maar ook gewoonweg omdat er minder initiatief wordt genomen. De gefixeerde mindset denker zou zichzelf ook dommer dan gemiddeld kunnen voelen, het idee kunnen hebben dat hij/zij slechter is in bepaalde zaken zoals communicatie en de eigenwaarde kan er een deuk van krijgen.

Dit alles kan zijn weerslag hebben op studie, op werk, op relaties, op sportprestaties of deelname, op het voedingspatroon, eigenlijk op alles in het leven. Volgens Carol Dweck zijn mensen met een gefixeerde mindset altijd op zoek naar bevestiging van het eigen karakter, persoonlijkheid of intelligentie.

Groei mindset

Ons brein blijkt plastisch, wat betekent dat het vormbaar is tot op hoge leeftijd. Zoals we spierverval kunnen afremmen en zelfs om kunnen keren door spiertraining, zo kunnen we ook ons brein trainen om ons te ondersteunen in onze leefstijl en persoonlijkheid veranderingen. Wat en hoe we een en ander aangeleerd hebben, hoeft niet de blauwdruk te zijn voor de rest van ons leven. Sterker nog, ons denken en onze overtuigingen zijn de spiegel van de toekomst en als we doorlopend kritisch en negatief denken, dan is de kans groot dat dat ook de realiteit van de toekomst is. Andersom werkt het echter ook, alles wat we bereikt hebben is begonnen met een gedachte en dus kunnen we met ons denken ook onze toekomst bepalen.

Mindset en leefstijl!

We hebben geen invloed op waar we vandaan komen, wat we allemaal meegekregen hebben, wat we aangeleerd hebben gekregen en onszelf aangeleerd hebben, maar we hebben er wel invloed op wat we de komende week gaan denken en doen, de komende maand, het komende jaar en de rest van ons leven. Heb je een gezonde leefstijl doel, wil je iets bereiken en wil of moet je daarvoor iets in je leefstijl veranderen, dan is het belangrijk om dat doel helder te krijgen en te onderzoeken welke excuses je er de afgelopen jaren voor gebruikt hebt waardoor het nog niet gelukt is. Als die duidelijk zijn, kan je verschillende strategieën toepassen om te groeien naar een groei mindset en de negatieve conditionering om te buigen.

Dit is waar een leefstijl- en mindsetcoach in kan ondersteunen. Allereerst reikt deze coach bewustwording aan op het functioneren van het brein en onze bewustzijnsniveaus, om zo deelnemers te helpen vanuit eigen inzicht helderheid te krijgen in de verschillen tussen geconditioneerde gedachten- en gedragspatronen en de wilsgedachte en handelingen. Bewustwording is stap 1, her-conditionering strategieën toepassen stap 2.

Mindsetcoach opleiding in het najaar te volgen met 1000 euro STAP subsidie voordeel!

In de Leefstijl- en vitaliteit coach opleiding van EFAA is een complete module gewijd aan mindset coaching. De complete Leefstijl- en vitaliteit coach opleiding is in het najaar weer te volgen, nu met een voordeel van maar liefst 1000 euro als je gebruik maakt van de STAP-Budget subsidie.

https://www.efaa.nl/voeding-health-en-lifestyle-opleidingen/leefstijl-_en_preventie_coach_totaal_opleiding

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO