16-12-2015

Fysieke inactiviteit is geïdentificeerd als de 4e belangrijkste risicofactor voor vroegtijdig overlijden. Fysieke inactiviteit neemt dramatisch toe internationaal en draagt substantieel bij aan het ontstaan en verergeren van vele chronische aandoeningen. Het is dus een risico voor de gezondheid van de bevolking, wereldwijd. De focus van deze World Health Organization’s Global recommendations on physical activity for health is primaire preventie van chronische aandoeningen door fysieke activiteit .

Regelmatig en voldoende bewegen reduceert volgens de WHO o.a. het risico op hoge bloeddruk, hart- en vaat ziekten, diabetes, borst- en darm kanker, depressie, val risico, maar bevordert ook de botdichtheid en functionele gezondheid en vormt een fundamentele sleutel in het behouden van het juiste gewicht of het verliezen van overtollig gewicht. Bewegen is natuurlijk cruciaal voor een goede gezondheid, echter voeding speelt minimaal een even belangrijke rol.  

De nieuwe richtlijnen goede voeding 2015 zijn in november 2015 gepubliceerd door de Gezondheidsraad. Uniek in deze richtlijn is dat een commissie van deskundigen de actuele stand van wetenschap over de relatie tussen voeding en chronische ziekten op een rij heeft gezet en vertaald heeft in aanbevelingen voor een gezond voedingspatroon. De invloed van ongezonde voeding op de ziektelast is in omvang vergelijkbaar met die van roken. Het belang van voeding voor de volksgezondheid is dan ook groot, zo blijkt uit deze nieuwe richtlijnen.  

De Richtlijnen verschillen in een aantal opzichten van de eerdere, zo zijn de aanbevelingen geformuleerd in termen van voedingsmiddelen in plaats van voedingsstoffen. Hiermee sluiten ze zowel beter aan bij de wetenschappelijke ontwikkelingen als bij de voedselkeuzes die consumenten kunnen maken.

Het gezond leven recept ontrafeld! Samengevat bevatten de beweeg- en voedingsrichtlijnen uit de genoemde stukken het meest uitgebreide en unieke preventieve leefstijl recept. Aangevuld met de visie en ervaringen vanuit de Blue Zones hebben we een recept in handen, waarvan je zou willen en hopen dat iedereen dat recept toepast en daar de vruchten van plukt. Wij noemen dit totaal recept Nieuwe Gezondheid!

Toepassing en implementatie, de grote uitdaging!

De visie van EFAA is om deze Nieuwe Gezondheid visie en kennis te verspreiden en massaal toe te passen. Passen wij collectief deze richtlijnen toe, dan zal er een significante daling plaatsvinden van chronische aandoeningen, onder alle leeftijd groepen. Deze opleiding is niet alleen voor trainers maar ook voor leefstijl coaches, fysiotherapeuten, praktijk ondersteuners, instructeurs  enz. Eigenlijk voor iedereen die andere  mensen op een of andere manier begeleidt en/of adviseert.

In deze opleiding krijg je niet alleen inzicht in de nieuwe richtlijnen van de Gezondheidsraad en de World Health Organization, ook ontvang je middelen om dit gemakkelijk met leden te communiceren en eventueel een compacte persoonlijke analyse en advies toe te passen.

Data opleiding: 4 en 18 maart 2016. Meer informatie en inschrijven: https://www.efaa.nl/web/fitness_en_pt/leefstijl-_en_preventie_adviseur_opleiding#info

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO