18-01-2021

We weten natuurlijk al dat sporten en spiertraining positieve effecten hebben op onze gezondheid. Deze effecten gelden niet alleen voor gezonde mensen maar zeker ook voor mensen met bijvoorbeeld overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Er worden steeds meer mechanismen achter deze positieve effecten bekend. Eén hiervan is dat de spieren myokines (hormoonachtige stoffen) uitscheiden als we ze gebruiken en daarmee een deel van het gezondheidseffect van inspanning bewerkstelligen.

Milene Catoire onderzocht dit voor de Wageningen Universiteit, Human Nutrition & Health. In dit onderzoek werd onderzocht welke myokines de spier aanmaakt tijdens inspanning, of deze myokines dan een effect hebben op andere organen in het lichaam en wat de functie is van één van de gevonden myokines. Wat bleek is dat de spier een groot aantal myokines aanmaakt tijdens inspanning. Ook bleek dat myokine Angptl4 heel belangrijk is in het verdelen van de vetten die als brandstof worden gebruikt tijdens inspanning. Angptl4 zorgt ervoor dat de vetten naar de actieve spieren gaan en niet naar de inactieve spieren. Uit de resultaten van dit onderzoek kunnen wij concluderen dat de spieren een belangrijke rol als boodschapper hebben tijdens inspanning.

Kelly McGornigal, gezondheidspsycholoog en docent aan de Stanford University zegt hierover dat spieren endocriene organen zijn die myokines aanmaken, maar alleen door en tijdens inspanning, en dat deze myokines o.a. bloedsuiker reguleren, kankercellen doden en een soort van apotheek zijn voor het lichaam.

Myokines worden geproduceerd en vrijgegeven door skeletspiercellen (myocyten) als reactie op spiersamentrekkingen. [1] Receptoren voor myokines worden aangetroffen op spier-, vet-, lever-, pancreas-, bot-, hart-, immuun- en hersencellen. [2] De locatie van deze receptoren weerspiegelt het feit dat myokines meerdere functies hebben. Ze zijn in de eerste plaats betrokken bij metabole veranderingen in verband met inspanning, evenals bij de metabolische veranderingen na aanpassing van de training. [1] Ze nemen ook deel aan weefselregeneratie en herstel, instandhouding van gezond lichamelijk functioneren, immunomodulatie; en celsignalering, expressie en differentiatie. [1]

Er is een groeiend begrip van de skeletspier als bemiddelaar van fysieke fitheid door het beoefenen van regelmatige lichaamsbeweging (aërobe oefening en krachttraining), evenals een nieuw bewustzijn van de ontstekingsremmende en dus ziektepreventie aspecten van lichaamsbeweging. Verschillende soorten spiervezels - langzame spiertrekkingen, oxidatieve spiervezels, tussenliggende spiervezels en snelle spiervezels - geven verschillende clusters van myokines vrij tijdens contractie. Dit impliceert dat variatie in trainingstypen, met name aerobe training / duurtraining en spiercontractie tegen weerstand (krachttraining), verschillende door myokine geresulteerde voordelen kan bieden. [3]

Bronnen:

  1. Pedersen BK, Akerström TC, Nielsen AR, Fischer CP (September 2007). "Role of myokines in exercise and metabolism". Journal of Applied Physiology. 103 (3): 1093–8. doi:10.1152/japplphysiol.00080.2007PMID 17347387.
  2. Delezie, Julien; Handschin, Christoph (2018). "Endocrine Crosstalk Between Skeletal Muscle and the Brain". Frontiers in Neurology. 9: 698. doi:10.3389/fneur.2018.00698ISSN 1664-2295PMC 6117390PMID 30197620.
  3. Kanzleiter T, Rath M, Görgens SW, Jensen J, Tangen DS, Kolnes AJ, Kolnes KJ, Lee S, Eckel J, Schürmann A, Eckardt K (July 2014). "The myokine decorin is regulated by contraction and involved in muscle hypertrophy". Biochemical and Biophysical Research Communications. 450 (2): 1089–94. doi:10.1016/j.bbrc.2014.06.123PMID 24996176.

Video’s over dit thema:

https://www.youtube.com/watch?v=1aAdtk0tXCE

https://www.youtube.com/watch?v=-MzvWIX_q0s&ab_channel=EscapeFitness

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO