02-09-2019

Wat onderscheidt de ene beweegbegeleider of personal trainer van de andere? Waarom is de ene wel succesvol en de andere niet? Hoe komt het dat in de ene club de fitnesszaal leegstroomt als er een lowbudget club in de buurt komt, terwijl de andere club de leden vast kan houden en zelfs door kan groeien? Het antwoord is, pure, eerlijke en echte interesse in de klant!

Binnen de zorg waait er momenteel een nieuwe wind, die van Positieve Gezondheid van Machteld Huber. Haar visie, de huisarts moet veel meer interesse hebben in wat er echt aan de hand is met de patiënt en ook wat deze nodig heeft. Niet de medicatie of behandeling centraal, maar de patiënt. Een fantastische en noodzakelijke omslag, die waarschijnlijk wel relatief lang zal duren om te implementeren, huisartsen hebben immers geleerd om een gepast recept te schrijven, passende bij het geconstateerde symptoom. Zo is het ook in de fitnesszaal over het algemeen. De trainer heeft geleerd een fitness programma op te stellen voor de nieuwe deelnemer. De trainer kan prima een veilig en verantwoord fitnesschema opstellen en de deelnemer begeleiden om dat ook optimaal uit te voeren. De vraag is, is dit de beste remedie voor de doelstellingen en wensen van de deelnemer?

Neem Harry, oud wethouder, gepensioneerd, wilde weer fit worden en bij nadere navraag ook wat afvallen. Als er een specifieke doelstelling is, dan is het goed om even de tijd te nemen om een diepte interview af te nemen, dus even in gesprek met Harry, bleek dat hij ervan baalde, dat hij in zijn werkende carrière nooit voldoende aandacht had kunnen geven aan zijn gezondheid. De derde laag doelstelling achter afvallen en fitter worden was dus, gezonder leven en in de gesprekken met Harry kwam er ook nog een vierde laag bij, spelen met de kleinkinderen zonder binnen 1 minuut uitgeput te zijn of overal last van te hebben. Dat leidde tot aandacht voor alle vormen van bewegen, niet alleen fitness en uithoudingsvermogen training, maar ook recreatief bewegen en minder langdurig zitten. Dit leidde ook tot aandacht voor de voeding, ongezonde gewoonten ombouwen naar gezonde en een leefstijl aanleren waardoor Harry weer trots kon zijn op zichzelf.

Zonder pure interesse in waar Harry echt voor was gestart met fitness, waren we nooit bij die derde en vierde laag doelstelling van Harry gekomen. Wat de beweegbegeleider, fitnesstrainer en personal trainer uitzonderlijk maakt, is die extreme interesse in de deelnemer en wat hij/zij echt wil bereiken, en er dan voor gaan om breder in te steken dan uitsluitend de eigen dienstverlening van training. Zoals de huisarts een blokje om mag adviseren aan iedereen die overgewicht heeft of diabetes, zo kan de beweegbegeleider o.a. ook het recreatief bewegen en bijvoorbeeld voeding meenemen in de begeleiding van de deelnemer. Beiden dragen dan bij aan een duurzaam gezondere leefstijl.

De vraag is, hoe kan jij dat als professional de komende week beter doen dan afgelopen week?

Meer weten over de transfoormatie van Fitness naar Premium Fitness? https://www.efaa.nl/web/management/van_fitness_naar_premium_fitness

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO