29-06-2020

Corona, spiermassa verlies en revalidatie!

Op 23 mei werd mijn vader (86 jaar) opgenomen, met een verstopte kransslagader en toen bleek hij ook nog corona te hebben. Gelukkig een lichte vorm, maar hij moest, nadat hij gedotterd was, eerst even op de IC, daarna in quarantaine, maar liefst drie weken. Dat was bijna 3 weken op bed liggen, geen kracht meer om zelfstandig uit een stoel te komen. Bij ouderen blijkt de spiermassa met wel 800 gram per dag af te nemen als ze op de IC liggen. Na 10 dagen kan de spiermassa van de benen met 18% zijn afgenomen. Gewoon in het ziekenhuis liggen kost blijkbaar een spierafname 200 gram per dag, terwijl dat normaal, zonder ziekte, 200 gram per jaar is (sarcopenie). Naarmate je ouder wordt, bouw je spiermassa ook nog eens steeds minder efficiënt weer op. Ouderen hebben vaak wel twee jaar nodig om op hun oude fysieke niveau terug te komen.

Toch was ik aangenaam verrast toen mijn vader in de laatste week in het ziekenhuis therapie kreeg. Aan het begin van die week had hij de kracht niet meer om zelf op te staan of te lopen, laat staan zichzelf aankleden. De therapie bestond uit 5 oefeningen. Opstaan vanuit een stoel, eerst met hulp, zitten in een stoel en benen strekken, zitten en benen optillen, armen buigen met 2 flesjes en die flesjes naar boven drukken. 5 oefeningen, 3 keer per dag, 3 series van 5. Na drie dagen kon hij zelf meer opstaan, na 5 dagen was hij weer fit genoeg om zichzelf uit en aan te kleden. De week daarna mocht hij naar huis.

Het is ongelofelijk hoe belangrijk spierversterkende training is voor ouderen en hoe snel ze er profijt van hebben, ook op hoge leeftijd. Spierversterkende training moeten we echt preventief veel meer in gaan zetten en het belang ervan moeten we veel meer benadrukken. Sarcopenie zorgt ervoor dat we 1 tot 3% spiermassa verliezen vanaf ons 30e levensjaar en dat is helemaal te voorkomen, 100% en zelfs om te keren, we kunnen er spiermassa bij trainen.

Misschien is spiertraining, voor de zelfstandigheid en de eigen regie van ouderen, wel de meest cruciale activiteit überhaupt.

Mijn vader is gelukkig weer thuis bij mijn moeder, corona vrij en hij doet nog elke dag 3 keer zijn oefeningen :)

Lees hier het stuk over Corona, spiermassa en revalidatie;

https://www.allesoversport.nl/artikel/corona-spiermassa-en-revalidatie/?utm_source=kcsb_nieuwsbrief&utm_campaign=ouderen&utm_medium=email&utm_content=artikel&utm_term=&email=j.vanheel@efaa.nl&id=e061488f-2455-4cb3-b4bc-ab3d9b54bb22

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO