02-08-2021

Een aantal jaren geleden ben ik per toeval in gesprek gekomen met iemand die werkte in een fitnesscentrum aan de overkant van waar ik woon. Aangezien ik mijn hele leven al sport leek het mij leuk om daar te werken. Van het praatje kwam al snel het daadje en voordat ik het wist zat ik intakes te doen, schema’s te maken en andere werkzaamheden te doen. Wat mij opviel was dat ik die werkzaamheden kon doen zonder dat ik eigenlijk echt een sportopleiding of iets dergelijks had gedaan. Al snel merkte ik ook dat de gemiddelde klant van de sportschool volledig vertrouwt op hetgeen hem verteld wordt door de trainers. Dat vond ik zelf nogal kwalijk, dus dacht ik, dan moet ik daar ook wat aan doen.

Nadat ikzelf een paar keer dingen niet wist en ik ook niet maar dingen wilde zeggen die ik niet kon onderbouwen ben ik op eigen houtje gaan informeren naar een mogelijke opleiding in de sport. Al heel snel kwam ik bij EFAA opleidingen in Weert terecht. Ik startte daar meteen met de erkende opleiding fitnesstrainer A. Omdat ik al heel lang niet meer geleerd had was dit voor mij een zware dobber met name het stuk anatomie en de sport fysiologie. Het enthousiasme van de groep en de bekwame docenten hebben me hierin echt geholpen en zodoende heb ik die opleiding dan toch de eerste keer meteen goed afgesloten. Mijn passie was alleen maar gevoed, ik wilde steeds meer weten op sportgebied en bekwamer worden. Het leek me superleuk om als personal trainer 1 op 1 met mensen te werken. Wat me in de praktijk ook hier weer opviel was, dat er veel ‘personal trainers’ rondlopen die geen enkele kennis van fitness hebben of een opleiding hierin hebben gevolgd. Daarmee wil ik niet suggereren dat er geen goede personal trainers zijn die een opleiding hebben gehad, die zijn er natuurlijk ook veel, maar misschien wel evenveel zonder. Ik wilde me daar toch niet bij scharen, dus ging ik uitkijken naar een Personal Training opleiding.

Via EFAA kwam ik uit bij de NASM Personal Training opleiding en daar heb ik toen ook meteen werk van gemaakt. Een pittige opleiding waar ik enorm veel van heb kunnen leren en tevens erachter kwam dat personal training geven veel meer is en veel breder als bijvoorbeeld alleen maar spieren kweken en er als een telmachine bijstaan. Houding analyses uitvoeren en schema’s maken, specifiek afgestemd op de wensen en mogelijkheden, maar ook op de beperkingen van een klant, om hem of haar in alle doelen te begeleiden. Ik kwam er achter dat er een enorme groep leden is die sportprogramma’s voorgeschoteld krijgt die helemaal niet passen bij hun doelstellingen, belastbaarheid en houding. Met name speciale doelgroepen zoals ouderen en mensen die uitbehandeld zijn bij een fysio. Veel fitnessmedewerkers weten gewoon niet hoe met die mensen om te gaan, dus laten ze die doelgroepen maar “iets” doen. Niet uit slechte bedoelingen maar uit onwetendheid, met alle gevolgen van dien. Juist die specifieke doelgroepen hebben extra begeleiding nodig, maar dat vergt nog meer specialistische kennis.

Ik ben daarna de NASM senior fitness specialist gaan doen en heb die met succes afgerond. Iets wat me al heel veel mooie momenten heeft opgeleverd met senioren omdat ze zich begrepen voelen en schema’s krijgen die hun leven fijner maken. Voor de mensen die zijn uitbehandeld bij de fysio is de stap naar een standaard fitnesschema in het fitnesscentrum vaak nog te groot. Ze haken snel af of maken de kwalen weer erger. Ik denk dat dit vrij eenvoudig op te lossen is met een kort gesprekje met de behandelende fysiotherapeut, een kleine moeite die heel veel voordeel kan hebben voor  de betreffende persoon.

Door het steeds meer begeleiden van deze doelgroep ontstond er de behoefte bij mij, weer een verdiepingsslag te maken in mijn kennis. Ik kwam uit bij de NASM CES (Corrective Exercise Specialist) gecombineerd met EFAA Functionele Houding Specialist opleiding. Een opleiding die je leert met doelgroepen om te gaan die een uitdaging hebben of hebben gehad aan het bewegingsapparaat en/of net uit fysiotherapie behandeling komen. Dit wordt mijn eerst volgende opleiding, de Functionele Houding Specialist. 7 dagen opleiding van een van de beste docenten van EFAA opleidingen, Marjolein Englebert. Een opleiding over statische, transitionele en dynamische bewegingsassessment en analyses, corrigerende beweging –en trainingsprogramma’s voor voet, enkel en knie, onderrug-bekken-heup en schouder en nek.

De data worden bepaald als er 8 geïnteresseerden hebben ingeschreven dus heb je ook interesse, kijk op:

https://www.efaa.nl/fitness-en-pt-opleidingen/functionele_houding_specialist

Ik kijk er al naar uit..

Olav Rozema

https://www.facebook.com/O.P.T.PERSONALTRAINER/ 

olavrozema@yahoo.com

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO