14-02-2022

Waarom bewegen essentieel verklaard moet worden 2:

Hoe lichaamsbeweging de gezondheid van de hersenen ten goede komt!

Lichaamsbeweging verhoogt de concentraties van bepaalde chemische stoffen in de hersenen die bijdragen aan ons gevoel van welzijn, geheugenverbetering en beloningssensaties. Lichaamsbeweging is al lang bekend en wordt vaak aangeprezen als gunstig voor de taille en de gezondheid van het hart. Maar in recentere jaren zijn de voordelen van lichaamsbeweging voor de hersenen en de geestelijke gezondheid een meer mainstream gespreksonderwerp geworden. Toch begrijpen veel mensen misschien niet waarom die hersenvoordelen van fysieke activiteit zo opmerkelijk en diepgaand zijn. De neurologische wetenschap achter de schermen van dit fenomeen is fascinerend. Maar je hoeft geen neuroloog te zijn om het hoe en waarom van de effecten van lichaamsbeweging op je hersenen te begrijpen.

Effecten van lichaamsbeweging op je hersenen

Om te beginnen met het uitleggen van de positieve effecten van lichaamsbeweging op je hersenen, is een eenvoudig begrip van iets, dat van de hersenen afgeleide neurotrofe factor of BDNF wordt genoemd, nuttig. Zonder al te technisch te worden, is BDNF een stof die in de hersenen wordt aangetroffen en die helpt je hersencellen gezond te houden, terwijl het de groei van nieuwe hersencellen stimuleert en de communicatie tussen cellen vergemakkelijkt. Sommigen hebben BDNF vergeleken met mest voor de hersenen. Hoge niveaus van BDNF in de hersenen helpen bij neuroplasticiteit, waardoor onze hersenen sneller kunnen groeien, veranderen en aanpassen als reactie op de wereld om ons heen. Lage BDNF-niveaus daarentegen worden in de loop van de tijd in verband gebracht met depressie, angst, geheugenproblemen en hersendegeneratie. Dus, als BDNF zo goed is voor de hersenen, hoe kunnen we er dan meer van produceren? Het blijkt dat BDNF wordt aangemaakt wanneer de hersenen worden gestimuleerd. Veel historische onderzoeken waren gericht op hersenstimulatie met 'hersenspel'-activiteiten zoals woordproblemen en kruiswoordpuzzels. Hoewel deze activiteiten zeker geschikt zijn, suggereert nieuw en overtuigend onderzoek dat fysieke activiteit, met name aerobe oefeningen, de ultieme BDNF-hersenbooster kan zijn.

Beste oefening voor je hersenen

Vanuit een klinisch onderzoeksperspectief suggereren enkele voorlopige vergelijkingen tussen continue training met matige intensiteit, of MICT (moderete intensity contignues training), en intervaltraining met hoge intensiteit, of HIIT, een verhoogde BDNF in omloop na HIIT in vergelijking met MICT. Er moet echter nog veel werk worden verzet om het beste bewegingsmechanisme te bepalen, de verschillen tussen fitte personen en personen met obesitas of overgewicht, en welke maatstaf wordt gebruikt om een ​​HIIT-doel te bepalen. Als het gaat om HIIT-trainingen, ervaren de hersenen veel korte- en lange termijn reacties en effecten. Vanuit een korte termijn perspectief zijn enkele directe voordelen van HIIT-trainingen een verbeterde stemming en cognitieve functie die enkele uren kan aanhouden nadat de oefening is beëindigd. Bovendien zijn er meetbare verschillen in BDNF na slechts een enkele HIIT-training, maar deze zijn meestal tijdelijk en worden ongeveer een uur na het sporten weer normaal. De "feel-good" chemicaliën van de hersenen - endorfines en endocannabinoïden, komen vrij na respectievelijk een HIIT-training van 20 tot 30 minuten (endorfine) en enkele uren (endocannabinoïde).

Langetermijneffecten van lichaamsbeweging op uw geestelijke gezondheid

De langetermijneffecten van lichaamsbeweging op de hersenen en de geestelijke gezondheid zijn ook ongelooflijk. Over het algemeen verhoogt lichaamsbeweging de concentraties van dopamine, serotonine en noradrenaline, die allemaal bijdragen aan iemands gevoel van welzijn, geheugenverbetering en beloningssensaties. Cardiovasculaire en aërobe (vooral HIIT) activiteit lijkt effectiever te zijn dan weerstands- of krachttraining om een ​​toename van circulerend BDNF te bevorderen. Aanhoudende verhogingen van BDNF worden gezien na slechts drie maanden regelmatige aerobe en HIIT-training. Regelmatige lichaamsbeweging verhoogt de insulinereceptordichtheid, wat insuline helpt de glucosespiegels in het lichaam te reguleren. Er komen steeds meer onderzoeken en literatuur over de positieve effecten van lichaamsbeweging op iemands stressrespons, met name de "toxische stressrespons" die vaak wordt geassocieerd met nadelige ervaringen uit de kindertijd. Oefening verhoogt ook het volume van sommige hersengebieden, met positieve effecten op corticale reorganisatie, neuroplasticiteit en neurogenese. Bovendien is aangetoond dat een regelmatige aërobe oefeningsroutine helpt bij het voorkomen of verminderen van de mate van leeftijd gerelateerde verslechtering van de cellulaire functie van grijze en witte stof.

Natuurlijk, met al deze voordelen voor de hersenen, zijn er ook langdurige verminderingen van cardiovasculaire risicofactoren die verband houden met de gevaren van cognitieve stoornissen en dementie. De positieve effecten van lichaamsbeweging op de hersenen kunnen niet worden overschat. Als we kijken naar alle mogelijkheden die we vandaag tot onze beschikking hebben om te strijden tegen wat nog steeds een groeiende geestelijke gezondheidscrisis in de westerse landen is, dan is fysieke activiteit over het algemeen overal en gemakkelijk toegankelijk. Naarmate mensen in onze samenleving zich meer bewust worden van de gezondheidsvoordelen van lichaamsbeweging en vooral intensieve lichaamsbeweging en dat meer toe gaan passen, zal de gezondheid van onze hersenen gedurende de hele levensduur minder snel afnemen en zullen we langer met een hogere leef kwaliteit kunnen genieten van het leven.

Bron: https://health.usnews.com/health-care/for-better/articles/how-exercise-benefits-brain-health

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO