17-09-2018

Met deze vraag ging een groep van fitness professionals aan de slag tijdens een Fitness met passie workshop op 8 september, georganiseerd door EFAA, bij FitFocus in Venlo. Geconstateerd werd, dat er waarschijnlijk nergens voor zoveel producten en diensten ontwikkeld zijn als om af te vallen, maar toch blijft overgewicht maar toenemen. Zo erg zelfs dat het RIVM voorspelt dat die 50% in 2040 62% is. Een zorgelijk toekomst perspectief voor de opgroeiende jeugd, maar ook voor de staatskas, bedrijven, zorgsector en de bevolking in zijn algemeen. Krijgen we meer inzicht in de oorzaken, dan wordt het wellicht ook gemakkelijker om te werken aan de oplossingen. Wat is de top 5 van oorzaken volgens deze groep fitness professionals?

  1. Gebrek aan adequate kennis (over voeding, effectief bewegen, mentale fitheid, enz.)

  2. De omgeving (die ons blijft prikkelen ongezonde keuzes te maken)

  3. Het idee dat het toch niet gaat lukken (als men geen vertrouwen heeft, dan neemt men ook geen initiatief)

  4. De opvoeding (als we het niet geleerd hebben, is het lastig om op een bepaald moment het gedrag te veranderen)

  5. Stress, te druk, slecht slapen, andere prios. (Gezondheid staat voor veel mensen gewoon nog niet op prio nummer 1)

Verder werden ook nog genoemd als oorzaken, gezonde keuzes zijn te duur, angst en schaamte om aan de oplossing te werken, men ervaart onvoldoende nadeel/pijn van overgewicht en ongezond leven, lichamelijk en/of geestelijk disfunctioneren of medicatie, automatisering/digitalisering/robotisering, te laag vertrouwen in het effect van de aanpak en als laatste werd genoemd dat de mens van nature vrij lui is aangelegd.

Wat kunnen wij, als fit professionals, met deze samenvatting?

Wij kunnen meer de leefstijl educator zijn, mensen adequate kennis aanreiken, zodat ze de juiste keuzes kunnen maken. We kunnen leden bewuster maken van de invloed van de omgeving en het automatisme waar we vaak als de Pavlov hondjes, intrappen. We kunnen in onze uitstraling en marketing werken aan de betrouwbaarheid, dat men meer vertrouwen gaat krijgen dat ze door voor ons te kiezen de juiste keuze maken. We kunnen mensen helpen om gezondheid op een hoger voetstuk te zetten, we hebben immers maar een lijf te verspelen.

Werk aan de winkel dus, als je onze missie onderschrijft, dat wij samen een belangrijke bijdrage gaan leveren aan het afremmen en uiteindelijk stoppen van de overgewicht epidemie.

We zien je graag op een van onze Fitness met passie workshops of op de Leefstijl- en vitaliteitcoach opleiding.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO