We worden ons allemaal steeds bewuster van het belang van preventief naar onze leefstijl en gezondheid te kijken, maar de overgrote meerderheid weet niet hoe past het nog niet toe. Volgens de WHO is maar liefst 80% van alle chronische aandoeningen leefstijl gerelateerd, wat betekent dat 80% te voorkomen is.

Het is de missie van EFAA opleidingen met deze opleiding om zoveel als mogelijk van dit gezondheid en mentaal potentieel terug te winnen, want in de laatste 70 jaar is er veel verloren gegaan.

Overgewicht is ontwikkeld van 10% in 1950 naar meer dan 50% in 2024 en momenteel heeft meer dan 52% van de bevolking een of meerdere chronische aandoeningen. Het schrijnende is dat dit ook op de jeugd uitstraalt, in 1990 had 10% van de jeugd overgewicht of obesitas, dat is anno 2024 meer dan 20%.

De gezond leven ‘formule’ is bekend!

Door de eeuwen heen hebben zich al verschillende beschavingen, filosofen en de laatste honderden jaren ook onderzoekers, zich gebogen over de vraag: ‘wat is optimale gezondheid?’

Filosofen

In de Blue Zone gebieden in de wereld laten ze ook letterlijk zien dat we van gemiddeld 19 jaar chronische ziekten aan het eind van ons leven terug kunnen naar 3 jaar, en daar boven op ook nog eens 7 tot 10 jaar langer kunnen leven, dat is samen misschien wel 25 jaar kwalitatieve levensjaren extra. Bovendien geeft de WHO aan dat 80% van de chronische ziekten, leefstijl gerelateerd zijn en dus te voorkomen.

Het toepassen van de in deze opleiding aangereikte formule zorgt voor een significante verhoging van de leef kwaliteit en mentale kracht, waardoor we mentale achteruitgang op latere leeftijd zelfs af kunnen remmen en vooruit kunnen schuiven.

John van Heel, oprichter van EFAA opleidingen, doet al ruim 40 jaar onderzoek naar wat de geschiedenis en research ons te vertellen heeft over een gezonde leefstijl en de preventie van ziekten. Hieruit heeft hij de belangrijkste ziekmakende lichamelijke processen in kaart gebracht en de preventieve maatregelen hierop vertaald naar de ‘Health Management formule’.

Vanuit het jarenlange onderzoek en voortgevloeid uit de Health Management formule, zijn de volgende opleidingsonderdelen ontwikkeld, die samen de Health Management Coach opleiding vormen;

 1. Beweeg coach
 2. Voeding coach
 3. Stress, Preventie en Herstel coach
 4. Mindset en Mind Reset coach

Elk van deze onderdelen is los en via online zelfstudie te volgen. Samen vormen deze 4 modules de Health Management Coach opleiding.

Meteen aan de slag!

De eerste twee modules zijn al voorledig als on demand (online zelfstudie) beschikbaar. De overige modules zijn in ontwikkeling, waarvan module 3 verwacht wordt in augustus 2024 en module 4 in december 2024.

Klik op Beweegcoach of Voedingscoach voor meer inhoudelijke informatie.

Onderdeel van de opleiding: de Leefstijl als medicijn trilogie

De volgende 3 boeken, die samen de Leefstijl als medicijn trilogie vormen en geschreven zijn door John van Heel, de docent van de opleiding, zijn onderdeel van de opleiding en inbegrepen.

Boek cover Bewegen als medicijn
Boek cover Voeding als medicijn
Boek cover je Brein als medicijn

Je kan zonder specifieke vooropleiding deelnemen aan deze opleiding. Uiteraard is het waardevol als je affiniteit hebt met fitness, sport en leefstijl en is enige trainingservaring een voordeel.

Ten tijde van de examens dien je tenminste 16 jaar te zijn.

On-demand opleiding (geheel online te volgen)

Deze opleiding wordt afgesloten met een theorie-examen.

Het theorie-examen bestaat uit 60 meerkeuzevragen.

Het aantal studie uren van deze online thuisstudie opleiding wordt geschat op 10 tot 15 uur per module, in totaal 40 tot 60 uur.

De kosten voor deze opleiding bedragen 960 euro.

De early adaptors, die nu al inschrijven voor de volledige Health Management online zelfstudie bieden we een voordeelprijs van 799,-. Je kan dan al meteen met de Beweeg coach en Voeding coach online zelfstudie aan de slag en bent de eerste die bericht krijgt als de volgende module online beschikbaar is.

Voor inhoudelijke vragen en ondersteuning tijdens de cursus of vragen voor de docent kun je contact opnemen met een van onze studiecoaches via studiecoach@efaa.nl.

Je bent hier:

Waarom EFAA opleidingen?

 • Meer dan 35 jaar ervaring
 • Al meer dan 35.000 mensen opgeleid
 • Erkend door NL Actief
 • Europese (EQF/eReps) erkenning Europe Active
 • Officieel opleidingspartner NASM
 • Combinatie opleidingen online en praktijk leren
 • Locaties door heel Nederland
 • Voordelige combinatie- en totaalpakketten
 • Gespreid betalen mogelijk

opleidingskosten

960,00799,00

De 'Introductie' actie is
geldig t/m 31-07-2024

Deze actie loopt nog


locaties & startdata

Online zelfstudie opleiding (geheel online te volgen)
--

AANGESLOTEN BIJ