05-06-2020

Niet 1 maar 4 pandemieën!

Het lijkt er momenteel op dat er één pandemie heerst, het zijn er echter vier. COVID-19 is de pandemie die momenteel het meest bevochten wordt. De andere 3 pandemieën (officieel geen overdraagbare, maar wel veel erger qua ziektelast en aantal mensen die er aan overlijden) zijn even dodelijk, of eigenlijk nog dodelijker.

COVID-19 zorgt op dit moment wereldwijd voor ongeveer 20.000 doden per week, de andere pandemieën voor meer dan 80.000 per week. Toch krijgt COVID-19 momenteel veel meer aandacht, omdat deze nieuw, sneller en onvoorspelbaarder is. De andere drie zijn er al lang, zijn langzamer, veel langzamer, het zijn eigenlijk sluipmoordenaars en ze zijn erg voorspelbaar. Pandemie 2, 3 en 4 zijn overgewicht/obesitas, diabetes en inactiviteit volgens de WHO. Eigenlijk is het een beetje vreemd, dat we niet veel meer en intensiever actie ondernemen op de andere 3 pandemieën, deze zorgen immers voor 7 tot 9 keer zoveel sterftegevallen, zo niet meer, hebben immers de potentie om de toekomst van onze opgroeiende jeugd behoorlijk negatief in te kleuren (een voorspelling van het RIVM is dat overgewicht en obesitas door blijft groeien, naar 62% in 2040, maar dat percentage zal door de huidige crisis waarschijnlijk al in 2030 bereikt zijn) en het blijft chronisch op onze zorgkosten drukken (van ruim 90 miljard nu naar ruim 175 miljard in 2040).

Eén primaire preventie strategie!

De strategie hoe gezond gedrag te veranderen, of hierin in ieder geval optimaal effect te bereiken is bekend, vanuit o.a. de GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie) en de Gezondheidsraad leefstijlrichtl9ijnen, in combinatie met wetenschap over wat men noemt, Brainology. Niet alleen bewegen dus, ook voeding en mentaal. Inactiviteit, sarcopenie, ongezonde voeding, stress, een gebrek aan health literacy (kennis en vaardigheden om gezonde keuzes te kunnen blijven maken) en gebrek aan health mindset hebben er samen voor gezorgd dat de 4 genoemde aandoeningen pandemieën zijn geworden. Onderzoek vanuit Nieuwe Gezondheid in het Europese New Health project (www.new-health.eu) en de nationale preventie beweging (www.hoedoejedat.nu) concludeert dat er 1 primaire preventie strategie gekozen kan worden.

Oproep: Krachten bundelen!

Dit primaire preventieprogramma heeft de potentie een belangrijke bijdrage te leveren aan de vermindering van de 4 gecombineerde heersende pandemieën. Ook vormt het programma een basisraamwerk om op door te bouwen. Zo zou er een leefstijl en preventie-programma ontwikkeld kunnen worden specifiek voor jongeren, zodat gezonde leefstijl al vanaf het eerste jaar school meegegeven wordt. Ook voor andere doelgroepen met bepaalde aandoeningen, senioren en programma’s voor mensen met een beperking zijn opties. Wij doen een oproep aan mensen en organisaties die kunnen ondersteunen met design, de ontwikkeling van de video e-learning materialen, communicatie, animatiefilmpjes en onderzoek. Maar we zoeken ook mensen die willen bijdragen in de vorm van community-building, verbinding leggen met zorgverzekeraars, politiek, media, koepelorganisaties, BN’ers, TV, enz.

Wellicht weet iemand welke partijen dit initiatief graag sponsoren, zodat we groter kunnen uitpakken naar specifieke doelgroepen zoals de jeugd en/of met de bewustwordingscampagne.

De praktijk, de toekomst!

Natuurlijk is de coronacrisis een drama wereldwijd, maar laat ons leren van deze situatie en nu bewuster worden van de daadwerkelijke gezondheidscrisis waarin we ons bevinden. Daarom een oproep aan iedereen die gezondheid en preventie bewust is, particulier, politicus, vanuit de zorg, sport, onderwijs, onderzoek, media, welke sector dan ook, sluit je aan alle geïnteresseerde, klankbordgroep lid of onderzoeker en laat ons samen, met deze beweging, die doelstelling van 5 tot 10 miljoen Europeanen helpen met gezonder leven, ver overstijgen.

https://www.nieuwe-gezondheid.nl/newhealth/preventie-strategie

www.new-health.eu

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO