07-09-2008

Een miljoen mensen zijn de afgelopen vijf jaar ruim vier maanden langer lid geweest van een sportschool of fitnesscentrum dan ze wilden. Dat heeft ze bijna 200 miljoen euro gekost zonder dat ze nog gebruik maakten van de diensten van een sportschool. Dat blijkt uit een onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van Kassa.

Het gaat goed met de fitnessbranche. Er zijn ruim 2000 sportscholen in Nederland, en het aantal neemt nog steeds toe. Samen hebben ze ruim 2 miljoen leden. Er gaat per jaar naar schatting 840 miljoen euro om in deze branche.

Mooie cijfers, maar 30 tot 50% van de mensen die een abonnement nemen op een sportschool, haakt binnen het jaar af. Het verloop is dus enorm hoog. Een gevolg is dus dat veel mensen maandenlang doorbetalen voor een abonnement dat ze feitelijk niet meer gebruiken.

Ongewenst lid

220.000 mensen bleven ongewenst lid omdat ze te maken kregen met een stilzwijgende verlenging van hun abonnement. 130.000 mensen moesten hun abonnement doorbetalen ondanks het feit dat ze langdurig ziek waren en 80.000 mensen mochten het abonnement niet afbreken na een verhuizing. De rest wilde om andere redenen van het abonnement af.

Ronald Wouters is directeur van branche-organisatie Fit!Vak, waarbij een derde van de sportscholen is aangesloten. Geconfronteerd met deze cijfers zegt hij dat door de concurrentie in de branche er naast het jaarabonnement steeds meer verschillende, kortere abonnementsvormen worden aangeboden. Daardoor is de kans kleiner dat afhakers aan langlopende contracten vastzitten. Verder is de branche in overleg met de Consumentenbond over algemene leveringsvoorwaarden die de consument meer duidelijkheid moet verschaffen over zijn rechten. Die worden waarschijnlijk per 1 januari aanstaande van kracht voor alle bij Fit!vak aangesloten bedrijven. Conflicten over bijvoorbeeld verhuizing of ziekte kunnen dan worden voorgelegd aan een onafhankelijke geschillencommissie.

Maar hoe komt het eigenlijk dat mensen zo massaal afhaken?

Jo Lucassen van het Mulierinstituut heeft vorig jaar een uitgebreide studie verricht naar de fitnessbranche. Volgens hem heeft de uitval te maken met verkeerde verwachtingen van de consument die zich onvoldoende realiseert dat er hard gewerkt moet worden, of die zijn doelen te hoog stelt. De sportscholen kunnen heel veel doen om uitval te voorkomen, door samen met de klant bij de intake realistische doelen te formuleren en een programma uit te stippelen dat bij de klant past. Vervolgens komt het aan op goede begeleiding. Er moet regelmatig bekeken worden hoe de vorderingen van de klant zijn. Vooral de eerste drie maanden zijn cruciaal – als mensen dan al gaan verzuimen, is de kans op afhaken erg groot.

Wouters zegt dat fitnessondernemers druk bezig zijn, samen met TNO, programma’s te ontwikkelen die echte gedragsverandering teweeg kunnen brengen. Daarbij blijkt dat groepsactiviteiten vaak beter werken dan individuele fitnessbeoefening. Ook wordt er gewerkt aan verdere kwalificering van de begeleiders. Iedereen kan zich nu sportinstucteur noemen. Het moet voor de consument zichtbaar worden of hij met een goed opgeleide instructeur te maken heeft.

Het Lerf-keurmerk

De bij Fit!vak aangesloten scholen beschikken allemaal over een onafhankelijk keurmerk, het Lerf-keurmerk. Volgens Lucassen is dat een goed begin. Hij verwacht dat er verdere kwaliteitsaanduidingen zullen komen onder druk van verzekeraars en werkgevers die voor hun verzekerden en werknemers fitness willen gaan aanbieden en daar hoge eisen aan stellen. Die informatie moet op den duur bij elkaar komen op één site zodat elke consument een sportschool kan vinden die aan zijn eisen voldoet.

http://kassa.vara.nl/portal?_scr=kassa_artikel&number=4194339

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO