28-10-2008

Werknemers moeten verplicht aan de bedrijfsfitness als het aan zorgverzekeraar Ohra ligt. Van de vakbonden CNV Welzijn en AbvaKabo FNV mag de werknemer voortaan twintig minuten per dag tijd nemen voor meditatie. De gezondheid van werknemers staat hoog op de agenda, zo blijkt uit de recente plannen van verzekeraars en vakbonden.

Nu het ziekteverzuim al enige jaren rond de 5 procent schommelt, verschuift de aandacht van zieke werknemers naar gezonde werknemers. ‘Een logische ontwikkeling’, vindt Vincent Hildebrandt van onderzoeksbureau TNO. ‘Met het oog op de vergrijzing en de krapte op de arbeidsmarkt wordt het steeds belangrijker je bestaande personeel gezond en gemotiveerd te houden.’

Ohra maakte eerder deze maand bekend al zijn verzekerden bedrijfsfitness aan te bieden. Het liefst zou de verzekeraar bedrijfsfitness verplicht willen stellen. ‘Als werkgevers wettelijk verplicht zijn om zich in te spannen voor reïntegratie van werknemers, dan kun je ook investeren in het voorkomen van ziekte’, legt woordvoerder Frank Witte uit. Volgens Ohra blijkt dat slechts 5 procent van de werknemers voldoende fit is – volgens de norm van drie keer per week een half uur intensief bewegen. De ervaring leert dat dit percentage is op te schroeven tot 20 procent als werknemers door hun werkgevers worden gestimuleerd.

Van een wettelijke verplichting willen werkgevers niets weten, laat werkgeversorganisatie VNO-NCW weten. ‘We staan wel positief tegenover initiatieven om de gezondheid van werknemers te bevorderen, want aan zieke werknemers heb je niets. Maar het moet wel vrijblijvend zijn.’ Ohra zegt zich ervan bewust te zijn dat een zorgverzekeraar werkgevers niet kan verplichten bedrijfsfitness aan te bieden. ‘We proberen nu vooral werknemers en werkgevers bewust te maken van het belang van voldoende beweging en een gezonde leefstijl’, aldus Witte.

De relatie tussen een gezonde leefstijl en ziekteverzuim staat volgens diverse onderzoekers vast. Uit een vierjarig onderzoek van TNO bijvoorbeeld blijkt dat mensen die minimaal een keer per week intensief bewegen aanzienlijk minder verzuimen en ook sneller herstellen. ‘Met intensief bewegen bedoelen we dan niet een half uurtje lunchwandelen’, aldus TNO-onderzoeker Hildebrandt.

De ervaring van leefstijlspecialist Intenz, die voor Ohra het gezondheidsprogramma uitrolt, is dat werknemers na een half jaar al aantoonbaar fitter zijn. Behalve een goedkoop abonnement op een sportschool – er zijn er landelijk 400 gecontracteerd – , krijgen de werknemers bij aanvang ook een leefstijlanalyse en een gezondheidsplan. De werknemer kan zijn eigen prestaties bijhouden via een database en de werkgever krijgt geanonimiseerde informatie over de gezondheid van zijn werknemers als groep.

De resultaten zijn volgens Intenz-directeur René Sielhorst, zeer bemoedigend. ‘Elke euro die je investeert in de gezondheid van werknemers, levert er drie op’, zo durft Sielhorst te beweren na de positieve ervaringen bij grote klanten zoals IBM, Ballast Nedam en Arboned. ‘Het succes is wel afhankelijk van de inspanning van de werkgevers. Die moet zijn werknemers wel actief stimuleren.’

Gezonde werknemers zijn niet alleen minder ziek, maar ze zijn ook productiever , weet Linda van den Bergh van Arboned. De arboverzekeraar – één miljoen verzekerde werknemers bij zo’n vijftigduizend bedrijven – is al jaren actief op het gebied van preventie. Van den Bergh: ‘Investeringen in vitaliteit van werknemers zie je terug in meer bevlogen en gemotiveerder werknemers.’

De aandacht voor gezondheid en leefstijl van werknemers neemt wereldwijd toe. Op het Wereld Economisch Forum, een mondiale bijeenkomst van ondernemers en wetenschappers, werd onlangs de noodklok geluid over de toename van chronische aandoeningen als gevolg van een ongezonde leefstijl.

Jaarlijks overlijden 35 miljoen mensen aan de gevolgen van chronische aandoeningen zoals overgewicht en hart- en vaatziekten. Dat aantal neemt naar verwachting de komende toen jaar met 17 procent toe, zo waarschuwden onderzoekers. De kosten van vermijdbare chronische ziekten worden door de Wereldgezondheidsorganisatie geschat op 3 procent van het Bruto Nationaal Product.

Wereldwijd blijven de publieke uitgaven aan preventie echter beperkt tot 3 procent van de totale gezondheidsuitgaven. Vandaar dat werkgevers hun verantwoordelijkheid moeten nemen, zo was de mening op het Wereld Economisch Forum. In Nederland biedt slechts 15 procent van de grote bedrijven fitness aan. Kleinere bedrijven blijven helemaal achter, ook al is bedrijfsfitness sinds vorig jaar vrijgesteld van loonbelasting.

Het aanbieden van bedrijfsfitness is volgens Ohra en Intenz een eerste stap. De zorgverzekeraar wil zich verder specialiseren in het aanbieden van gezondheidschecks, vroegtijdige signalering van gezondheidsrisico’s als gevolg van een ongezonde leefstijl of slechte arbeidsomstandigheden.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO