12-02-2018

Is leefstijl specifiek in te zetten teneinde het beloop van chronische ziekten gunstig te beïnvloeden? Met die opdracht gingen deskundigen van Wageningen Universiteit en Research (WUR), het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Radboud UMC, in opdracht van ZonMW aan de slag in 2017, en dan specifiek op voeding gericht, gedefinieerd als; ‘voedingsmiddelen zoals ook beschreven in de Richtlijnen Goede Voeding’.

De conclusie compact: Voeding verdient een prominentere plaats bij de behandeling van chronische ziekten en kan dan in belangrijke mate bijdragen aan gezondheidswinst. Voorwaarde daarbij is dat voedingsmaatregelen onderdeel moeten zijn van een duurzame-, algemene leefstijlverbetering. De grootste gezondheidswinst valt te behalen bij de behandeling van cardio-metabole aandoeningen (cardiovasculaire ziekten, diabetes mellitus type 2 en nierziekten), en van diverse darmaandoeningen. Voedingsmaatregelen zijn echter ook veelbelovend voor de ondersteunende behandeling van andere chronische ziekten (bijvoorbeeld chronisch obstructieve longziekten (COPD) en kanker). Voor een aantal ziekten bestaan behandelrichtlijnen waarin voeding wordt genoemd ter ondersteuning van de behandeling. Er bestaat echter vaak nog onvoldoende inzicht in naleving en effectiviteit van dergelijke richtlijnen. De schaarste aan voedingsinterventies (RCT) met harde eindpunten belemmert optimale benutting van voeding als behandeloptie bij chronische ziekten.

Het wordt wellicht tijd om een beweging als therapeutische optie breed te onderzoeken. Er is immers een nieuwe beweegrichtlijn sinds november 2017, welke gezondheidseffecten heeft de toepassing van deze richtlijnen binnen de sportcentrum/fitness context? We moeten hiervoor natuurlijk eerst uniform die richtlijn toepassen. Heb jij je elevator pitch over de nieuwe Schijf van 3 beweegrichtlijn al paraat? Op welke manier zou je al een klein onderzoek kunnen doen, hoe zou je dat meten en registreren  en welke parameters kunnen we onderzoeken? Door hierover na te denken, werken we automatisch aan de optimalisatie van de structuur en kwaliteit van onze begeleiding en werkwijze.

Wellicht dat we de komende jaren samen een Healthy Aging therapie kunnen ontwikkelen, waarvan we wetenschappelijk bewijzen dat mensen binnen de fitness context hun gezondheid significant kunnen verbeteren.

Lees hier meer over de kennissynthese Voeding: https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/chronische-ziekten-behandelen-met-voeding/

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO