18-06-2018

Het placebo effect, iedereen kent het wel, mensen krijgen een nep medicatie, terwijl hun wordt verteld dat ze een echt medicijn krijgen. Op een wonderbaarlijke manier blijkt het nep medicijn dan toch te werken. De oorsprong van het placebo ligt bij Henry Beecher, militair en arts in de tweede wereldoorlog. Werkend in een veldhospitaal was op een bepaald moment de morfine op, terwijl een zwaar gewonde soldaat geopereerd moest worden. De verdovingsspuit werd met een zoutoplossing gevuld en toegediend. De soldaat, die dacht dat het morfine was, kalmeerde meteen en kon zonder problemen geopereerd worden. Terug van de oorlog startte Beecher onderzoek naar het placebo effect en velen volgden, met verbluffende resultaten. Tijdens research naar een meta-analyse van gepubliceerde onderzoeken in 1998 (Universiteit van Conneticut), werd aangetoond dat in 19 gerandomiseerde, dubbelblinde klinische onderzoeken waarbij meer dan 2300 patiënten betrokken waren, dat de meeste verbeteringen zelfs te danken waren aan placebo’s in plaats van aan antidepressiva. Een Harvard onderzoek uit 2007 door psychologen Alia Crum en Ellen Langer toonden zelfs aan, in een onderzoek onder 84 vrouwen, dat de groep die vooraf uitgelegd had gekregen dat ze in hun werk zoveel bewogen, dat ze veel extra vetcalorieën zouden gaan verbruiken, dat zij ten opzichte van een controle groep binnen een maand gemiddeld 1 kilo meer vet verbruikt hadden. Alleen al de wetenschap en het geloof in het meer verbruiken was genoeg om fysiologisch iets significants teweeg te brengen.

In zijn boek “Jij bent het placebo” omschrijft Joe Dispenza dat kennis en overtuigingen nieuwe neurale netwerken vormen in onze hersenen, die ongeveer uit 100 miljard neuronen bestaat. Deze nieuwe verbindingen produceren nieuwe mengsels van stoffen, neurotransmitters, die o.a. invloed hebben op onze eiwitsynthese en energiehuishouding. Met andere woorden, ons denken beïnvloed indirect aanpassingen in onze hersenwerking, gedrag en onze fysiologie.

Nu is dit feit op zich natuurlijk niks nieuws, in de sport is mentale training ook al langer bewezen effectief, maar de wetenschappelijke verklaring en het pad wat ons denken aflegt in ons lijf, waardoor het vaak efficiënter is dan medicatie, of anders geformuleerd, waardoor ons lichaam zelf de benodigde medicatie aanmaakt, dat vraagt om een bredere toepassing.

Wat kunnen wij hiermee? Het feit dat iemand, door zich meer bewust te zijn van het feit hoe de energiehuishouding werkt, meer vet gaat verbruiken is natuurlijk een interessant gegeven voor de 500% van de leden van sportcentra die af willen vallen. Uit recent onderzoek van Jan Middelkamp bleek al dat 30 minuten coaching per maand de retentie enorm kan laten toenemen. Uit de onderzoeken van Crum en Langer blijkt dat alleen kennis en overtuiging onze energiehuishouding kan veranderen. Moeten sportcentra en trainers meer educators en mentaal coaches worden?

Ben je leergierig en wil je meer weten over mentaal coaching, dan is de Mentaal Coaching training wellicht een goede optie; https://www.efaa.nl/web/leefstijl_coach/module_2_mentaal_coaching_opleiding

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO