Voeding & overgewicht

Inleiding

Het ontstaan van overgewicht is complex en multifactorieel. Zowel persoonlijke factoren als omgevingsfactoren beïnvloeden de gewichtstoename, die vaak langzaam in de tijd steeds verder toeneemt. Ondanks de complexiteit van de overgewichtproblematiek is er relatief simpele fysiologische verklaring voor het ontstaat van overgewicht. Door teveel te eten en te weinig te bewegen ontstaat een positieve energiebalans die op termijn zorgt voor een toename in lichaamsgewicht. Voeding is hierbij de zwaarst wegende factor, omdat er voor een relatief kleine voedingsinname, relatief veel bewogen moet worden om een energiebalans in evenwicht te hebben.

De behandeling en begeleiding van mensen met overgewicht en obesitas is in eerste instantie de rol van een diëtist. Een diëtist is in staat om wetenschappelijk ondersteunde begeleidingsprogramma’s te ontwikkelen, waarmee gedragsverandering gerealiseerd kan worden. Echter, mensen met (beginnende) overgewichtproblematiek komen in eerste instantie vaak in aanraking met personal trainers en fitnessinstructeurs. Ze willen meer bewegen met als doel gezonder worden en afvallen. Vaak worden er goedbedoelde adviezen gegeven door personal trainers en fitnessinstructeurs, echter stroken deze niet altijd met de huidige wetenschappelijke inzichten, zijn de gegeven adviezen niet altijd even effectief, of kunnen deze zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid van de cliënt.

In deze cursus leer je om voor mensen met overgewicht een op maat gesneden (sport)voedingsadvies op te stellen. Om dat te kunnen, zal je zowel de gezondheid als het prestatievermogen van de persoon in kwestie moeten kunnen analyseren. Ook zal je moeten vaststellen wat de persoonlijke doelstellingen zijn en welke factoren, naast voeding daarop van invloed zijn. Het onderwijsprogramma van de cursus zorgt er voor dat je voldoende kennis en vaardigheden verkrijgt om een dergelijk voedingsadvies te kunnen maken.

Inhoudsopgave

Dagdeel 1

 • Inleiding overgewicht
 • Energie en energiebalans
 • Koolhydraten, eiwitten, vetten, vocht
 • Energie inname bepalen
 • Energie verbruik bepalen
 • Richtlijnen Gezonde Voeding

Dagdeel 2

 • Vetzuuroxidatie

Dagdeel 3

 • Etiketten lezen
 • Keurmerken
 • Diëten
 • Toepassing

Dagdeel 4

 • Compensatiespook
 • Dieetpreparaten

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus ben je in staat om een analyse te maken van het voedingspatroon van een cliënt met overgewicht.

Op basis van de analyse wordt door elke cursist een individueel voedingsbegeleidingsplan opgesteld en gecommuniceerd met de cliënt. Je bent in staat om het geadviseerde programma te evalueren en bij te stellen zodat de individuele doelstellingen van de cliënt gerealiseerd kunnen worden.

Om bovenstaande doelstellingen te kunnen realiseren, zal je in ieder geval bekwaam moeten worden ten aanzien van de volgende competenties:

Adviseren/begeleiden

De professional stelt op basis van een probleemanalyse een programma op gericht op bevordering van gezondheid, prestatie en/of welzijn, voert dit programma uit en evalueert waarbij maximaal rekening wordt gehouden met de doelstellingen en mogelijkheden van de cliënt.

Handelingen van de cursist:

 • Maakt een grondige analyse van het “voedingsvraag”.
 • Inventariseert de behoefte van de cliënt en stelt doelen.
 • Stelt begeleidingsplan op.
 • Realiseert compliance.
 • Evalueert en stelt programma bij.

Voor aanvang van de cursus is het van belang dat de cursist:

 • de cursushandleiding heeft bestudeerd.
 • het beoordelingsformulier heeft bestudeerd.
 • een sporter heeft geworven voor het schrijven van het individuele begeleidingsplan.

Vereiste vooropleiding: Minimaal MBO3

Doelgroep: Fitnessinstructeur A/ B en PT

Kosten: € 325,-

Data: Bij minimaal 15 inschrijvingen wordt in samenspraak met de deelnemers de data gepland.

Tijd: 09.00 uur tot 15.00 uur

Locatie: Barendrecht

Afronding met examen / inclusief certificaat

Het ontwikkelen en uitvoeren van een individueel voedingsbegeleidingsplan voor een sporter met overgewicht. Gebruik maken van methodisch handelingsmodel: intake, anamnese, conclusie, advies, monitoren, evaluatie, bijstellen.

U heeft 2 kansen om de toetsing (voedingsbegeleidingsplan) met een voldoende af te sluiten en zo de cursus met succes te kunnen afronden. Onderstaand de scenario’s bij het wel of niet behalen van het examen.

 • Certificaat, bij minimaal een voldoende voor het individuele begeleidingsplan en aanwezigheid van minimaal 75%.
 • Bewijs van deelname bij het niet behalen van een voldoende voor het individuele begeleidingsplan, maar wel voldoende deelname (minimaal 75%).

Korte bio van de docent

De cursusbegeleider is Rob van der Werf, (sport)diëtist. Hij geeft les op de HAN en heeft daarnaast een eigen diëtistenpraktijk. In de afgelopen jaren is hij werkzaam geweest in de topsport en breedtesport. Bijvoorbeeld bij Team Sunweb en Topsport Limburg.


Ook iets voor jou?

Voeding & overgewicht Inschrijven Opleidingsadvies

opleidingskosten

325,00

locaties & startdata

Barendrecht - Bij minimaal 15 inschrijvingen wordt in samenspraak met de deelnemers de data
gepland.

EFAA bouwt samen met een netwerk van sportcentra, trainers, personal trainers en coaches aan een nationaal leefstijl- en preventie netwerk van centra, adviseurs, coaches en trainers. EFAA biedt opleidingen, trainingen, inhouse training en workshops, nationaal, Europees en US erkend, vanuit de visie voor duurzaam resultaat. Eerlijk, altijd nieuwsgierig, kwaliteitsbewust en klantgericht.

Studiekosten zijn mogelijk aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Voor meer informatie verwijzen we u door naar de website van de Belastingdienst.

ERKENNING


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Ambassadeur

Gratis inspiratie materiaal voor een actief en gezond leven

Nieuwe Gezondheid Ambassadeur MEER INFO

E-learning Fitness A
Kennismaking

Maak gratis kennis met online leren voor de Fitness A opleiding

Kennismaking e-learning Fitness A MEER INFO