18-03-2019

We hebben ons allen de afgelopen 50 jaar ongezond leren eten en zitten ons letterlijk ziek. “We weten het onderhand toch wel” hoor ik veel mensen zeggen. Maar misschien is dat wel de grootste misvatting. We weten wel iets en horen en lezen heel veel, maar beschikken we ook over de juiste informatie? En als we het dan weten, dan passen we het nog onvoldoende toe. Kijk je naar gedragsverandering wetenschap, dan vind je de verklaring hiervoor en is het ook wel logisch dat de meesten van ons in het oude gedrag blijven hangen.

Alles wat wij in ons leven leren wordt opgeslagen in onze hypocampus. Die vormt als het ware onze onderbewuste leefstijl bibliotheek. Deze leefstijl bibliotheek is voor meer dan 95% verantwoordelijk voor ons dagelijks gedrag. Als we geleerd hebben om suiker in de koffie te doen, dan is dat een van de geconditioneerde patronen die vastligt in ons onderbewuste. Als we na het avondeten gewend zijn om op de bank te ploffen, dan ligt ook dat opgeslagen in ons onderbewuste, waardoor we elke dag geneigd zijn om na het eten lekker op de bank te ploffen. Als we dan op een bepaald moment iets aan ons overgewicht willen gaan doen, dan lopen we tegen deze vastgeroeste patronen aan. Voor die patronen hebben we altijd ook meerdere argumenten om ze te blijven doen. “Koffie zonder suiker is ook niet te zuipen” en “na een dag hard werken heb ik het wel verdiend om op de bank te hangen”. Deze ideeën en gedachten over onze ongezonde gewoonten zorgen ervoor dat we deze gewoonten in stand houden en dat we ons daar dan toch nog goed bij voelen.

Kennis over gezonder leven is in sommige gevallen al voldoende om ons gedrag te veranderen. In de meeste gevallen is het echter niet voldoende omdat ons onderbewuste te sterk is en onze argumenten de deur naar oplossingen dichtslaat. Niet alleen kennis over gezond eten en gezond bewegen zijn van belang om te kunnen veranderen, ook kennis over de werking van onze intrinsieke motivatie, onze drie breinen, is van belang. Als je bij jezelf je ‘ja maar’ argumenten gaat herkennen, dan is de eerste stap naar duurzame gedragsverandering genomen.

Misschien moeten wij als fitness professionals niet alleen begeleiden in bewegen en voeding, maar ook aan bewustwording doen over de werking van ons brein en gedrag. De trainer en personal trainer als gedragsadviseur en educator. Goed om je eigen kennis te ontwikkelen en goed om mensen beter te begeleiden naar een duurzaam gezondere leefstijl.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO