03-04-2024

Wat is er nodig om personal trainer te worden?

Personal trainer worden is niet een kwestie van een opleiding volgen en aan de slag, er komt, als je het professioneel aan wil pakken, wat meer bij kijken. Praktijk ervaring is misschien wel een van de meest belangrijke aspecten, maar ook zijn specialisaties belangrijk en je hebt een bepaald set van persoonlijkheidseigenschappen nodig om een goeie personal trainer te worden. Laat ons eens kijken wat er voor nodig is om een professioneel personal trainer te worden.

1. Opleiding en certificeringen:

Hoewel personal trainer helaas nog een vrij beroep is, dat wil zeggen, dat iedereen er zo mee kan beginnen, blijkt het belangrijk te zijn om je er goed in te scholen. Dat zien we aan de achtergrond van de meest succesvolle personal trainers. Het advies is eerst de Fitnesstrainer A opleiding te volgen en daarna je verder te specialiseren tot personal trainer. De NASM Personal Trainer opleiding is de meest gewilde en meest wetenschappelijk onderbouwde opleiding internationaal. De NL Actief Fitnesstrainer A opleiding is in Nederland erkend en de NASM is in de EU en internationaal (ook in Amerika) erkend.

2.   Praktijkervaring:

Het is essentieel om veel praktijkervaring op te doen. Dit kan natuurlijk door zelf lekker actief te zijn en blijven in fitnesstraining, maar dat zou ook kunnen door stages te lopen bij sportscholen, fitnesscentra, of door samen te werken met een ervaren personal trainer. Werk aan je vaardigheden in klantenservice, communicatie, en motivatie. Personal training is niet alleen het geven van fitnessinstructies, maar ook het motiveren en ondersteunen van je cliënten om hun gezondheids- en fitnessdoelen te bereiken.

3. Specialisatie:

Je krijgt als personal trainer allerlei soorten klanten over de vloer, iedereen met een eigen verhaal, eigen doelen en vaak bepaalde aandoeningen.  Je specialiseren in bepaalde gebieden zoals gewichtsverlies, revalidatie, krachttraining, of sportspecifieke training, maar ook bv reuma, healthy ageing, diabetes, enz, kan een enorme meerwaarde hebben. Dit kan je helpen om je te onderscheiden en een specifieke doelgroep aan te trekken.

Gezonde leefstijl en healthy ageing, daar zijn steeds meer mensen zich bewust van, waardoor de personal trainer van tegenwoordig hier ook steeds meer vragen over krijt. Daarom hebben we bij EFAA opleidingen besloten om personal trainers al voor te bereiden op de toekomst. Dat doen we met het gratis ter beschikking stellen van het COACH24 programma aan alle deelnemers van de personal trainer opleiding bij EFAA.

4. Persoonlijke eigenschappen:

Goede personal trainers zijn vooral empathisch, geduldig, flexibel, respectvol en kunnen goed luisteren. Ze hebben uitstekende communicatievaardigheden en kunnen hun klanten motiveren en inspireren. Je moet natuurlijk ook een passie hebben voor het helpen van mensen in hun levensstijl en naar hun doelen, dan straal je dat ook uit.  Ook het vermogen om je aan te passen aan veranderende omstandigheden in de industrie en in de behoeften van je klanten is essentieel. Dit kan gaan om het aanbieden van trainingen die rekening houden met thuiswerken, het integreren van mentaal welzijn in je trainingsprogramma's, of het navigeren door uitdagingen zoals de recente pandemie.

5.   Leergierigheid

De fitnessindustrie is altijd in beweging, maar de behoeften van de klanten ook. Blijf up-to-date met de nieuwste trends, blijf onderzoeken en blijf je expertise verbreden, zodat je als het ware een persoonlijke leefstijl assistent kan zijn voor je klanten.

6. Technologie en online coaching:

De fitnessindustrie evolueert voortdurend, vooral met de opkomst van technologie en digitale platforms. Het vermogen om effectieve online coachingprogramma's te bieden en gebruik te maken van technologische hulpmiddelen kan een waardevolle aanvulling zijn op je vaardigheden als personal trainer. Denk aan het gebruik van apps voor training en voeding, online consultaties, AI toepassingen en virtuele trainingssessies. Dit kan je bereik vergroten en je diensten toegankelijker maken voor klanten.

7. Marketing en ondernemersvaardigheden:

Als zelfstandig personal trainer is het ook cruciaal om te beschikken over basisondernemersvaardigheden en kennis van marketing en sales. Dit omvat het kunnen promoten van je diensten, het opbouwen van een sterk merk, het beheren van je financiën en het effectief communiceren via sociale media en andere marketingkanalen. Dit zal je helpen om een klantenbestand op te bouwen en te behouden.

8. Netwerken en community building:

Het opbouwen van een netwerk binnen de fitnessindustrie, binnen de lokale markt, met gemeente, de zorgsector en bedrijven in de regio en het deelnemen aan communities kan zeer waardevol zijn. Dit kan leiden tot samenwerkingsverbanden, verwijzingen en het delen van kennis en ervaringen met collega's. Het creëren van een ondersteunende gemeenschap rondom je merk kan ook bijdragen aan klantloyaliteit en mond-tot-mondreclame.

9. Verzekering en registratie:

Afhankelijk van of je voor een werkgever gaat werken of zelfstandig personal trainer wil worden, is het belangrijk om je goed te verzekeren. Dit beschermt jou en je klanten in geval van ongevallen of blessures tijdens de training. Overweeg je te registreren bij een beroepsorganisatie zoals NL Actief, daar kan je veel steun aan hebben en dit kan je geloofwaardigheid en zichtbaarheid vergroten.

10. Klant bewustwordingsprogramma’s

Als personal trainer ga je aan de slag met de leefstijl en gezondheid van mensen. Bewustwording vormt een cruciale factor voor mensen om de stappen naar een duurzaam gezondere leefstijl te maken. In de huidige maatschappij leven veel mensen onbewust onbekwaam ongezond.

We zitten teveel, eten te veel ongezond voedsel en ervaren te veel stress, een mix die voor de versnelling van veroudering kan zorgen en voor de versnelling van meer dan 30 chronische aandoeningen.

EFAA heeft dit, in samenwerking met www.leefstijlclub.nl al ik 2003 erkend en is destijds gestart met een bewustwordingsportaal, waaruit de programma’s Fit SWITCH, Food SWITCH en Mind SWITCH zijn voortgekomen. Alle drie online 12 weken programma’s, waarin mensen worden meegenomen in de essentiële inzichten die eigenlijk elk mens zou moeten kennen. In 2017 is er, vanuit de vraag van personal trainers, fysiopraktijken en sportcentra, de stap gemaakt om deze programma’s vanuit de regio aan te bieden via zogenaamde Healthy Lifestyle, Healthy Ageing steunpunten.

Als personal trainer kan je zo’n steunpunt worden, waarbij je aan al je klanten deze programma’s kan verstrekken maar ook powerpoints ontvangt om zelf lezingen en workshops te verzorgen over verschillende leefstijlthema’s, voor klanten en eventueel bedrijven.

Dit is natuurlijk maar een kleine greep uit wat er voor nodig is om een goeie personal trainer te worden. Wil je je er meer in verdiepen, vraag dan eens bij EFAA voor het gratis Personal Trainer introductie programma.

Personal trainer introductie programma

Wil je aan de slag met een Fitnesstrainer A opleiding, hier enkele opties:

Fitnesstrainer A opleiding opties

Ben je al Fitnesstrainer A gecertificeerd en wil je meteen aan de slag met de personal trainer opleiding, kijk dan hier;

NASM Personal Trainer opleiding

Voor meer opleidingsinformatie, kijk op www.efaa.nl

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO