03-04-2024

Koud water therapie – wat, waarom en hoe?

In de wereld van gezondheid en welzijn is er een praktijk die ons uitdaagt om ongemak te omarmen voor een betere gezondheid van lichaam en geest: koud water therapie. Hoewel het idee om jezelf aan ijswater bloot te stellen misschien vreemd lijkt biedt het tal van voordelen voor zowel lichaam en geest. De wetenschap onthult de ingewikkelde mechanismen achter de voordelen en laat zien hoe we hiermee onze fysieke en mentale gezondheid kan verbeteren.

De wetenschap achter koud water therapie

Koud water therapie is een verkwikkende duik, maar er gebeurt veel meer in je lichaam. De wetenschap achter deze praktijk onthult een complex samenspel van neurologische en biochemische processen die ons uitdagen om onze grenzen te verleggen en onze veerkracht te vergroten.

  • De fysiologische respons op koude blootstelling. Het betreden van een ijsbad activeert ons zenuwstelsel en stuurt een reeks van chemische boodschappers door ons lichaam. Het sympathische zenuwstelsel komt op scherp te staan, wat resulteert in een verhoogde alertheid en focus. Tegelijkertijd worden endorfines en neurotransmitters vrijgegeven, die niet alleen een gevoel van euforie creëren, maar ook een krachtige pijn onderdrukkende werking hebben. (Radboud umc, 2014)
  • Hormetische respons: het adaptieve mechanisme van het lichaam. De kern van koud water therapie ligt in het concept van hormese - een fenomeen waarbij blootstelling aan stressoren het lichaam versterkt en beschermt tegen toekomstige uitdagingen. Koud water blootstelling traint ons lichaam om efficiënter om te gaan met stress en bevordert de veerkracht op zowel fysiek als mentaal niveau. (Binorm, 2021)
  • Vasoconstrictie en vasodilatatie. Wanneer ons lichaam wordt blootgesteld aan kou, reageert het met een instinctieve verdedigingsmechanisme - vasoconstrictie - waarbij de bloedvaten vernauwen om warmteverlies te minimaliseren. Deze samentrekking wordt gevolgd door een fase van vasodilatatie, waarin de bloedvaten zich verwijden, waardoor de circulatie verbetert en voedingsstoffen efficiënter worden afgevoerd naar de weefsels. Dit complexe spel van vernauwing en verwijding heeft diepgaande effecten op onze cardiovasculaire. (hospital, 2023)

De voordelen van het nemen van een ijsbad

Het nemen van ijsbaden biedt ontzettend veel voordelen voor zowel lichaam als geest. Hieronder leggen we de belangrijkste voordelen kort toe:

1.Beter spierherstel: IJsbaden spelen een rol bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van het herstelproces. Door jezelf bloot te stellen aan koud water, wordt de bloedcirculatie gestimuleerd en kunnen afvalstoffen efficiënter worden afgevoerd, wat het herstel versnelt.

2.Meer energie: De koude sensatie activeert je sympathische zenuwstelsel, wat resulteert in de vrijlating van adrenaline. Dit verhoogt je alertheid en energieniveau, waardoor je vermoeidheid kunt bestrijden en je dag met volle energie kunt beginnen.

3.Verlichting van stress: Koud water stimuleert de natuurlijke reactie van je lichaam op stress, resulterend in een afname van het stresshormoon cortisol. Tegelijkertijd bevordert het de vrijlating van endorfines, wat leidt tot een gevoel van ontspanning en welzijn, en dus minder stress. (Wim Hof, 2023)

4.Boost immuunsysteem: Door jezelf bloot te stellen aan koud water, stimuleer je de productie van witte bloedcellen en verhoog je de activiteit van je immuunsysteem, wat resulteert in een verbeterde weerstand tegen ziekten.

5.Vetverbranding: Koudwatertherapie kan de activiteit van bruin vet stimuleren, wat helpt bij het verbranden van calorieën om warmte te genereren, waardoor je vetverbranding wordt gestimuleerd.

Bron: (IJsbadexperience, 2022)

Het nemen van een ijsbad: Stap voor Stap

Een ijsbad nemen is meer dan alleen een kwestie van in het koude water stappen; het vereist zorgvuldige planning en voorbereiding om een veilige en effectieve ervaring te garanderen. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om optimaal te profiteren van je ijsbad:

1.Voorbereiding: Warm jezelf op met een lichte lichamelijke warming-up om je spieren voor te bereiden op de kou en zorg dat je goed gehydrateerd bent. Dit helpt je lichaamstemperatuur te reguleren en je energieniveau op peil te houden tijdens het bad.

2.Stap voorzichtig in: Stap rustig en geleidelijk in het ijsbad. Forceer jezelf niet om te snel te gaan, maar neem de tijd om te wennen aan het koude water.

3.Focus op je ademhaling: Houd je ademhaling onder controle terwijl je in het ijsbad zit. Adem rustig en diep in door je neus en uit door je mond. Dit helpt om je lichaam te ontspannen en je geest te kalmeren tijdens het bad.

4.Luister naar je lichaam: Belangrijk is om altijd naar je lichaam te luisteren tijdens het nemen van een ijsbad. Als je je ongemakkelijk voelt of te veel ongemak ervaart, stap dan rustig uit het ijsbad en warm jezelf op.

5.Warm jezelf op: Na het ijsbad is het belangrijk om jezelf goed op te warmen. Wikkel jezelf in warme handdoeken of trek warme kleding aan en neem een warme drank om je lichaamstemperatuur weer op peil te brengen.

Bron: (Jong, 2023)

Hoe kunnen sportcentra koud water therapie integreren?

Sportcentra vormen een ideale omgeving om koud water therapie te integreren. Hier zijn enkele strategieën die sportcentra kunnen gebruiken om koud water therapie aan te bieden en te implementeren:

1.Inrichten van koude baden: Sportcentra kunnen speciale ruimtes inrichten met ijsbaden. Deze baden kunnen worden ontworpen en aangepast aan de behoeften van verschillende gebruikers, variërend van atleten die herstellen na intensieve trainingssessies tot recreatieve sporters die op zoek zijn naar algemeen welzijn.

2.Integratie in trainingsprogramma's: Koudwatertherapie kan worden opgenomen als onderdeel van trainingsprogramma's die worden aangeboden door sportcentra. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door na een intensieve workout sessie een koudwaterbad aan te bieden als onderdeel van het herstelprotocol. Door dit consistent toe te passen, kunnen sporters profiteren van de voordelen van koudwatertherapie voor spierherstel en prestatieverbetering.

3.Educatie en begeleiding: Sportcentra kunnen educatieve sessies organiseren om gebruikers te informeren over de wetenschap achter koudwatertherapie en hoe ze het veilig en effectief kunnen toepassen. Dit kan worden gedaan door middel van workshops.

Door koudwatertherapie op te nemen in het aanbod, kunnen sportcentra een waardevolle bijdrage leveren aan het bevorderen van de gezondheid, het welzijn en de prestaties van hun gebruikers. Met de juiste faciliteiten, educatie en begeleiding kunnen gebruikers de voordelen van koudwatertherapie ervaren en integreren in hun levensstijl en trainingsroutine.

Start vandaag nog met koud water therapie

Zoals is gebleken biedt koud water therapie een unieke en krachtige manier om onze fysieke en mentale gezondheid te verbeteren, en ons algehele welzijn te optimaliseren.

Als je geïnteresseerd bent om deze praktijk zelf te ervaren, overweeg dan om een Frozy ijsbad aan te schaffen voor in je centrum (of je eigen tuin). Dit is een kwalitatief en betaalbaar ijsbad, waardoor je op elk moment van de dag kunt genieten van de voordelen van koud water therapie. Neem de eerste stap op jouw reis naar een betere gezondheid en welzijn.

Geschreven door: Frozy Therapy

Bronvermelding

1. Wim Hof. (2023). Cold therapy. Opgehaald van wimhofmethod.com: https://www.wimhofmethod.com/cold-therapy

2. Binorm. (2021, maart 23). Hormetische prikkels. Retrieved from Binorm.nl: https://www.binorm.nl/blog/detail/hormetische-prikkels-en-gezondheid

Cleveland Clinic. (2023, November 26). What to know about cold plunges. Retrieved from health.clevelandclinic.org: https://health.clevelandclinic.org/what-to-know-about-cold-plunges

hospital, L. (2023, juli 27). Ice bath. Retrieved from livhospital.com: https://www.livhospital.com/en/liv-health-guide/benefits-of-ice-bath

IJsbadexperience. (2022). De wetenschap achter ijsbaden. Retrieved from IJsbad experience: https://ijsbad-experience.nl/de-wetenschap/#:~:text=Vergroot%20de%20connectie%20tussen%20lichaam%20en%20geest&text=Door%20in%20het%20ijsbad%20te%20gaan%20en%20door%20heel%20bewust,en%20geest%20verbeterd%20en%20vergroot.

Jong, M. d. (2023, februari 20). Je eerste ijsbad nemen. Retrieved from menshealth.nl: https://www.menshealth.com/nl/gezondheid/a42854633/eerste-ijsbad-nemen-tips/

Radboud umc. (2014). Sympatisch zenuwstelsel. Retrieved from radboudumc.nl: https://www.radboudumc.nl/nieuws/2014/oefeningen-beinvloeden-het-autonome-zenuwstelsel-en-immuunsysteem

Wim Hof. (2023). Cold therapy. Retrieved from wimhofmethod.com: https://www.wimhofmethod.com/cold-therapy

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO