22-06-2012

Zelfs een lichte verhoging in de mate van lichamelijke activiteit kan de klachten van patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) verminderen. Dat blijkt uit een Zweedse studie bij 102 patiënten, gepubliceerd in The American Journal of Gastroenterology.

Ook nu al wordt PDS-patiënten vaak aangeraden om actiever te worden, maar het was nog niet goed onderzocht of beweging ook daadwerkelijk een gunstig effect heeft op de aandoening. In het onderzoek werd de helft van de deelnemers gestimuleerd om meer te bewegen. Ze kregen een à twee keer per maand telefonisch advies van een fysiotherapeut en vulden dagelijks een trainingsdagboek in. Verder werd hun conditie na zes weken gemeten met behulp van een fietstest. De andere helft werd aangeraden hun gebruikelijke activiteitenniveau te handhaven.

Na twaalf weken had de beweeggroep significant minder PDS-symptomen dan de controlegroep. Daarbij waren er in de controlegroep significant meer patiënten bij wie de ziekte was verergerd dan in de groep die actiever was geworden. Volgens de onderzoekers moet lichaamsbeweging deel uitmaken van de behandeling voor PDS.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO