12-06-2012

In het project Effectief Actief worden zo’n zestig sport- en beweeginterventies goed omschreven en theoretisch onderbouwd, ondersteund met verbetertrajecten en uiteindelijk beoordeeld op effectiviteit. Ouderen in Beweging is een interventie van speeltoestellenfabrikant Yalp, waarbij ouderen samen gaan bewegen aan de hand van een beweegprogramma dat gebruik maakt van speeltoestellen. Dit voorjaar is de interventie gestart met de eerste fase van Effectief Actief, het maken van een goede beschrijving. In dit tweede artikel uit de reeks over Effectief Actief kijken we met Yalp en Ouderen in Beweging mee.

Paul van der Meer is een van de accountmanagers van NISB die voor Effectief Actief werkt. Hij schetst de aanleiding voor de deelname van Yalp aan Effectief Actief: “We hebben enige tijd terug diverse interventies die al in het Nationaal Actieplan Sport en Beweging waren opgenomen uitgenodigd voor een introductiebijeenkomst. Yalp heeft hierop enthousiast gereageerd en wilde deelnemen aan het traject met de interventie Ouderen in Beweging. We zijn meteen daarop begonnen met een verdere kennismaking en inmiddels zijn we gestart.”

Harrie Kerkhof, marketingmanager van Yalp, licht de deelname verder toe: “We weten door onze ruim zestig gerealiseerde beweegtuinen en reeds bereikte resultaten in de markt dat onze opzet voor Ouderen in Beweging werkt. Door onze deelname aan Effectief Actief willen we nog meer te weten komen over onze eigen effectiviteit. Daarnaast biedt het traject ons natuurlijk kansen op een betere zichtbaarheid in de markt: door erkend te worden binnen Effectief Actief, kunnen we ons onderscheiden van de concurrent.”

Waarover gaat het vooral in deze eerste fase? Paul van der Meer: “Het gaat nu met name om de goede beschrijving van de interventie. Het klinkt vrij logisch, maar om deel te nemen aan Effectief Actief moet er echt eerst een goede basis zijn: een document met een zorgvuldig plan van aanpak, een doelgroepanalyse of een aanscherping van de doelstelling van een interventie.” Is het werken met een commerciële aanbieder met een staat van dienst op de markt anders dan bij andere interventies? Paul: “Nee niet echt, alleen merken we wel dat het intaketraject iets anders verloopt. Yalp heeft bijvoorbeeld al een duidelijke visie op de marketing en verdere verspreiding van hun interventie, dus daar zijn ze ver mee. Maar bij de theoretische onderbouwing van de interventie, kunnen we nog wel goede aanvullingen gebruiken. We vragen Yalp daarom in deze beginfase vooral om de beschrijving van de interventie steviger te onderbouwen.”

Wat is de visie van Yalp op het stimuleren van beweging? Harrie Kerkhof: “Yalp is het omgekeerde van Play. Dat onderstreept onze innovatieve aanpak en gerichtheid op spelen en bewegen. Wij geloven dat ieder mens het in de basis leuk vindt om te spelen en te bewegen, maar dat vermogen door onzekerheid of andere oorzaken kan verliezen. Wij proberen met onze speeltoestellen meer motivaties aan te spreken dan bewegen of sporten alleen. Daarbij gebruiken we bijvoorbeeld competitieve spelelementen afkomstig van het gamen op internet. Door elektronica in te bouwen waarmee een gebruiker doelen kan stellen en ‘levels’ kan behalen, brengen we een competitie-element aan dat je normaal niet bij speeltoestellen ziet. Daarmee bieden we een uitdaging per speeltoestel die nooit ophoudt, want je gaat steeds wat verder”.

Dit jaar is Yalp de samenwerking aangegaan met Olga Commandeur, onder andere bekend van het televisieprogramma ‘Nederland in Beweging’. Door aan toestellen een beweegprogramma en diverse voorzieningen te koppelen, is een interventie gecreëerd die door Olga en Yalp worden aangeboden aan woonzorginstellingen, gemeenten en andere partijen. De combinatie van ouderen met speeltoestellen is opvallend en misschien onverwacht. Is dat goed uit te leggen aan beleidsmedewerkers? Olga Commandeur: “Jazeker. De speeltoestellen zijn speciaal ontwikkeld voor ouderen, dus veilig. En ze sluiten aan bij wat ouderen leuk vinden. Maar daar hoort ook bij dat we ouderen goed begeleiden, dat we hen over een drempel helpen die ze zonder hulp niet zo makkelijk nemen. Daarnaast spreken we ook andere motivaties aan: ouderen ontmoeten elkaar nu eens niet bij de kaarttafel maar buiten op het plein. Dit heeft ook positieve aspecten voor de deelnemers: ze ontmoeten elkaar en ook andere mensen uit de buurt, ze raken in gesprek en bouwen zo een grotere kennissenkring op. Daarin zijn woonzorginstellingen en gemeenten wel degelijk geïnteresseerd.”

Bij een interventie die in de markt al succesvol is, zou je kunnen denken dat er niet veel meer nodig is om beoordeeld en erkend te worden. Is het echt zo gemakkelijk? Harrie Kerkhof: “Welnee, dat lijkt misschien zo, maar het tegendeel is waar. Wij hadden natuurlijk onze interventie voor de markt natuurlijk al goed op papier, maar een goede beschrijving op de manier van Effectief Actief kost ons toch echt nog wel extra inspanningen. We doen dat graag want uiteindelijk levert het als het goed is een beoordeling Goed Beschreven op, die we in de promotie natuurlijk goed kunnen gebruiken.”

Staat die erkenning dan al bij voorbaat vast? Paul van der Meer: “Zeker niet. Wij begeleiden de interventie even streng als alle andere. Ook al zien we dat Yalp in de markt ouderen in beweging krijgt, zullen onafhankelijke praktijkbeoordelaars de interventie op deze en op andere aspecten beoordelen zoals duurzaamheid, overdraagbaarheid enzovoort. Pas als aan alle voorwaarden is voldaan, wordt de interventie erkend als Goed Beschreven binnen Effectief Actief. Dus ook voor Yalp staat de uitkomst niet bij voorbaat vast.”

Voor meer informatie: www.yalp.nl. Lees ook het eerste artikel in een reeks over Effectief Actief. In de volgende aflevering gaat het over het verbetertraject en volgen we de interventie Mom in Balance tijdens de volgende fase: het ondersteuningstraject.  

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO