08-04-2019

Wie wil dat nou niet, grip hebben op zijn/haar eigen leven, doen wat je wilt doen en niet teveel doen wat je niet wilt doen. Vol met energie, lekker vitaal, genieten van het leven en zelf de regie erover voeren. Toch is dit bij heel veel mensen niet het geval. Dat komt primair natuurlijk door wat er in de afgelopen 50 jaar is gebeurd op gebied van voeding en ons beweegpatroon. We zijn kampioen zitten van Europa en de voedingsmiddelen industrie is steeds meer vullingsmiddelen industrie. Als je dan opgroeit in deze tijd, dan is het niet vreemd dat je te weinig beweegt en teveel ‘vulling’ eet in plaats van voeding. Bovendien zijn de nieuwe voeding en beweegrichtlijnen nog redelijk recent. We weten nu wel dat het toepassen van beide leefstijl regels, ons risico op chronische aandoeningen met 50 tot 85% vermindert, maar tussen weten en doen zit nog ons brein!

In elke situatie die we meemaken bevinden we ons in een van de drie mentale staten; 1. Onbewust, 2. Bewust, 3. Zelfbewust. Onbewust is teren op onze kennis en onderbewuste. Misschien wel 99,5% van ons gedrag wordt gevoed vanuit ons onderbewuste. Alles wat we ooit geleerd hebben, hoe wij er over zijn gaan denken en waar we in geloven vormt onze persoonlijke software. Zijn we onbewust van de nadelen van suiker en hebben we het altijd rijkelijk gegeten, dan hoeven we er ook niet over na te denken en maken we graag gebruik van die 2 voor de prijs van 1 actie aan de balie van het tankstation. Leren we over wat suiker met ons lijf doet, dan komen we in de bewuste fase. In deze fase denken we vaak, “ik zou dit eigenlijk aan moeten passen”. We weten het dus wel, maar ons onderbewuste zorgt ervoor dat we nog gewoon blijven doen wat we altijd en vaak gedaan hebben. We hebben dat sterk geprogrammeerd in onze persoonlijke software. We stappen in de fase van zelfbewust als we onszelf af gaan vragen, “wil ik dit wel?” of “is dat wel goed voor me?”. Kan bijvoorbeeld dat ik op een bepaald moment af wil vallen en in een cursus leer over dat enkelvoudige suiker een oorzaak is van extra vet productie in ons lichaam. Ik schuif van onbewust naar bewust en op het moment dat ik de volgende keer gevraagd wordt of ik gebruik wil maken van die aanbieding, 2 voor een, overdenk ik, “past dit bij mijn doel, wil ik dit”, en in die split seconde, besluit ik om “nee, dank je” te zeggen.

Op dat moment heb ik een aanzet gegeven voor het programmeren van een nieuwe stukje gedrag, het stukje van “nee, dank je” zeggen tegen suiker. Het heeft nog wel even nodig, normaal tussen de 60 en 70 dagen, om dat nieuwe gedrag goed te verankeren, zodat dat onze nieuwe gewoonte wordt, maar het eerste zaadje is in ons brein geplant. 

Hoe mooi is het om mensen te helpen meer programmeur te worden van hun eigen leven? Is dit wat personal trainers over 10 a 15 jaar allemaal doen? 

Ik realiseer me wel dat goede kennis van bewegen en voeding cruciaal is, maar dat kennis over de werking van ons brein even cruciaal is. Want pas dan gaat men geloven dat men kan veranderen en weet men ook exact hoe dat in zijn werk gaat.

Het nieuwe gezond leven model is dus bewegen, voeding en brein. Herkenbaar? In de GLI wordt ook bewegen en voeding gebruikt, maar niet als derde pijler het brein, maar gedragsverandering. De coach ondersteunt in gedragsverandering.

Mijn mening, de coach hoort eerst de educator te zijn over gezond bewegen, goede voeding, de werking van ons brein, en vanuit die kennis, stap voor stap groeien naar een duurzaam gezondere leefstijl.

Wil jij mensen coachen naar een duurzaam gezondere leefstijl, denk dan eens aan deelname aan de Leefstijl- en Vitaliteitcoach opleiding

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO