22-03-2008

REPORTAGE, Van Volkskrant verslaggever Luuk Essergepubliceerd op 22 maart 2008 03:06

AMSTERDAM - Lage prijzen, ouderen, vrouwen: fitnessclubs moeten duidelijke keuzen maken, anders gooien ze hun eigen glazen in.

HealthCity Basic Fitness had zich nog geen jaar gevestigd in Amsterdam-Noord of de eerste concurrent in de buurt ging over de kop. De nieuwe lowbudgetfitnesszaak staat op een grauw bedrijventerrein aan de Distelweg. Sporten kan hier, onbeperkt voor 3,50 per week. Douches zijn er niet, trainers evenmin. ‘Daar besparen we op’, zegt clubmanager Sebastiaan Reekers.

Fitnessbedrijven als HealthCity – het grootste in de Benelux – zorgen voor een aardverschuiving in de branche. Lowbudgetcentra bestormen de snel uitdijende fitnessmarkt, waarin het aanbod steeds diverser wordt. Ook groepsfitness voor vrouwen wordt populairder, en er bestaat al de mogelijkheid tijdens het sporten een computerspel te spelen.

In het laatst gemeten jaar, 2006, kwamen er 130 fitnesscentra bij, een groei van 11 procent. ‘In 2007 zal dat niet veel minder zijn geweest’, zegt Jo Lucassen van het Mulier Instituut, een sportonderzoekbureau. De budgetcentra, die bestaan sinds 2005, zijn het snelst gegroeid. In 2007 waren het er nog 32, inmiddels staat de teller op ‘ruim 50’, zegt Lucassen.

Vooral de langer bestaande fitnesscentra – vaak met behalve fitness ook aerobics en een horecagelegenheid – merken de gevolgen van de groeiende markt. Omdat ze doorgaans duurder zijn, moeten ze manieren verzinnen om klanten ervan te weerhouden naar nieuwe centra over te lopen.

‘In reguliere centra betaal je zo’n 40 tot 50 euro per maand’, zegt John van Heel van EFAA, een adviesbureau voor sportcentra. ‘Daar liggen momenteel de grootste zorgen. De concurrentie is immens toegenomen, ze moeten razendsnel inspelen op de veranderende markt. Het is van levensbelang om je duidelijk te onderscheiden.’

Uit angst te worden weggeconcurreerd, hebben verscheidene fitnesscentra rechtszaken en bezwaarprocedures aangespannen. Zo zijn in Hoogeveen vier clubs een proces begonnen tegen het gemeentebestuur. Zij zijn het niet eens met de komst van lowbudgetcentrum Olympic Gym, waarvoor het college van B en W eerder toestemming gaf. Als de vestiging doorgaat, is Hoogeveen een achtste club rijker.

Dat is te veel, oordelen de andere centra. De komst van Olympic Gym is ‘dodelijk’ voor de markt, zegt Saly Marone, directeur van fitnessclub The Total Workout. De vier fitnesscentra vinden dat de gemeente moet inbreken op de vrije markt.

‘Hoogeveen heeft 55.000 inwoners. Met zeven fitnesscentra is de markt al bediend’, zegt Marone. Als er een achtste partij komt, zal dat voor anderen negatief uitpakken. Op zo’n moment vind ik dat de overheid moet ingrijpen. De groei van het aantal fitnessclubs moet overheden ertoe aanzetten de markt te reguleren.’

Ook in Tilburg komen gevestigde fitnesscentra in het geweer tegen nieuwkomers. HealthCity heeft er eveneens mee te maken; tegen een nieuwe club in Roermond is bezwaar aangetekend.

Van Heel verwacht dat ‘20 tot 30 procent’ van de reguliere fitnesscentra de komende jaren op de fles gaat, of onder de vlag van een franchise verder moet. ‘De club die geen duidelijke keuze maakt, is de pineut’, zegt hij. ‘Lowbudget, gericht op ouderen, fitness voor vrouwen. Elk centrum moet kiezen voor een onderscheidende fitnessvorm. Doe je dat niet, dan gooi je je eigen glazen in.’

Clubmanager Sebastiaan Reekers van de lowbudget HealthCity Basic Fitness in Amsterdam-Noord vindt het ‘best wel zonde’ als bestaande bedrijven verdwijnen. ‘Maar aan de andere kant is dat gezonde marktwerking. In de huidige markt kun je gewoon niet achterover gaan zitten.’

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO