22-03-2024

Wat verdient een personal trainer?

Er zijn volgens NL Actief meer dan 3.600 geregistreerde personal trainers in Nederland actief maar volgens branche kenners telt Nederland meer dan 15.000 personal trainers. Een enorme groei als je je realiseert dat er naar schatting in 2016 nog geen 1000 actief waren. Veel personal trainers zijn actief binnen sportcentra, velen binnen personal training studio’s, anderen geven bij mensen thuis of in de buitenlucht personal training en velen zijn actief als zelfstandige ondernemer. Wij krijgen bij EFAA opleidingen vaak de vraag, wat een personal trainer nu eigenlijk kan verdienen, dus wij gingen op onderzoek uit.

Eerst even wat algemene gegevens

Volgens Zipflix.nl is 53% van de personal trainers man, terwijl 47% vrouw is. Maar liefst 51% van alle personal trainers hebben volgens Zipflix een eigen bedrijf en 72% van de personal trainers hebben op zijn minst een branchediploma. De gemiddelde leeftijd van mensen die een personal trainer inhuren is tussen de 35 en 54 jaar. 59% van de personal trainers zeggen dat ze hun cliënten minimaal 2 keer per week zien. Circa 36% van de personal trainers werkt fulltime in deze branche, 64% werkt parttime. De gemiddelde personal trainer werkt met 7,5 klanten per dag.

Wat verdient een personal trainer?

Het antwoord hierop is afhankelijk van aan wie je deze vraag stelt en de antwoorden lopen sterk uiteen. Bij Werkzoeken.nl vermeld men dat een Personal Trainer in Nederland gemiddeld € 2.405 bruto per maand verdient. Bij Jooble.nl wordt een gemiddelde van € 3.642 vermeld, bij Sportbitmanager.nl  2.350 bruto per maand, bij Jobbird.nl vermeld men een bruto maandloon van € 2.350 tot € 3.000 en bij Nationale beroepengids meld men dat de inkomsten van een personal trainer in loondienst gemiddeld € 2.650 bruto zijn met een minimale salaris van € 1.900 en een maximale bruto maandloon van € 3.400 bij een 40-urige werkweek.

Kijken we naar het uurtarief van een ZZP personal trainer, dan is de variatie nog veel groter. Die tarieven zijn afhankelijk van hun ervaring, bekendheid en de locatie waar ze werken. In sommige delen van Nederland, vooral in grote steden of bij high-end fitnessclubs, kunnen de tarieven van de meest exclusieve personal trainers oplopen tot honderden euro's per uur. Bekende personal trainers die werken met beroemdheden of topsporters kunnen zelfs nog meer vragen. Het is niet ongewoon om te horen over tarieven van meer dan €  200 tot € 300 per uur in sommige exclusieve kringen. Echter, dit zijn uitzonderlijke gevallen en de meeste gekwalificeerde personal trainers vragen aanzienlijk minder.

Over het algemeen ligt het gemiddelde tarief voor personal trainers in Nederland tussen de € 40 en € 100 per uur. Natuurlijk, zoals bij elke onderneming, hangt veel af van hoe goed je jezelf kunt verkopen en hoe uniek je diensten zijn. Als we een gemiddeld tarief moeten kiezen voor een ZZP personal trainer in Nederland, rekening houdend met de grote variatie, dan zou een veilige schatting ergens rond de € 60 à € 70 per uur zijn.

Bronnen:

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO