Vanaf september 2023 beschikbaar!

Wil jij je Fitnesstrainer A diploma vanuit thuis behalen, in je eigen tijd, on-demand volgen, dat kan in de Fitnesstrainer A on-demand opleiding.

Je krijg een online e-learning studie programma ter beschikking, waar je op eigen tempo doorheen kan lopen en meteen na inschrijving mee aan de slag kan. Tevens krijg je een video dossier van oefenstof en examenvoorbereiding ter beschikking, zodat je goed voorbereidt bent op je theorie- en praktijkexamen.

Extra’s voor alle cursisten van de Fitnesstrainer A on-demand bij EFAA:

 • Je krijgt het boek 'Bewegen als medicijn, hoe doe je dat?' cadeau t.w.v. € 16,95
 • Je kan gratis deelnemen aan de workshop 'Fitness met passie'
 • Je krijgt gratis één van deze opleidingsdagen cadeau: Beweegcoach of Core Conditioning Trainer
 • Je kan meteen met de e-learning anatomie en fysiologie aan de slag in het leerportaal
 • Je ontvangt 100 euro opleiding kortingscheque als je na de Fitnesstrainer A of Basis Personal Trainer opleiding meteen doorgaat met de NASM Personal Trainer opleiding
 • Je krijgt exclusief gratis toegang tot de Muscle & Motion App; met 3D animaties op het gebied van anatomie en bewegingsleer

Online leren

De on-demand opleiding bestaat uit 10 hoofdstukken (opgenomen lessen in het leerportaal) waarin je wordt voorbereid op de NL Actief (voorheen Fit!vak) examens. Hierin staan de volgende onderwerpen centraal:

 1. Klantbegeleiding en gastheerschap
 2. Gedrag en gedragsverandering bij training en voeding
 3. Functionele anatomie
 4. Biomechanica
 5. Inspanningsfysiologie
 6. Trainingsleer
 7. Krachttraining met musculaire trainingsapparatuur
 8. Voeding en sport
 9. Blessurepreventie en behandeling
 10. Dopingpreventie

Het lesmateriaal voor de theorie bestaat verder uit het cursusboek Fitnesstrainer A van NL Actief (voorheen Fit!vak) en het online leerprogramma is onderverdeeld in e-learning 4 modules. Het studieboek omhelst de complete theorie van de Fitnesstrainer A opleiding en dien je in zijn geheel te bestuderen.

Het theorie examen is afgeleid van het NL Actief Fitnesstrainer A boek. Daarnaast krijg je tevens de beschikking over een compleet Fitnesstrainer A videolessen dossier die behoren bij bovengenoemde oefenstof.

Praktijk

De praktijk bestaat uit 80 uur stagelopen bij een sportcentrum en het uitwerken van de stageopdrachten. Omdat dit een on-demand opleiding is, ontvang je van EFAA een specifiek EFAA praktijk stage opdrachten boek erbij.

Klik hier voor de bij ons bekende stageplaatsen. Je mag natuurlijk ook zelf een stageplaats zoeken.

Wat maakt deze opleiding bij EFAA opleidingen bijzonder?

De visie van EFAA opleidingen ‘bewuster gezonder leven op de meest natuurlijke manier’. Helaas leeft momenteel ruim 75% van de bevolking nog te ongezond en doen WHO, Gezondheidsraad en landelijke overheden er alles aan om dat tij te keren. De Fitnessbranche zien wij als de meest ideale uitvoerder van leefstijl begeleiding, bewustwording en preventie.

De Fitnesstrainer A opleiding vormt het fundament, waarmee de trainer mensen al kan helpen om o.a. te voldoen aan de Gezondheidsraad beweegrichtlijn, de Schijf van 3. Hiermee zien wij dus als trainer een verlengstuk en uitvoerder van de WHO en Gezondheidsraad richtlijnen en de primaire preventie ambassadeur en begeleider naar gezonder leven. Vanuit die basis en dat gedachtengoed reiken wij onze deelnemers extra inzichten en workshops aan, additioneel en gratis, omdat we geloven dat wij als sector de meest belangrijke schakel zijn naar een gezondere toekomst. Zo ontvangen onze deelnemers extra, het boek ‘Bewegen als medicijn, hoe doe je dat?’ en bieden we de mogelijkheid om zonder extra kosten deel te nemen aan een opleidingsdag (online) beweegcoach en een online workshop ‘Fitness met passie’.

Inhoudelijk zorgen we er natuurlijk voor dat de deelnemer optimaal in de opleiding zit, waarvoor een opleidings/studie coach gedurende de gehele opleiding contact heeft met de deelnemer. Met de additionele cadeaus willen we de deelnemer ondersteunen en bewuster maken wat de impact kan zijn van dit fantastische vakgebied en hoe je met een klein beetje bewustwording een enorme positieve impact kan hebben op de levens en gezondheid van mensen.

Zonder specifieke vooropleiding kun je toch deelnemen aan deze opleiding. Wel wordt deze opleiding afgesloten met examens op niveau 3. Uiteraard dien je affiniteit te hebben met fitness en sport en is enige trainingservaring een pre.

Ten tijde van de examens dien je tenminste 16 jaar te zijn.

Deze opleiding wordt afgesloten met een theorie en praktijkexamen.

Theorie-examen

Het theorie-examen bestaat uit het maken van een kennistoets, deze bestaat uit 60 meerkeuzevragen.

Praktijkexamen

Het praktijkexamen bestaat uit het daadwerkelijk geven van een fitnesstraining. Dit examen vindt plaats bij een opleidingslocatie (verschillende locaties mogelijk). Om deel te mogen nemen aan dit praktijkexamen dient men aan de volgende voorwaarden te voldoen:

 • Men dient het theorie-examen behaald te hebben.
 • De stageopdrachten (portfolio) en de opdrachten in het EFAA praktijkstage handboek dienen voldoende beoordeeld te zijn.
 • Het lesvoorbereidingsformulier (LVF) dient voldoende beoordeeld te zijn.

Het volgen van de Fitness A on-demand opleiding verloopt als volgt:

1: Afronden e-learning. (gemiddelde studiebelasting 120 uur – afhankelijk van het eigen studietempo)

 • De startdatum van de e-learning wordt bepaald door de deelnemer zelf
 • Je ontvangt na de inschrijving (en betaling van de factuur) een inlogcode waarmee je kunt starten met de e-learning modulen en videolessen.
 • Het theorie boek wordt thuis gestuurd

2: Het volgen van 80 uur praktijk stage.

3. Een theorie- en praktijkexamen

De geschatte studiebelasting van deze opleiding bedraagt en bestaat uit:

Het volgen van de theoretische e-learning modules, bekijken van de videolessen en het bestuderen van de lesstof 120 uur
Stage en uitwerken stageopdrachten 80 uur
Theorie en praktijk examen 4 uur
Totaal 204 uur

Na inschrijving kan je meteen thuis en op eigen tempo aan de slag met de e-learning Fitnesstrainer A, Anatomie, Fysiologie en Trainingsleer. Het cursusmateriaal krijg je 18 maanden ter beschikking, maar je bepaald zelf hoe snel je de opleiding doorloopt.

De kosten van deze opleiding bedragen, als je in een keer betaalt, € 880 min 60 euro "in een keer betalen"-korting, dus € 820,- (excl. examenkosten)

Je kan ook in 3 termijnen betalen, dan zijn de termijnkosten € 293,33 (excl. examenkosten)

Examenkosten (theorie en praktijk examens): € 275,-

Betaal je in termijnen, dan moet het 1e termijn voor de start van de opleiding voldaan zijn en de examenkosten dienen tegelijkertijd met de eerste termijnbetaling betaald te worden. (overige termijnen volgens afspraak op factuur.)

Kosten voor deze opleiding zijn inclusief:

 • E-learning module: Fitnesstrainer A met videolessen van alle hoofdstukken uit het Fitnesstrainer A boek (behalve anatomie, fysiologie en trainingsleer, omdat hier aparte e-learning modules voor zijn)
 • E-learning module: Anatomie
 • E-learning module: Inspanningsfysiologie
 • E-learning module: Trainingsleer
 • Een samenvatting met de kernnaspecten per hoofdstuk
 • De mogelijkheid om een praktijkdag bij te wonen op locatie (optioneel)
 • Studieboek NL Actief (voorheen Fit!vak) Fitnesstrainer A
 • Videolessen Anatomie / Inspanningsfysiologie / Trainingsleer
 • Een studiecoach aan wie je via de mail, telefonisch of via Zoom vragen kunt stellen over de lesstof en het maken van examenopdrachten.

Je bent hier:

Waarom EFAA opleidingen?

 • Meer dan 35 jaar ervaring
 • Al meer dan 35.000 mensen opgeleid
 • Erkend door NL Actief
 • Europese (EQF/eReps) erkenning Europe Active
 • Officieel opleidingspartner NASM
 • Combinatie opleidingen online en praktijk leren
 • Locaties door heel Nederland
 • Voordelige combinatie- en totaalpakketten
 • Gespreid betalen mogelijk

opleidingskosten

in 3 termijnen van
293,33
(of in een keer € 820)
exclusief

examenkosten

€ 275,00

locaties & startdata

Vanaf september 2023 beschikbaar. Online zelfstudie opleiding (geheel online te volgen)
--

AANGESLOTEN BIJ