Coach24 logo

Alleen bij de Fitnesstrainer A opleiding van EFAA opleidingen

 • Het COACH24 programma t.w.v. € 595,- cadeau!
 • Meteen aan de slag met online thuisstudie
 • Betaling in een keer of in 10 termijnen
 • Online zelfstudie, volledig thuis en op eigen tempo te volgen
 • Gratis gebruik maken van de Muscle Motion studie app
 • Ontvang een opleidingen waardecheque van 150 euro voor de Personal Trainer of Leefstijlcoach vervolgopleiding

Wil jij je Fitnesstrainer A diploma vanuit thuis behalen, in je eigen tijd, on-demand volgen, dat kan in de Fitnesstrainer A zelfstudie opleiding.

Je krijg een online e-learning studie programma ter beschikking, waar je op eigen tempo doorheen kan lopen en meteen na inschrijving mee aan de slag kan. Tevens krijg je een video dossier van oefenstof en examenvoorbereiding ter beschikking, zodat je goed voorbereidt bent op je theorie- en praktijkexamen.

De Fitness Opleiding van EFAA leidt je op tot nationaal erkend NL Actief (voorheen Fit!vak) Fitnesstrainer A, het internationaal EREPS niveau 3 certificaat en we bereiden je ook voor om op een praktische en kwalitatieve manier aan de slag te gaan in de fitnesssector in Nederland. Start vandaag nog met het veranderen van je carrière en je leven!

Zelfstudie met studiecoach

 • Je kan meteen met de e-learning functionele anatomie, inspanningsfysiologie en trainingsleer aan de slag in het leerportaal. Dit zijn unieke interactieve leermodules voor professionele Fitnesstrainer A.
 • Je wordt op afstand begeleid door een studiecoach.
 • Doe online proefexamens/toetsen om je optimaal voor te bereiden op het theorie examen. Je kan dit blijven gebruiken gedurende de opleiding om je kennis op de proef te stellen!
 • Je krijgt gratis toegang tot de Muscle & Motion App; met 3D animaties op het gebied van anatomie en bewegingsleer

Nationaal en internationaal erkend

 • Na het succesvol afronden van deze opleiding ontvang je een nationaal en internationaal Fitnesstrainer A diploma.
 • De opleiding is erkend door NL Actief op niveau EQF3, je ontvangt dus het officieel nationaal erkende Fitnesstrainer A NL Actief diploma.
 • Vanuit EREPS ontvang je het Europees erkende EQF3 Fitnesstrainer certificaat.
 • Je wordt tevens, zonder kosten, voor 12 maanden geregistreerd in het Europese EREPS register
 • Met dit diploma kan je tevens registreren in het Nederlands register voor erkende fitness professionals: FITNED
 • Deze opleiding vormt een sterke basis voor een professionele personal training vervolg opleiding, zoals de NASM Personal Training opleiding.
 • De opleiding kan eventueel in combinatie met de Fitness B of als totaal opleiding worden gevolgd, samen met Fitness B en NASM Personal Training
The European Register of Exercise Professionals (EREPS) logo
Fitned logo

EFAA opleidingen heeft in de samenstelling van de opleiding gekeken naar effectief omgaan met tijd, kostenefficiëntie voor de deelnemer, de mogelijkheid om zelfstandig, op elk moment, thuis te leren en in de praktijkdagen zo effectief als mogelijk de theorie omzetten naar praktische vaardigheden en voorbereiding voor het examen.

Vanuit deze Fitnesstrainer A opleiding - online zelfstudie van EFAA ben je klaar om een vervolgstap te nemen naar een specialisatie zoals de Outdoor expert/Bootcamp opleiding, de NASM Personal Training opleiding of een andere vervolgopleiding in de fitnessbranche in Nederland. Ben je klaar om je carrière naar een hoger niveau te tillen? Kies dan nu je voorkeur locatie en startdatum!

Extra’s voor alle cursisten van de Fitnesstrainer A bij EFAA:

Je ontvangt, als deelnemer van de Fitnesstrainer A opleiding bij EFAA, het COACH24 programma er gratis bij voor een vol jaar! Wat houdt dat in?

 • Gezonde leefstijl (BRAVO) online thuisstudie
 • Een Gezond Lichaam online zelfstudie
 • Beweegcoach online thuisstudie
 • Voedingcoach online zelfstudie
 • Healthy Lifestyle promotor (inclusief EQF2 Europees erkend certificaat)
 • Je krijgt de beschikking tot het trainers netwerk dossier
 • Je krijgt de beschikking over het Bewegen als medicijn dossier

Lees hier alles over het COACH24 programma.

Vervolg voordeel

Je ontvangt 150 euro opleiding kortingscheque als je na de Fitnesstrainer A meteen doorgaat met de NASM Personal Trainer opleiding of de Leefstijlcoach opleiding.


Online leren

De on-demand opleiding bestaat uit 10 hoofdstukken (opgenomen lessen in het leerportaal) waarin je wordt voorbereid op de NL Actief (voorheen Fit!vak) examens. Hierin staan de volgende onderwerpen centraal:

 1. Klantbegeleiding en gastheerschap
 2. Gedrag en gedragsverandering bij training en voeding
 3. Functionele anatomie
 4. Biomechanica
 5. Inspanningsfysiologie
 6. Trainingsleer
 7. Krachttraining met musculaire trainingsapparatuur
 8. Voeding en sport
 9. Blessurepreventie en behandeling
 10. Dopingpreventie

Het lesmateriaal voor de theorie bestaat verder uit het cursusboek Fitnesstrainer A van NL Actief (voorheen Fit!vak) en het online leerprogramma is onderverdeeld in e-learning 4 modules. Het studieboek omhelst de complete theorie van de Fitnesstrainer A opleiding en dien je in zijn geheel te bestuderen.

EFAA opleiding heeft er voor de anatomie, fysiologie en trainingsleer voor gekozen om een interactieve leervorm aan te bieden. Interactief leren is een unieke, leuke en effectieve toevoeging in het leerproces en EFAA opleidingen biedt deze manier van leren in de Basis en Functionele Anatomie, Fysiologie en de Trainingsleer e-learning.

Afbeelding 1

Lees hier meer over het unieke van de interactieve leermethode van deze e-learning.

Het theorie examen is afgeleid van het NL Actief Fitnesstrainer A boek. Daarnaast krijg je tevens de beschikking over een compleet Fitnesstrainer A videolessen dossier die behoren bij bovengenoemde oefenstof.

Praktijk

De praktijk bestaat uit 80 uur stagelopen bij een sportcentrum en het uitwerken van de stageopdrachten. Omdat dit een on-demand opleiding is, ontvang je van EFAA een specifiek EFAA praktijk stage opdrachten boek erbij.

Klik hier voor de bij ons bekende stageplaatsen. Je mag natuurlijk ook zelf een stageplaats zoeken.

Wat maakt deze opleiding bij EFAA opleidingen bijzonder?

De visie van EFAA opleidingen ‘bewuster gezonder leven op de meest natuurlijke manier’. Helaas leeft momenteel ruim 75% van de bevolking nog te ongezond en doen WHO, Gezondheidsraad en landelijke overheden er alles aan om dat tij te keren. De Fitnessbranche zien wij als de meest ideale uitvoerder van leefstijl begeleiding, bewustwording en preventie.

De Fitnesstrainer A opleiding vormt het fundament, waarmee de trainer mensen al kan helpen om o.a. te voldoen aan de Gezondheidsraad beweegrichtlijn, de Schijf van 3. Hiermee zien wij dus als trainer een verlengstuk en uitvoerder van de WHO en Gezondheidsraad richtlijnen en de primaire preventie ambassadeur en begeleider naar gezonder leven. Vanuit die basis en dat gedachtengoed reiken wij onze deelnemers extra inzichten en workshops aan, additioneel en gratis, omdat we geloven dat wij als sector de meest belangrijke schakel zijn naar een gezondere toekomst.

Inhoudelijk zorgen we er natuurlijk voor dat de deelnemer optimaal in de opleiding zit, waarvoor een opleidings/studie coach gedurende de gehele opleiding contact heeft met de deelnemer. Met de additionele cadeaus willen we de deelnemer ondersteunen en bewuster maken wat de impact kan zijn van dit fantastische vakgebied en hoe je met een klein beetje bewustwording een enorme positieve impact kan hebben op de levens en gezondheid van mensen.

Zonder specifieke vooropleiding kun je toch deelnemen aan deze opleiding. Wel wordt deze opleiding afgesloten met examens op niveau 3. Uiteraard dien je affiniteit te hebben met fitness en sport en is enige trainingservaring een pre.

Ten tijde van de examens dien je tenminste 16 jaar te zijn.

Deze opleiding wordt afgesloten met een theorie en praktijkexamen.

Theorie-examen

Het theorie-examen bestaat uit het maken van een kennistoets, deze bestaat uit 60 meerkeuzevragen.

Praktijkexamen

Het praktijkexamen bestaat uit het daadwerkelijk geven van een fitnesstraining. Dit examen vindt plaats bij een opleidingslocatie (verschillende locaties mogelijk). Om deel te mogen nemen aan dit praktijkexamen dient men aan de volgende voorwaarden te voldoen:

 • Men dient het theorie-examen behaald te hebben.
 • De stageopdrachten (portfolio) en de opdrachten in het EFAA praktijkstage handboek dienen voldoende beoordeeld te zijn.
 • Het lesvoorbereidingsformulier (LVF) dient voldoende beoordeeld te zijn.

Als je het theorie examen behaald hebt van de Healthy Lifestyle promotor, ontvang je een officieel erkend Europees erkend EQF2 Healthy Lifestyle promotor diploma. Als je voldaan hebt aan alle exameneisen dan ontvang je een door NL Actief (voorheen Fit!vak) nationaal erkend Fitnesstrainer A diploma, wat ook Europees erkend is door Europe Active op niveau EQF3. Je bent daarmee een bevoegd en professioneel medewerker voor een sport- en fitnesscentrum en gekwalificeerd om zelfstandig les en leiding te geven aan individuen en groepen. Je wordt automatisch, na het behalen van dit diploma gratis voor 1 jaar geregistreerd in het Europese EREPS-register.

Het volgen van de Fitness A zelfstudie opleiding verloopt als volgt:

 1. Doorlopen van de online thuisstudie Functionele Anatomie, Inspanningsfysiologie en Trainingsleer (gemiddelde studiebelasting 90 uur – afhankelijk van het eigen studietempo).
  1. De startdatum van de e-learning wordt bepaald door jou zelf
  2. Je ontvangt na de definitieve inschrijving een inlogcode waarmee je kunt starten met de e-learning modulen en videolessen.
  3. Het theorie boek wordt thuis gestuurd
 2. Doorlopen van de online thuisstudie Fitnesstrainer A (gemiddelde studiebelasting 40 uur – afhankelijk van het eigen studietempo).
 3. Stage en uitwerken stageopdrachten (80 uur)
 4. Het theorie- en praktijkexamen

De geschatte studiebelasting van deze opleiding bedraagt en bestaat uit:

Het volgen van de theoretische e-learning modules, bekijken van de videolessen en het bestuderen van de lesstof 130 uur
Stage en uitwerken stageopdrachten 80 uur
Theorie en praktijk examen 5 uur
Totaal 205 uur

Na inschrijving kan je meteen thuis en op eigen tempo aan de slag met de e-learning Fitnesstrainer A, Anatomie, Fysiologie en Trainingsleer. Het cursusmateriaal krijg je 18 maanden ter beschikking, maar je bepaalt zelf hoe snel je de opleiding doorloopt.

De kosten van deze opleiding bedragen, als je in een keer betaalt, € 690,00 min 40,00 euro "in een keer betalen"-korting, dus € 650.00,- (excl. examenkosten)

Je kan ook in 10 termijnen betalen, dan zijn de termijnkosten € 69,00 (excl. examenkosten)

Examenkosten (theorie en praktijk examens): € 275,-

Betaal je in termijnen, dan moet het 1e termijn voor de start van de opleiding voldaan zijn en de examenkosten dienen tegelijkertijd met de eerste termijnbetaling betaald te worden. (overige termijnen volgens afspraak op factuur.)

Kosten voor deze opleiding zijn inclusief:

 • E-learning module: Fitnesstrainer A met videolessen van alle hoofdstukken uit het Fitnesstrainer A boek (behalve anatomie, fysiologie en trainingsleer, omdat hier aparte e-learning modules voor zijn)
 • E-learning module: Functionele anatomie
 • E-learning module: Inspanningsfysiologie
 • E-learning module: Trainingsleer
 • Het COACH24 programma
 • Een samenvatting met de kernnaspecten per hoofdstuk
 • De mogelijkheid om een praktijkdag bij te wonen op locatie (optioneel)
 • Studieboek NL Actief (voorheen Fit!vak) Fitnesstrainer A
 • Videolessen Anatomie / Inspanningsfysiologie / Trainingsleer
 • Een studiecoach aan wie je via de mail, telefonisch of via Zoom vragen kunt stellen over de lesstof en het maken van examenopdrachten.
Voor inhoudelijke vragen en ondersteuning tijdens de cursus of vragen voor de docent kun je contact opnemen met een van onze studiecoaches via studiecoach@efaa.nl.

Je bent hier:

Waarom EFAA opleidingen?

 • Meer dan 35 jaar ervaring
 • Al meer dan 35.000 mensen opgeleid
 • Erkend door NL Actief
 • Europese (EQF/eReps) erkenning Europe Active
 • Officieel opleidingspartner NASM
 • Combinatie opleidingen online en praktijk leren
 • Locaties door heel Nederland
 • Voordelige combinatie- en totaalpakketten
 • Gespreid betalen mogelijk

opleidingskosten

in 10 termijnen van69,00
(of in een keer € 650,00)
exclusief

examenkosten

€ 275,00

locaties & startdata

Online zelfstudie opleiding (geheel online te volgen)
--

AANGESLOTEN BIJ