03-03-2024

Klantgericht, doelgericht, gezondheidsgericht!

Het vak van Fitnesstrainer en Personal Trainer is aan het veranderen. Dit komt vooral doordat de vraag van de klant blijft veranderen. Waar de gemiddelde fitnessklant 20 jaar geleden de spieren wilde versterken om er goed uit te zien, is de top 5 van doelen van de huidige fitnessklant: 1. Afvallen, 2. Fitter worden, 3. Gezond blijven/healthy ageing, 4. Gezonder leven met een chronische aandoening en 5. Een specifiek prestatiedoel bereiken. Dit vraagt iets van de trainer en personal trainer. Voorheen was uitgebreide kennis over anatomie, fysiologie en trainingsleer voldoende om het vak fitnesstrainer en personal trainer uit te voeren, momenteel worden er door klanten vragen gesteld over voeding, stress management, motivatie, rust en ontspanning, enz. De klant wil gewoonweg resultaat bereiken en fitness en training, is altijd een onderdeel van de oplossing, maar nooit de complete oplossing.’

Deze veranderende behoeften van fitness klanten zal alleen maar toenemen. Er komen in Nederland 70.000 diabeten per jaar bij, overgewicht en obesitas bij volwassenen is al hoger dan 55%, we hebben te maken met steeds onfittere jeugd en we worden steeds ouder door de medische wetenschap, maar hebben wel te maken met een vloedgolf van te zwakke ouderen, waarvan velen het tij willen keren.

Bovendien heerst er volgens de WHO, een serieus tekort aan Health Literacy, wat betekent dat de meeste mensen te weinig kennis hebben van gezond leven om gezonde keuzes te kunnen maken. Toch zijn de onderzoekers het over eens, het gezond leven recept is bekend en er worden ook richtlijnen van uitgegeven. Omdat er geen systeem is wat deze richtlijnen en essentiële inzichten verstrekt aan ons inwoners, krijgt zelfs de jeugd van tegenwoordig deze kennis niet mee, met alle gevolgen van dien voor de opgroeiende generaties.

Wat moet je hiermee als fitnesstrainer of personal trainer? Allereerst is het belangrijk dat je een sterke basiskennis hebt op het gebied van voeding. Niet alleen wat gezond is, maar wat past bij welk doel. Deze kennis is ook al gedeeltelijk opgenomen in de Fitnesstrainer A opleiding en NASM Personal Trainer opleiding. Een verdieping op dit vlak is zeker waardevol, daarom bieden wij vanuit EFAA opleidingen ook alle deelnemers van de Fitnesstrainer A en NASM PT opleiding, de online thuisstudie ‘Voedingscoach’ gratis als extra studiemateriaal aan.

Maar er is meer te leren. In de afgelopen jaren en zelf eeuwen hebben zich enkele beschavingen en vele filosofen en onderzoekers geboden over de vraag, hoe kunnen we met preventieve leefstijl factoren ons lijf duurzaam gezonder houden. In het volgende deel van deze serie zetten we een aantal van deze beschavingen, filosofen en onderzoekers op een rijtje en wat ze ons te leren hebben.

De fitnesstrainer en personal trainer van de toekomst is in ieder geval ook een leefstijl kenner en wellicht zelfs een gedragskenner, ondersteuner, promoter en coach.

Bekijk hier de video van dit deel en hier deel 2 van deze serie.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO