12-08-2019

Als je iemand begeleidt die 10 kilo wilt afvallen en je vraagt, op een schaal van 0 tot 100 hoe graag ze dit doel willen bereiken, dan is de kans groot dat ze 100 teruggeven. Men heeft er waarschijnlijk al een aantal pogingen voor gedaan die op niks of zelfs op achteruitgang zijn uitgelopen. Nu hopen ze het resultaat volledig te bereiken en men hoopt het zelfs vast te houden. Aanpakken dan, leefstijl omgooien en resultaat bereiken. Was het maar zo gemakkelijk, want als je het plan klaar hebt, wat er voor nodig is om het resultaat te bereiken, en je stelt dan de vraag, voor hoeveel procent ben je er van overtuigd dat je dit volledig uit gaat voeren, dan komt in alle gevallen een lager percentage naar voren dan 100, althans in mijn ervaring. Velen zelfs onder de 50%. Toch is de 100% resultaat aanpak waarschijnlijk de meest gemakkelijke.

Het recept om gezond af te vallen is geen rocket science, elk dagdeel bewegen, 30 tot 60 minuten, 3 keer per week sport en 3 keer per week spiertraining. Qua voeding, geen geraffineerde/enkelvoudige suiker, veel groenten, rauwkost, fruit, peulvruchten, eiwitten en noten, geen alcohol en frisdrank en veel water en thee. Waar het bij de meeste al op struikelt is de suiker. Het komt al effe hard binnen, geen suiker, zeker als je gewend bent om elke dag pasta of jam op de boterham te doen, onderweg een Snickers te pakken, een energiedrankje om de dorst te lessen, gek bent op koekjes en het toetje nooit laat staan, sterker nog, er is altijd wel iemand die het niet wil, dus die tweede gaat er ook wel in. Het kan als een straf overkomen om die gummybeertjes s’avonds op de bank, samen met dat litertje cola, te moeten laten staan. De opmerking is dan ook vaak, ‘we gaan ons best doen’ of ‘ik ga het proberen’, en juist dat is gedoemd om te falen.

Wat er dan namelijk gebeurt is, dat je meerdere keren per dag te maken gaat krijgen met ‘keuzestress’. Als je je niet gecommitteerd hebt om er vanaf te blijven, dan ga je het dus proberen. Proberen is nooit voor 100%, dus zal je bij elke gelegenheid, een keuze moeten maken, deze keer wel of niet. Die stress en de bijbehorende teleurstelling na die keren dat je voor wel hebt gekozen, zorgen ervoor dat we continu in de vechtstand staan en ons brein dan meer cortisol en adrenaline aan gaat maken. Dit beperkt ons o.a. in bewuste keuzes kunnen maken en tast de kracht van ons immuunsysteem aan.

Kijken we naar motivatie strategieën, dan is bekend dat ergens 100% voor gaan gemakkelijker is dan er 98% voor gaan. 100% is een keuze, een beslissing, dat doet iets met je onderbewuste en je intrinsieke motivatie. ‘Proberen’ is een opdracht aan ons onderbewuste van ‘af en toe wel en af en toe niet’, of zelfs ‘dat hebben we al vaker gedaan, duurt niet lang’. Beter dus een leefstijl switch kiezen en daar voor 100% voor gaan. Succes is niet gegarandeerd, maar de kans op succes is vele malen groter.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO