29-11-2022

1 op de 3 kinderen overgewicht of obesitas en dit neemt toe!

WHO Europa heeft een nieuw ‘’Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI)-rapport’’ gepubliceerd, waarin trends in overgewicht en obesitas bij kinderen in de basisschoolleeftijd worden gemeten. Vandaag de dag heeft 1 op de 3 schoolgaande kinderen in de EU te kampen met overgewicht of obesitas, en de cijfers nemen in veel landen toe. Dit is een groeiend probleem dat dringend moet worden aangepakt, aangezien het langdurige gevolgen zal hebben voor toekomstige volwassenen.

Het rapport geeft ook cijfers over de levensstijl van kinderen. Hoewel 87% van de kinderen minstens één uur per dag actief of krachtig speelt (wat de WHO-aanbeveling is voor lichaamsbeweging voor kinderen van 5-17 jaar), eet slechts 43% elke dag fruit en 34% groenten. Bovendien besteedt 43% minstens twee uur per dag aan tv-kijken of het gebruik van elektronische apparaten.

Dr. Kremlin Wickramasinghe, ad interim-hoofd van het Europees Bureau voor de preventie en bestrijding van chronische ziekten van de WHO, benadrukte het belang van versnelde acties om de obesitascijfers te verlagen. Hij voegde eraan toe dat “we dringend een beter beleid nodig hebben dat ons kan helpen de huidige trends in obesitas bij kinderen om te buigen – vooral in de nasleep van de COVID-19-pandemie die wordt gezien als een gevaarlijke aanjager van overgewicht en obesitas”.

In een paneldiscussie, die werd georganiseerd als onderdeel van het lanceringsevenement op 8 november 2022, onderstreepten vertegenwoordigers van de lidstaten het belang van bewustmaking en verdere ontwikkeling van de samenwerking tussen scholen en ouders, vooral omdat de vroege levensfasen van kinderen cruciaal zijn voor hun toekomst. Ook is het nodig om de voorwaarden te scheppen die kinderen in staat stellen voldoende te bewegen en gezonde voedingskeuzes te maken. Het ontwikkelen van sector overschrijdende samenwerking is van het allergrootste belang om meer te bereiken en het obesitasniveau in Europa te verminderen.

Het volledige rapport is hier beschikbaar.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO