24-10-2022

21/7 concept voor een optimale gezondheid en een gezond gewicht!

Iedereen weet dat bewegen belangrijk is voor de gezondheid, maar waarom en hoe precies, die inzichten missen de meeste mensen. Een van de 7 essentiële inzichten van Bewegen als medicijn, die eigenlijk iedereen zou moeten weten is het 21/7 in beweging concept. Hier een korte toelichting;

We zitten teveel, zeker als je een kantoorbaan hebt natuurlijk, maar zelfs mensen die dat niet hebben, zitten vaak te lang en te veel. De Gezondheidsraad adviseert ons om 150 minuten per week te bewegen, maar ze adviseren ook om langdurig zitten te voorkomen. In het boek ‘Bewegen als medicijn, hoe doe je dat?’ zijn die twee adviezen met elkaar gecombineerd in het 21/7 in beweging concept. 21/7 staat voor 21 wakkere dagdelen in 7 dagen.

Elk dagdeel dat we niet bewegen, dus stilzitten, verhoogt o.a. onze bloedsuikerwaarden, waardoor onze alvleesklier in actie moet komen met insuline, om de bloedsuiker te doen dalen. Een bij-functie van de insuline die door de alvleesklier geproduceerd wordt en in onze bloedbaan gespoten wordt, is het omzetten van de opgenomen suikers naar lichaamsvet. Tevens blijven er, als we te weinig actief zijn, voortdurend suikers circuleren in ons systeem, temeer als we doorlopend suikerrijk blijven eten.

Ons lijf in beweging zetten, doet meteen aanspraak maken op de suikers die opgeslagen liggen in de spieren en lever. Die maken dan weer ruimte voor suikers die circuleren in onze bloedbaan. Bewegen we elk dagdeel (ergens in de ochtend, middag en avond), dan zorgen we ervoor dat de bloedsuikerspiegel in balans blijft en de alvleesklier niet overbelast geraakt. Willen we tevens de vetstofwisseling activeren, dan zal de beweegactiviteit langer moeten duren dan 5 a 10 minuten, in de eerste paar minuten verbruiken we namelijk met name suikers als energiebron. Voor mensen die echt voor resultaat gaan wordt 20 tot 30 minuten per dagdeel geadviseerd.

Als je denkt, ik sport wel in de avond, dan moeten we je teleurstellen, onderzoeken wijzen uit dat de nadelen van een dag zitten niet teniet gedaan kunnen worden door een uurtje sporten in de avond. Wel is dat uurtje natuurlijk beter dan weer op de bank gaan zitten. Tevens is het zo dat je je energie beter kan verdelen over de dagdelen. Beter voor je bloedsuiker, beter voor je spieren en beter voor je vetverbranding.

21 dagdelen in de week dus lekker in beweging!

Wil je alles weten over de 7 inzichten van bewegen als medicijn en/of inhaken op de preventie beweging, kijk op www.hoedoejedat.nu, bestel het boek en download het manifest. Ook kan je hier gratis inschrijven als particulier, professional of organisatie voor een bewustwordingspakket.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Leefstijlclub
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Leefstijlclub
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO