15-07-2019

Meer dan 50% van de volwassen Nederlanders heeft overgewicht, zelfs meer dan 70% van de 70 plussers. De meerderheid hiervan wil ook afvallen, maar krijgt zoveel onzinnige zogenaamde oplossingen op het netvlies, dat de juiste keuze maken hieruit lastig blijkt. Van pilletjes, poedertjes, kuurtjes , pleistertjes, apparaatjes tot diëten, hardbody challenges en 10 weken plannetjes, allemaal zorgen ze voor effect, maar ook allemaal voor korte termijn en meestal verlies je ook nog eens de verkeerde kilo’s, vocht en spiermassa in plaats van onderhuids vet. De enige duurzame remedie is gezonder leven, meer bewegen, sporten, spiertraining, (enkelvoudige) suiker in de voeding en het drinken achterwege laten, veel plantaardige en eiwitrijke voeding eten. De WHO en de Gezondheidsraad is er al jaren duidelijk over en in de Blue Zone gebieden wordt de effectiviteit van deze leefwijze al tientallen jaren aangetoond.

Als je dan besloten hebt om het eindelijk eens op de duurzame manier te gaan doen, dan zijn er in de regel 3 methoden om het aan te pakken, zo leert de ervaring.

Methode 1: Proberen

Je verneemt van de essentie van de aanpak en denkt dat het zou kunnen werken. Je denkt ‘Dat klinkt goed, ik denk dat ik dit maar eens ga proberen’. Met in je achterhoofd de tientallen pogingen die je al genomen hebt met van allerlei middeltjes en mogelijkheden en die alleen tijdelijk hebben gewerkt. De ervaringen leiden echter meestal tot het falen van elke volgende poging.  ‘Proberen’ leidt namelijk in de meeste gevallen tot het staken van de poging binnen een paar weken. Het laat namelijk teveel ruimte voor ‘ik heb het geprobeerd’..

Methode 2: Geleidelijk

Dit is de methode waar de meeste mensen voor kiezen, de geleidelijke manier. Eerst focus op een onderdeel, dat goed integreren in de leefstijl en dan door naar het volgende. Op zich een goeie manier, want het aanpassen van een gewoontegedrag heeft meestal tijd nodig, zeker als de motivatie nog niet optimaal is. De keerzijde van deze methode is, dat de effecten lang op zich laten wachten, waardoor de kans op uitval op den duur toch op de loer ligt. Maar voor de doorzetters is dit een prima manier om het overgewicht te lijf te gaan.

Methode 3: de Switch methode

Steven Covey noemt dit de paradigma switch methode. Je verneemt van de aanpak, gelooft erin dat dit de enige manier is, besluit om het toe te gaan passen en gaat er voor 100% voor. Dit is bij uitstek de meest succesvolle methode, echter deze methode vergt een ijzeren doorzettingsvermogen en discipline. Ons aangeleerde gewoontegedrag zal ons namelijk trachten terug te werpen en daar ook argumenten voor opwerpen in de vorm van ‘ja maar’ of ‘voor een keer’. Maar voor iedereen die de persoonlijke gezondheid op nummer 1 kan zetten en de knop om kan zetten, ga meteen voor de meest effectieve aanpak, elk dagdeel bewegen, 3 keer per week sporten en spiertraining, geen (enkelvoudige) suiker meer eten en drinken, elke dag veel plantaardige en eiwitrijke voeding eten.

Ben je professional in het begeleiden van mensen met overgewicht, weet dat de deelnemers van methode 1 heel veel begeleiding en coaching nodig hebben, de deelnemers van methode 2 langdurig begeleiding en coaching en voor de deelnemers van methode 3 werkt vaak een goed gestructureerd programma met gezamenlijk sporten, thema bijeenkomsten, voedingsbegeleiding en coaching zoals X-Fittt het best.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO