17-07-2018

Ab Dijkhuis van de Radbout universiteit Nijmegen gaf een presentatie tijdens het Europe Active Health & Fitness forum op 8 april 2015 in Keulen, over gedrag en motivatie. Hij start zijn pleidooi met de stelling dat wij als begeleiders met name moeten begeleiden om luiheid te doorbreken en wilskracht ontwikkelen. We krijgen de 'marchmellow test film' te zien (Bekijk film).  Van nature zijn wij mensen blijkbaar lui aangelegd en in de afgelopen 100 jaar hebben we ons best gedaan om die luiheid te voeden en het gemakkelijker te maken lui te zijn en luier te worden. Die luiheid eist een flinke tol op onze gezondheid en is de meeste mensen zelfs vroeg of laat fataal.

Volgens Bob Duffy, managing Director van het Ipsos MORI Social Research Institute, is 79% van de mensen er wel van overtuigd dat leefstijl belangrijk is voor een goede gezondheid, maar slechts 37% zien een gebrek aan beweging als een primaire oorzaak van een slechte gezondheid. Het lijkt erop dat ook in ons denken de luiheid het wint.  Er is volgens Duffy nog enorm veel verwarring en gebrek aan kennis over hoe we denken over gezondheid, gezonde leefstijl en het belang van bewegen. Wij als branche hebben nog veel werk te verzetten volgens Duffy om erkend te worden als leefstijladviseurs.

De strategieën die veelbelovende effect genereren om luiheid tegen te gaan zijn volgens Duffy belonen, meten, kennis, sociale betrokkenheid, sociale druk, commitment en consistancy, ofwel, eerst kleine commitment, dan pas opvoeren, link situaties aan gedrag, waardoor situaties de cue worden tot actie en het plannen van pro actief gedrag.

Onze uitdaging is, deze aspecten samen pakken in een strategie die we toe kunnen passen bij alle leden. Als men de stap naar de club al heeft gemaakt, is de eerste luiheid al overwonnen, het is aan ons om die pro actieve houding te begeleiden zodat men hem vast kan houden.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO