21-09-2020

Bewegen is misschien wel het meest belangrijke preventie middel voor een goede gezondheid, en dan wel bewegen volgens de beweegrichtlijn van de Gezondheidsraad. De preventieve kracht die ervanuit komt is onvoorstelbaar, we weten nu zelfs dat het toepassen van de beweegrichtlijn de kansen om met Corona op de IC te belanden enorm kan beperken. Maar de preventieve kracht van bewegen rijkt natuurlijk veel verder. Er is bijna geen aandoening, waar bewegen niet een preventieve werking op heeft. Waarom past dan niet iedereen die richtlijn toe? Volgens de WHO ligt dat in eerste instantie door een gebrek aan kennis en inzicht. Mensen horen wel dat bewegen gezond is, ‘maar men zegt zoveel’. Een gebrek aan inzicht en bewustzijn over de essentiële inzichten van bewegen als medicijn leidt tot een gebrek aan intrinsieke motivatie om gezonde initiatieven te willen nemen. Veel mensen zijn dus door een gebrek aan inzicht en kennis extrinsiek gemotiveerd, waardoor we impulsiever reageren (op o.a. de marketingkracht van de fastfood industrie) en vaak blijven doen wat we altijd gedaan hebben. Het resultaat is een wereldwijde inactiviteit, diabetes en overgewicht pandemie.

Fitness professionals zijn de aangewezen educators en inspirators van de essentiële inzichten van bewegen als medicijn. Ze hebben natuurlijk die rol al om mensen te ondersteunen fitter te worden en sterker. Door echter alle beweegvormen te adviseren en waar mogelijk te begeleiden, worden fitness trainers en personal trainers, actief en gezond leven adviseurs en trainers. Daarvoor is het dan wel noodzakelijk dat we de essentiële inzichten niet alleen kennen, maar dat we ze ook toe kunnen lichten. Want pas als mensen ze begrijpen zorgt het ervoor dat de intrinsieke motivatie om gezonder te leven toeneemt.

Toets dus gerust eens of je uit kan leggen wat het ‘waarom’ is achter de essentiële inzichten van bewegen als medicijn.

Dit zijn de 7 essentiële inzichten van bewegen als medicijn;

1- 21/7 in beweging

2- Minimaal 10

3- 5 extra

4- Verlaag je biologische leeftijd

5- Verlaag je cardio vasculaire leeftijd

6- Niet kleven

7- Samen, 1 + 1 = gezonder!

De vragen om te beantwoorden zijn;

  1. Wat betekent het inzicht exact?
  2. Wat is het risico van het niet toepassen?
  3. Waarom is het belangrijk, wat is de winst van het wel toepassen?
  4. Wat is compact het achterliggende inzicht wat we moeten weten?

Voorbeeld: 21/7 in beweging

1. Wat betekent het inzicht exact?

21/7 staat voor elk dagdeel een beweegmoment: van 6.00 uur tot 12.00 uur een keer, van 12.00 uur tot 18.00 uur een keer en van 18.00 uur tot 24.00 uur een keer. Meerdere keren is natuurlijk beter.

2. Wat is het risico van het niet toepassen?

Een dagdeel niet bewegen zorgt ervoor dat je bloedsuikerwaarde en de lipiden (vetten) in je bloed stijgen, waardoor je alvleesklier insuline vrijlaat om de bloedsuiker te doen dalen. Hierdoor gaat je lichaam overmatige energie opslaan in vetten waardoor de kans op overgewicht, obesitas, diabetes en dichtslibbing van de bloedvaten toeneemt. Een dagdeel niet bewegen is dus een dagdeel de vetproductie in je lichaam activeren.

3. Waarom is het belangrijk, wat is de winst van het wel toepassen?

Een dagdeel bewegen of sporten, betekent de vetverbrandingsmotor aanzetten. Het is beter om korte beweegmomenten te verdelen over de dag, dan een keer per dag langer te bewegen. Op die manier onderbreken we ook langdurig zitten.

4. Wat is compact het achterliggende inzicht wat we moeten weten?

In het kort: een dagdeel niet bewegen, sporten of trainen = vet aanmaken, een dagdeel wel bewegen (langer dan 10 minuten) is vet verbruiken!

Geef jij de antwoorden op de andere 6 essentiële inzichten?

Werk je met een team, leg de toets dan eens neer bij je team, want als zij het compact weten te verklaren, zijn ze beter in staat de boodschap over te brengen op de leden en hebben ze meer positieve invloed op de leefstijl en gezondheid.

Check hier de factsheet en de poster over de 7 essentiële inzichten van Bewegen als medicijn.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO