22-10-2018

Als je mensen vraagt, “ beweeg jij wel genoeg” dan blijkt de meerderheid dit met droge ogen te bevestigen. Toch is dat bij bijna 60% niet het geval, en als we de spiernorm letterlijk nemen, zoals omschreven in de Gezondheidsraad beweegrichtlijn, dan is dat meer dan 80%, zo blijkt uit onderzoek van Nieuwe Gezondheid en het I&O research onder 4300 Nederlanders.

De Gezondheidsraad adviseert (in de  nieuwe beweegrichtlijn 2017) 2 keer per week sporten en 2, maar nog liever 3 keer per week de spieren trainen. Onderzoek van I&O research wijst uit dat slechts 42% van de Nederlanders 2 keer per week sporten behaald en onderzoek van Nieuwe Gezondheid wijst uit dat slechts 13% de 2 keer per week spieren trainen richtlijn haalt. Het is zelfs zo dat slechts 63% van de Nederlanders minimaal 12 keer per jaar sport.

De meest populaire sporten zijn fitness, fietsen, hardlopen en wandelen. Onderzoek wijst uit dat meer dan de helft van de Nederlanders liever niet bij een club of vereniging sport, maar dat liever op eigen houtje doet. Onderzoek wijst echter ook uit, en dat is natuurlijk al duizenden keren bewezen de afgelopen jaren, dat mensen die niet sporten vaker lichamelijke klachten hebben.

Oorzaken?

De oorzaken moeten we in eerste instantie met name zoeken in bewustwording. De nieuwe spier richtlijn is in november 2017 gepubliceerd, maar er is geen publiekscampagne gehouden. De meeste Nederlanders zijn op dit vlak dus nog onbewust onbekwaam. Zouden mensen weten dat je de kans op blessures en fracturen, hoge bloeddruk, diabetes, overgewicht, obesitas, osteoporose, het Jo-jo effect en nog veel meer aandoeningen significant verlaagt, dan zouden ze wellicht de stap naar spiertraining wel maken.

Vaak denken wij, professionals, dat men het onderhand wel weet. Toch is dat niet zo. Mensen bewust maken van de effecten van spiertraining kan net de hefboom zijn  die hun motiveert om in actie te komen. Verschillende gedragsveranderingsmodellen en theorieën wijzen uit dat adequate kennis en bewustzijn over een bepaald thema, de voordelen kennen van het wel doen en de nadelen van het niet doen, essentiële factoren zijn om mensen aan te zetten tot gedragsverandering.

Ben de inspirator in de regio en stimuleer je omgeving om in ieder geval de juiste keuzes te kunnen maken. Wil je de inspiratieposter over spiertraining ontvangen, mail naar info@nieuwe-gezondheid.nl.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO