09-12-2019

Iedereen weet het inmiddels, zitten is het nieuwe roken. Een uur aaneengesloten zitten, is vijf minuten eerder sterven, zo wordt beweerd. Langer dan 1 uur zitten vertraagt stofwisseling en verhoogt de risico’s op hart en vaatziekten, diabetes, osteoporose, sarcopenie, overgewicht en obesitas, enz., enz. Dit bericht bereikte ons voor het eerst, een jaar of 15 geleden. VWS presenteerde destijds de FLASH (Fietsen, Lopen, Actiemomenten, Sporten en Huishoudelijke activiteiten) campagne. In 2007 werd de 30 minuten bewegen campagne gelanceerd, om Nederland meer in beweging en van de stoel af te krijgen. Toch is Nederland nog steeds koplopen in Europa in langdurig zitten. Afgelopen week bereikte ons het bericht ook nog eens dat de jeugd steeds minder beweegt. Met roken heeft het 30 jaar geduurd, voordat het eerder vreemd is dat je nog rookt, in de plaats van andersom. In 1990 rookte nog 42% van de volwassenen, nu is dat nog maar 25%. Gaat het ook 30 jaar duren voor we collectief minder lang gaan zitten?

Neem de proef zelf eens op de som. Start je de ochtend met een blokje om? Onderbreek je de ochtend regelmatig door even van je stoel af te komen? Zit die lunchwandeling er al structureel in? Hoe lang zit je gemiddeld achter elkaar in de middag? En wat doe jij na het avondeten, meteen achter de PC, TV of I pad, of toch een blokje om? Hoe vaak kom je uit de stoel in de avond? Welke langdurige zit zou je als volgende willen/moeten breken?

Als je beweeg- of leefstijl professional bent, stel je deze vragen dan wel eens aan je klanten/cliënten/patiënten? Bewegen is medicijn, maar tussendoor bewegen is micro medicijn. Reik jij dat medicijn ook wel aan? Als men af wil vallen, gezonder wil leven, conditie wil verbeteren of minder last wil hebben van blessures, maar ook als men diabetes heeft, hartziekte, reuma, kanker, oseoporose, depressie, burnout, en ga zo maar door, ook dan is tussendoor bewegen super belangrijk. Bijna wekelijks maken wij mee dat mensen minder medicatie hoeven te slikken door een actievere leefstijl.  

Misschien goed om van de zit vragen een zitcheck te maken en die wat je klanten vaker voor te houden. Zo kunnen we er misschien voor zorgen dat het niet nog 30 jaar gaat duren, voor het tussendoor bewegen ingeburgerd is.

Meer verdiepen in bewegen als medicijn? Kijk op www.hoedoejedat.nu.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO