19-07-2021

Wij Nederlanders zitten gemiddeld maar liefst 9,7 uur per dag en daarmee zijn we kampioen zitten in Europa. Dat langdurig en te vaak zitten eist een zware tol op onze gezondheid. Zitten kan de kans op vroegtijdig overlijden enorm verhogen. Deze waarschuwing geldt vooral voor mensen die meer dan elf uur per dag zitten. Mensen die tussen de acht en elf uur per dag zitten hebben vijftien procent meer kans om voortijdig te sterven dan mensen die vier uur per dag zitten. Mensen die meer dan elf uur per dag zittend doorbrengen hebben veertig procent meer kans om voortijdig te sterven dan mensen die vier uur per dag zitten.

‘Het nieuwe roken’, zo wordt langdurig en veelvuldig zitten al bestempeld. Dat is een zwaar aangezette uitspraak met een kern van waarheid: volgens onderzoek kan buitensporig zitgedrag op de lange termijn leiden tot chronische ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten, en al op kortere termijn tot klachten aan spieren, pezen en gewrichten (bewegingsapparaat). Australisch onderzoek onder 200.000 volwassenen van 45 jaar en ouder toont aan dat veel zitten verantwoordelijk is voor bijna zeven procent van het aantal vroegtijdige sterfgevallen. Het lichaam is continu hard aan het werk om voedingsstoffen om te zetten naar energie en om suikers en vetten af te breken. Veel en langdurig zitten zorgt ervoor dat deze suikers en vetten minder goed worden verwerkt. “Als je zit gebruik je je spieren en vooral je beenspieren – de grootste spieren van het lichaam – nauwelijks”, legt onderzoeker Hidde Van der Ploeg uit in een reportage van Een Vandaag. Als je spieren niet voldoende in beweging zet wordt het vet en het suiker uit je bloed minder snel opgenomen, en daardoor heb je een hoger risico op hart- en vaatziekten en het ontwikkelen van diabetes.

Wat veel mensen niet weten is, dat de negatieve effecten van zitten ook gelden voor mensen die naast hun zittende activiteiten vaak sporten. De Nederlandse overheid adviseert mensen dagelijks dertig minuten matig intensief te bewegen voor een goede gezondheid. Er zijn heel simpele manieren om zitgedrag op het werk te lijf te gaan, bijvoorbeeld door om het halfuur even op te staan en de benen in actie te krijgen. Daarnaast is het belangrijk om niet langer dan twee uur aaneengesloten te zitten en op zo veel mogelijk momenten proberen te bewegen, bijvoorbeeld door:
  • de trap te nemen in plaats van de lift;
  • te lunchwandelen met collegae;
  • staand te telefoneren en vergaderen;
  • elke afspraak starten met een gezamenlijke korte wandeling;
  • vaker kleine hoeveelheden drinken te halen;
  • gebruik te maken van dynamisch kantoormeubilair;
  • gewoon even een paar squats maken achter het buro.

Kenniscentrum Sport en bewegen helpt met de juiste kennis en instrumenten verantwoord meer te bewegen. Ze delen onderbouwde kennis over bewegen voor jong tot oud, inspirerende voorbeelden en ontwikkelen producten voor de praktijk:

Beweegrichtlijnen 

Bewust bewegen met chronische aandoeningen 

Beweegcirkel 

E-book gedrag veranderen 

Database Sport- & Beweeginterventies

Overige bronnen:

https://www.allesoversport.nl/thema/gezonde-leefstijl/wat-te-veel-zitten-met-je-lichaam-doet/

John van Heel

EFAA opleidingen en Leefstijlclub

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO