15-12-2011

* Deze economische last ligt gelijk aan ongeveer 4% van het jaarlijkse wereldwijde bruto product. * 52 miljoen doden per jaar door chronische ziekten in 2030. * Niet overdraagbare ziekten een wereldwijd economisch probleem.

Londen, 18 september (Reuters) - De wereldwijde economische impact van de vijf leidende chronische ziekten -- kanker, diabetes, geestesziekten, hart- en vaatziekten en respiratoire ziekten (COPD, astma, etc.)—kan de 47 miljard bereiken in de komende 20 jaar, volgens een studie door het World Economic Forum (WEF). Het geschatte cumulatieve verlies, veroorzaakt door deze ziekten, welke samen al meer dan 36 miljoen sterfgevallen per jaar veroorzaken, en waarvan de verwachting is dat dit miljoenen sterfgevallen meer zal veroorzaken in de toekomst, vertegenwoordigt ongeveer 4% van het wereldwijde bruto product in de komende 2 decennia. “Dit is niet een gezondheidskwestie, maar een economische kwestie, welke alle delen van de bevolking raakt”, aldus Eva Jane-Llopis, WEF’s hoofd chronische ziekten en welzijn, in een telefoon interview. Het onderzoek werd gepubliceerd aan de vooravond van een tweedaagse bijeenkomst van de VN betreffende chronische- en niet overdraagbare ziekten. De VN beoogt een wereldwijd actieplan op te zetten om het groeiende aantal doden door bovengenoemde ziekten (vaak gelinkt aan voeding, tabak, alcohol en beweging) aan te pakken. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), is te verwachten dat wereldwijd het aantal doden door niet overdraagbare aandoeningen explosief groeit tot ongeveer 52 miljoen doden per jaar in 2030. Terwijl vaak gedacht wordt dat deze ziekten voornamelijk voorkomen in het rijke westen – vaak gelinkt aan vet, suikerrijk voedsel, weinig beweging en teveel tabak en alcohol – treffen deze ziekten vandaag de dag ook minder rijke/arme naties. Meer dan 80% van de sterfgevallen door deze niet overdraagbare ziekten komt voor in de landen met een laag en gemiddeld inkomen. De studie van de WEF, welke is uitgevoerd in samenwerking met Harvard School of Public Health, ontwaarde dat geestelijke gezondheid, welke vaak buiten beschouwing wordt gelaten op lijsten van niet overdraagbare ziekten, tot 16 miljard zal reiken.

FAILLIETE GEZONDHEIDSZORGSTELSELS

Olivier Raynaud, senior-director gezondheid van WEF, zegt dat de studie laat zien hoe families, naties en economieën mensen verliezen in de meest productieve jaren van hun leven. “Tot nu toe zijn we nog niet in staat geweest om een cijfer te koppelen aan wat de WHO ’s werelds grootste moordenaars noemt”, aldus Olivier Raynaud. Echter, deze getallen suggereren dat deze niet overdraagbare aandoeningen niet alleen de potentie hebben om faillissementen van gezondheidszorgsystemen te veroorzaken, maar ook de wereldwijde economie remmen. De VN meeting is de tweede meeting op hoog niveau die ooit gehouden is betreffende de bedreiging van de wereldwijde gezondheid en is gepresenteerd als een ‘één keer per generatie’ gelegenheid om de voorspelde golf van deze ziekten aan te pakken. Gezondheidsorganisaties hebben echter de angst dat commerciële bedrijven, welke voedsel, alcohol en sigaretten produceren, de meeting kapen om de eigen belangen te beschermen en overheden te overtuigen om weg te blijven van het stellen van doelen of het doen van toezeggingen. De WEF studie maakte gebruik van 3 modellen om de kosten van niet overdraagbare ziekten te berekenen – het WHO’s EPIC model, de Value of Statistical Life (VSL) aanpak en de Cost-of-Illness (COI) aanpak. De wereldwijde directe en indirecte kosten van hart- en vaatziekten kunnen oplopen tot 20 miljard over de komende 20 jaar. “Denk aan wat bereikt kan worden als de hulpmiddelen productief geïnvesteerd worden in bijvoorbeeld het gebied van educatie,” aldus WEF’s voorzitter Klaus Schwab. “De behoefte aan onmiddellijke actie is doorslaggevend voor de toekomst van de wereldwijde economie.”

Door Kate Kelland  

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO