15-10-2017

We eten te ongezond, bewegen te weinig en zitten teveel. De meesten weten het wel, maar door een anders aangemeten leefstijl lijkt het lastig tot onmogelijk om te veranderen. We hebben het immers te druk met werk, afspraken, familie, eten, social media, effe chillen, boekje lezen, favoriete TV programma en ga zo maar door.  

We lopen blijkbaar nog liever risico op de meest gruwelijke chronische aandoeningen dan preventief elk dagdeel even de benen strekken.  

Nou is het niet zo dat we er dagelijks zo bewust bij stilstaan dat we te weinig bewegen, misschien ligt daar ook wel de oplossing. Zou op elke stoel, evenals op elk pakje sigaretten, een afbeelding staan van de risico’s van langdurig zitten en te weinig bewegen, dan zou dat ons misschien triggeren om toch elk half uur even van die stoel los te komen en elke twee uur even een blokje om te wandelen.  

Misschien moeten we wel, met z’n allen, een afspraak maken; om 10.00 uur, 12.30 uur en 15.00 uur een 1000 stappen rondje, 3 keer per dag, gedurende de werkdag (in het weekend natuurlijk het dubbele). Dat is tussen de 8 a 10 minuten, evenveel als even koffie halen, naar het toilet of een sigaret roken. Van dat roken zijn de meesten al vanaf, maar voor diegenen die dat nog niet gelukt is, ga in ieder geval wandelen tijdens het paffen, dan pak je daar in ieder geval nog het voordeel van mee.  

Dus, spreek eens af met jezelf, en wellicht met je collegae, en misschien ook goed om het er met de leidinggevende over te hebben? 3 maal daags een 1000 stappen break. Goed voor je gezondheid, energie, afvoer van afvalproducten, beetje afvallen, minder rug en schouder/nek klachten, beter cognitief presteren, minder kans op burnout en stress, creatiever presteren en, het voelt gewoonweg goed. Leefstijl- en preventie medicijn dus.  

Zit je in de positie dat je mensen mag/moet adviseren, begeleiden, trainen, aansturen, coachen, leren, zoals praktijk ondersteuner, huisarts, leraar, fysiotherapeut, trainer, adviseur, coach, begeleider in de zorg, kinderopvang, enz. neem die 3 x 1000 per dag dan mee, voor jezelf, maar zeker ook voor de mensen die je adviseert en begeleidt. Naast de behandeling, training, therapie en begeleiding is dit misschien wel het meest effectieve preventie advies wat je iemand kan geven, en een mooi geschenk voor iemands leef kwaliteit en gezondheid.  

Vanaf vandaag, 3 x 1000, als dat dan echt niet lukt, maak er gerust 3 keer 500 of 3 keer 250 van, dat is dan 3 keer 5 of zelfs maar 2 minuten. Alle extra beweging is winst.  

Wil je meer leren over gezond leven, kijk op www.leefstijlclub.nl en maak een eigen account aan. Je kan hier o.a. gratis online leefstijl cursussen volgen.  

Elke dag 3 keer even in beweging, zouden we dat allemaal, collectief doen, dan zouden we al veel chronische aandoeningen voorkomen of het risico aanzienlijk verminderen. Zouden wij als fitness professionals een trend kunnen bewerkstelligen?

Stel we plaatsen allemaal dit artikel op een website in het nieuws, sturen het naar de lokale media, zetten een link op social media, delen het met vrienden, familie en collegae, zetten het artikel in een nieuwsbrief en sturen de tip naar alle bedrijven die we kennen. Zouden velen dat advies op gaan volgen? Het is het proberen waard! Laat ons samen een trend in gang zetten!  

John van Heel

EFAA/Nieuwe Gezondheid

www.efaa.nl

www.nieuwegezondheid.nl

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO