02-01-2012

De BeweegKuur is volgens minister Edith Schippers van VWS hét voorbeeld van verbinding tussen zorg en sport. Deze begeleiding naar een gezondere leefstijl voor mensen met overgewicht of bijvoorbeeld diabetes heeft zeer positieve effecten op gezondheid en arbeidsproductiviteit. Ze kiest ervoor de BeweegKuur niet in het basispakket op te nemen, maar te integreren in de impuls Sport en Bewegen in de Buurt.

Daar is 70 miljoen euro voor beschikbaar. Dat heeft de minister voor 'Sport en Gezondheid' donderdagmorgen 1 december gezegd tijdens het congres 'BeweegKuur krijgt vleugels' in Den Haag. Op meer dan 160 locaties in heel Nederland zijn in totaal zo'n 5.500 deelnemers op recept van de huisarts begonnen aan de BeweegKuur. In een periode van maximaal een jaar krijgt de doelgroep - mensen met obesitas of mensen met overgewicht in combinatie met een risicofactor als diabetes type 2 - de kans met begeleiding een gezondere leefstijl te vinden. De leefstijladviseur in de huisartsenpraktijk, de fysiotherapeut en de diëtist werken nauw samen voor dat steuntje in de rug, waarbij ook met sportaanbieders en gemeenten wordt gesproken over goed sport- en beweegaanbod in de buurt. Want het is de bedoeling dat deelnemers, die vaak jarenlang niet hebben gesport, zelfstandig blijven sporten en bewegen na de BeweegKuur.

ROS-adviseurs zijn een aanspreekpunt voor zorgprofessionals die (willen) werken met de BeweegKuur/GLI (Gecombineerde Leefstijlinterventie). Bij de uitvoering van de werkzaamheden werkt de ROS-adviseur ook nauw samen met andere organisaties. Voor de BeweegKuur landelijk is het NISB een belangrijke partner. Regionaal zijn provinciale sportraad, de GGD, de gemeente, lokale sportraad en/of welzijnsorganisaties onmisbare partners. Lokaal worden netwerken gebouwd, waarbinnen zorgprofessionals, sport- en beweegaanbieders en gemeente met elkaar samenwerken. Hierdoor zal de doorstroom van deelnemers met een (verhoogde kans op) bepaalde chronische aandoeningen vanuit zorg naar lokaal sport- en beweegaanbod verbeteren. Op deze wijze wordt de maatschappelijke participatie van de deelnemer bevorderd. De ROS bouwt daarmee aan de keten tussen eerstelijnsgezondheidszorg en het publieke domein. Een keten waarvan het belang veel verder gaat dan alleen de BeweegKuur/GLI.

Het Informatieblad “BeweegKuur en de ROS’ biedt onder andere informatie over het takenpakket van de ROS bij de BeweegKuur/GLI en de resultaten die zijn bereikt in het project BeweegKuur.   

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO