17-03-2009

Een sedentair leven leidt tot nadelige gevolgen voor de gezondheid. Het is bovendien een belangrijke groeifactor van het risico om allerlei ziekten te ontwikkelen of te verergeren. Fysieke activiteit zorgt daarentegen op elke leeftijd voor een positieve invloed op de gezondheid. De voordelen werden onlangs nog gebundeld in een rapport van de Academie voor Geneeskunde.

Sport verbetert de cardiovasculaire werkingRegelmatige fysieke activiteit gebaseerd op uithouding en beoefend met een middelmatige intensiteit leidt tot een vermindering van de risico's op cardiovasculaire sterfte en op belangrijke vaat- en hartproblemen. Die fysieke activiteit verbetert de werking van het hart en de hartfrequentie vermindert zowel in rust als tijdens de activiteit. Er is ook sprake van een verlaging van de bloeddruk en de cellen van de vaatwanden zorgen in deze omstandigheden voor vaatverwijding. De cardiovasculaire voordelen zijn van die aard dat fysieke activiteit deel uitmaakt van de behandeling van hartpatiënten en mensen met hartinsufficiëntie.

Sport en het ademhalingsstelselWie regelmatig fysiek actief is, ontwikkelt zijn borstkas, verbetert de zuurstofcirculatie in de longen en zorgt voor een betere zuurstoftoevoer naar de spieren die bij de activiteit betrokken zijn. Revalidatie door oefening is zeer nuttig voor mensen met ademhalingsinsufficiëntie, onder andere astmapatiënten, of met hartinsufficiëntie. Fysieke activiteit helpt het lichaam opnieuw gewoon te worden aan de inspanning.

De invloed van sport op de beenderen en de gewrichtenFysieke activiteit doet de beendermassa toenemen en zorgt, samen met de dagelijkse aanvoer van calcium, vitamine D en enkele uren zonneschijn voor een verhoging van de beenderdichtheid, welke de leeftijd van de persoon in kwestie ook moge zijn. Dit is bijzonder interessant voor de behandeling en preventie van osteoporose bij vrouwen na de menopauze. Bij kinderen en jongeren, is sport bevorderlijk voor de ontwikkeling van beenderen en gewrichten, een factor die op latere leeftijd invloed zal hebben op het risico om al dan niet osteoporose te ontwikkelen.

Sport, gewicht en diabetesWie wil vermageren, kan dankzij fysieke activiteit gewicht verliezen. Fysieke oefeningen en sport maken trouwens deel uit van de behandeling van obesitas. Mensen die hun huidige gewicht willen behouden, doen er goed aan dagelijks 60 minuten matige fysieke activiteit in te lassen, in combinatie met een aangepaste voeding. Men heeft bovendien een duidelijk verband vastgesteld tussen het niveau van fysieke activiteit en het risico op diabetes type 2.

Sport en kankerSportbeoefening levert een positieve bijdrage tot de preventie van kanker in het algemeen. Voor sommige kankers werd het verband duidelijk becijferd: fysieke activiteit vermindert de prevalentie van borstkanker met 30% en die van colorectale kanker met 50%. Opgelet nochtans met de zon: sportlui die veel blootgesteld worden aan de zon, hebben een verhoogd risico op melanoom, een gevreesde vorm van huidkanker.

Sport verbetert het psychologisch evenwichtTen slotte is fysieke en sportactiviteit goed voor het psychologisch evenwicht: er wordt een verbetering vastgesteld van de sociale relaties, slaapstoornissen lossen zich op en sport is bovendien goed ter preventie van depressies.Het is duidelijk dat iedereen, ongeacht de leeftijd, tijd moet vrijmaken voor fysieke en sportactiviteit. Zelfs aan een matig tempo, draagt deze activiteit in grote mate bij tot een goede gezondheid en tot de preventie van talrijke aandoeningen, gaande van cardiovasculaire ziekten tot kankers, zonder psychologische stoornissen te vergeten.

Isabelle Eustache, gezondheidsjournalisteRapport van de Academie voor Geneeskunde, "Sport en gezondheid", 17 februari 2009.

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO