17-04-2009

Er heeft een flinke kwaliteits-/professionaliseringsslag plaatsgevonden binnen de fitnessbranche en de populariteit steeg zienderogen. Inmiddels bezet de fitnessbranche de absolute koppositie als het gaat om mensen verantwoord en plezierig in beweging te krijgen (en houden). Toch is er genoegzaam achterover leunen geen tijd. Sportscholen staan namelijk voor een nieuwe uitdaging, waarin ‘specialisatie’ het sleutelwoord blijkt te zijn. De afgelopen jaren schoten de verschillende centra namelijk als die figuurlijke paddenstoelen uit de grond, waardoor er met steeds meer hengels in dezelfde vijver gevist moet worden. Belangrijk is dus je te kunnen onderscheiden van de ander. Benieuwd hoe daar op geanticipeerd wordt, trok ‘In balans’ de stoute sportschoenen aan en bracht een bezoek aan twee sportcentra. ‘Fit!vak’ – de brancheorganisatie voor fitnessondernemers – werd eveneens gevraagd haar licht eens te laten schijnen op mogelijke ontwikkelingen in de toekomst. ,,De fitnesssector is de afgelopen jaren enorm gegroeid en de branche heeft zich parallel hieraan ontwikkeld tot een groot, professioneel en toekomstgericht netwerk van ondernemingen”, aldus Ronald Wouters, directeur Fit!vak. ,,Met ruim 1800 centra en meer dan 2 miljoen actieve leden is de branche één van de grootste maatschappelijke netwerken in de Nederlandse samenleving.

Welness gedachteEén van die centra is welnessclub Enjoy Sports: misschien wel de grootste stand alone club van Breda en omgeving. ,,Zo’n vier jaar geleden zijn hier de deuren geopend”, gaat Rita Post (directie) enthousiast van start. Daarvoor had ik al een andere club en ken dus wat dat betreft de figuurlijke klappen van de zweep wel. ‘Stilstand is achteruitgang!’, daar ben ik van overtuigd en daarom moet je de markt constant scherp in de gaten houden en daar slim op inspelen. Zeker als je er veel aan gelegen is die ‘me-first’ gedachte hoog in het vaandel te dragen en liever trendsetter dan trendvolger bent. Vandaar ook dat wij hier flink geïnvesteerd hebben in leisure faciliteiten om zo de welnessgedachte sterk voor het voetlicht te brengen.

Een gezonde geest,,Enjoy Sports komt hiermee nadrukkelijk tegemoet aan de heersende trend waarin mensen steeds bewuster bezig zijn met ‘een gezonde geest in een gezond lichaam”. Daarin gaan we overigens heel wat verder dan de geijkte snelbruiner en sauna. Met Enjoy Beauty hebben wij voor Breda een geheel nieuw concept geïntroduceerd; de mogelijkheid om op één plaats zowel te sporten als je lichaam te laten verzorgen. Maar ook in de presentatie van ons fitnessaanbod willen we voorop lopen”, vervolgt zij. ,,Fitness is een vrij individualistische bezigheid. Niettemin is de hang naar het groepsgebeuren wel aanwezig, maar dan op momenten dat het hem haar uitkomt. Wij geven hier gehoor aan door korte sessies (lopen, roeien, buikspieren etc.) aan te bieden. Dit geeft niet alleen het groepsgevoel een ‘boost’ maar brengt ook een zichtbare ‘kruisbestuiving’ tussen de groepslessen en de fitnessactiviteiten teweeg. Eens te meer laten wij daarmee zien wat de Enjoy Sports pijlers – voeding, beweging en ontspanning – waard zijn. Door deze nimmer uit het oog te verliezen, zullen wij ons blijven onderscheiden in de markt!” Een duidelijk onderscheidende visie doet ook Parafit in Roosendaal met vertrouwen naar de toekomst kijken. Hoogwaardige begeleiding van overwegend (sport)fysiotherapeuten is hier hét belangrijkste speerpunt. ,,Niet voor niets is onze bedrijfsnaam de perfecte verbastering van ‘Paramedisch’ en ‘Fit’”, vertelt eigenaar (en tevens sportfysiotherapeut) Rob van Noordenne. ,,Wij hebben op dat gebied nogal een naam hoog te houden. Waarschijnlijk daarom dat de groep senioren hier duidelijk oververtegenwoordigd is. Mensen met hartproblemen, suikerziekte, een handicap dan wel psychische problemen; wij zien ze hier allemaal voorbij komen. Maar ook die fitte 65+er die van plan is in de zomermaanden de Alpe d’Huez te gaan beklimmen of gewoon lekker in beweging wil blijven. We hebben in de loop der jaren goede contacten opgebouwd met specialisten, huisartsen en fysiotherapeuten die geregeld mensen doorsturen.”

,,Dit zal de komende jaren alleen maar naar een nog hoger plan worden getild. Er zal namelijk een steeds grotere groep komen die gebaat is bij sporten (denk alleen al aan de toenemende gevallen van hart- en vaatziekten of obesitas bij jongeren). Een fitnesscentrum is daarvoor natuurlijk de ideale plaats, zeker één waar de begeleiding op een hoog professioneel niveau staat. Ik ben er dan ook van overtuigd dat wij daar de vruchten van zullen – blijven – plukken”.

Laatste duit in het zakje,,Tot nu toe was het profiel van een fitnesscentrum zo’n beetje overal gelijk. Daar komt nú verandering in”, doet Wouters nog een laatste duit in het zakje. ,,Niet groei, maar diversificatie, specialisatie, kwaliteit en inspelen op klantenbehoefte zijn van belang de komende jaren!”

Door Wiljan Broeders voor het Eindhovens Dagblad

Volg ons ook op:

Overige nieuws

Je bent hier:

AANGESLOTEN BIJ


EFAA
Missie & visie

Samen bijdragen aan de stop van de toename van overgewicht.

Stop overgewicht MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Trainers Netwerk

Gratis inspiratie netwerk voor trainers met passie voor het vak

Trainers netwerk MEER INFO

Nieuwe Gezondheid
Lidmaatschappen

Word een leefstijl kenniscentrum van jouw regio!

Nieuwe Gezondheid MEER INFO